«Δεν έχετε το μονoπώλιο της καρδιάς». Το είχε πει ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν στον Φρανσουά Μιτεράν στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που είχε πραγματοποιηθεί στη Γαλλία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 1974. Και το θυμήθηκε 40 χρόνια μετά ο αρθρογράφος της «Μοντ», Αρνό Λεπαρμαντιέ, για να πει ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός «δεν έχει το μονοπώλιο της δημοκρατίας». Το άρθρο δημοσιεύθηκε στη χθεσινή έκδοση της εφημερίδας και αποτυπώνει ένα γενικότερο κλίμα. Ο γάλλος αρθρογράφος σημειώνει ότι εδώ και μήνες οι έλληνες κυβερνώντες επικαλούνται τη δημοκρατική νομιμότητα σαν να μην έχει καμία αξία η γνώμη των υπόλοιπων πολιτών της Ευρώπης. Η γνώμη ενός Ελληνα αξίζει περισσότερο από τη γνώμη ενός Γερμανού, ενός Σλοβένου ή ενός Γάλλου;

Το ερώτημα είναι αφοπλιστικό, αλλά και κάπως παραπλανητικό. Γιατί εδώ και μερικές ημέρες το πρόβλημα δεν είναι εάν η Ελλάδα θεωρεί ότι έχει το μονοπώλιο της δημοκρατίας, αλλά εάν είναι μια κανονική δημοκρατία. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, όχι και τόσο. Ο γενικός γραμματέας ενός οργανισμού που είχε να ασχοληθεί με την Ελλάδα από την εποχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, δηλαδή περίπου από τότε που ο Ντ’ Εστέν και ο Μιτεράν διασταύρωναν τα ξίφη τους για το Ελιζέ και ο Αλέξης Τσίπρας γεννιόταν, είπε ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές. Πέντε ημέρες, είπε ο Θόρμπγιορν Γιάνγκλαντ (φωτογραφία), είναι λίγες. Και το ερώτημα ασαφές.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαπιστώνει κάτι που έχει επισημανθεί και εδώ, αλλά η ορμή των γεγονότων εξόρισε στο πεδίο των υποσημειώσεων. Λέει ότι δεν είναι μόνο η οικονομία που δοκιμάζεται. Είναι και η δημοκρατία. Και δοκιμάζεται στον τόπο όπου γεννήθηκε, όπως επαναλαμβάνει αυτάρεσκα ο Πρωθυπουργός ως φυσικός κληρονόμος του δημοκρατικού ιδεώδους και αποκλειστικός αντιπρόσωπος της πατέντας. Ο ίδιος χαρακτήρισε χθες «συνενόχους των δανειστών» τους πολίτες που θα ψηφίσουν Ναι στο δημοψήφισμα. Ωστε ποινικοποιείται η ψήφος; Οπως θα έλεγε ο αρθρογράφος της «Μοντ», εδώ και μερικές ημέρες η Ελλάδα έχει το μονοπώλιο μιας δημοκρατίας α λα καρτ.