Οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» είναι μια αναγνωρίσιμη ομάδα στις διεθνείς σχέσεις. Πρόκειται περί ηγετών, οι οποίοι, είτε κατ’ εντολήν είτε από ανεπάρκεια, διευκόλυναν τα συμφέροντα τρίτων εις βάρος της χώρας τους. Κλασικό παράδειγμα η χούντα του Ιωαννίδη που άνοιξε την πόρτα της κατοχής της μισής Κύπρου από την Τουρκία.

Η τριάδα των ηγετών (Τσίπρας, Καμμένος, Μιχαλολιάκος) που καλούν τον ελληνικό λαό την Κυριακή στο ΟΧΙ έχουν διαμορφώσει ισχυρές προϋποθέσεις να διαδραματίσουν έναν αντίστοιχο ρόλο, με τρία μάλιστα ενδεχόμενα κλιμάκωσης.

1. Εάν επιμείνουν –και κερδίσουν –το ΟΧΙ κάνει το μεγαλύτερο δώρο στις δυνάμεις εκείνες του ευρωπαϊκού Βορρά οι οποίες από την πρώτη ημέρα της κρίσης το 2010 επιδίωκαν το Grexit, αλλά η υπεύθυνη στάση των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων δεν τους είχε επιτρέψει να το επιτύχουν.

2. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα υποχρεώσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε προσφυγή στη Ρωσία, η οποία θα αδράξει τη λαμπρή ευκαιρία για έναν αντιπερισπασμό στην πίεση που δέχεται στην Ουκρανία. Φυσικά, αφού αξιοποιηθεί ο χρήσιμος ηλίθιος υπέρ των ρωσικών εθνικών συμφερόντων, θα αφεθεί και πάλι μόνος στη μοίρα του.

3. Αν παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μακροημερεύσει ακόμα λίγο, θα έλθει η τελευταία επίπτωση. Ο κλονιζόμενος Ερντογάν, που ξέρει ότι αργά ή γρήγορα θα αποδεχθεί έναν δικό του εθνικό ακρωτηριασμό με το ανεξάρτητο Κουρδιστάν στα ανατολικά του, θα επεκταθεί στο Αιγαίο και στη Θράκη στα δυτικά του.

Το εθνολαϊκιστικό ιδεολογικό και πολιτικό ρεύμα που διαμορφώνει το ενιαίο μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Χρυσή Αυγή είναι το ακριβώς αντίθετο από τη ρητορική του: είναι η κερκόπορτα όχι μόνον οικονομικών και κοινωνικών συμφορών του ελληνικού λαού, αλλά και ανεπίστρεπτων καταστροφών στα ζωτικά συμφέροντα και τις προοπτικές του ελληνικού έθνους.

Ενα συντριπτικό ΝΑΙ την Κυριακή είναι, πριν απ’ όλα, πράξη πατριωτικής ευθύνης και συνείδησης των εθνικών συμφερόντων.

Ο Πέτρος Ευθυμίου είναι πρώην υπουργός