Το μέλλον είναι στα χέρια μας. Επιτακτική επιλογή ένα καθαρό Ναι. Οι ευκαιρίες και η αλληλεγγύη βρίσκονται μέσα την Ευρώπη. Και να διαγραφεί το χρέος, με τα ελλείμματα που εξακολουθούν, η απομόνωση δεν είναι καν εφικτή.

Το Μνημόνιο απέτυχε: οι επιλογές που υλοποιήθηκαν ήταν λανθασμένες· οι επιλογές που ήταν σωστές δεν υλοποιήθηκαν: η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, ο υγιής ανταγωνισμός έμειναν στα χαρτιά και ούτε· η δημοσιονομική προσαρμογή, μυωπικά λογιστική, οδήγησε στη συρρίκνωση της παραγωγής, την ανεργία και την ανέχεια πολλών.

Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα, προοδευτική σε ορισμένα, ήταν συνολικά οπισθοδρομική.

Απαραίτητη η προστασία όσων αγνοήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις, υπέφεραν και υποφέρουν.

Η μεταναστευτική πολιτική, ανθρωπιστική στη θεώρησή της αλλά πρακτικά προβληματική: σωστή η περίθαλψη των μεταναστών, ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους και η προσπάθεια ουσιαστικής ενσωμάτωσής τους· ανεύθυνη η εγκατάλειψή τους στα κέντρα μεγάλων πόλεων ή στην επαρχία.

Η εκπαιδευτική πολιτική, καταστροφική: πνίξιμο της ατομικής προσπάθειας και παράδοση στον διεφθαρμένο, κομματικά υποκινούμενο, συνδικαλισμό.

Η καχυποψία μπροστά στον ανταγωνισμό και την ιδιωτική πρωτοβουλία, υπόλειμμα παρωχημένων ιδεοληψιών.

Οι αγορές χρειάζονται επιτήρηση και παρεμβάσεις. Η Ευρώπη περισσότερη δημοκρατία, απαλλαγή από τον πατερναλισμό και απελευθέρωση της πρωτοβουλίας. Η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη. Αξιοπρέπεια, δεν συνιστούν οι παρωπίδες. Θάρρος, απαιτεί η συμμετοχή.

O Ηρακλής Πολεμαρχάκις διδάσκει στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Warwick. Διετέλεσε διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού την περίοδο 2009-2011.