Η Πρόεδρος της Βουλής δεν ανέφερε το όνομά του –μάλλον επειδή στα Δεκεμβριανά ήταν με τους «άλλους». Τον τσιτάρισε, πάντως, όταν κατέβηκε από την έδρα της για να μιλήσει από το βήμα πριν ανεβεί και πάλι για να κατεβεί ξανά επειδή της το ζήτησε με τρόπο ο Πρωθυπουργός. Ηταν, δηλαδή, ως απλή βουλευτής που μνημόνευσε εκείνο το ρητορικό σχήμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ το οποίο επαναλαμβάνεται με συγκινητική επιμονή κάθε χρόνο στις σχολικές γιορτές της 28ης Οκτωβρίου: ότι δεν είναι οι Ελληνες που πολεμούν σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες σαν Ελληνες.

Αλλά δεν είναι μόνο η Κωνσταντοπούλου που ανυψώνεται εθνικά από τα ρητορικά σχήματα ενός γοητευτικού ρήτορα. Είναι και ο Στρατούλης που αντιλαμβάνεται τα ευφυολογήματά του ως πικρές διαπιστώσεις για τις δυσλειτουργίες του δημοκρατικού συστήματος και επιπλέον βρίσκει και τη λύση. Ετσι, όταν συναντάει έναν υπερήλικο συνταξιούχο κάπου στην Αρκαδία, προφανώς θυμάται αυτό που είχε πει ο Τσόρτσιλ ότι «το καλύτερο επιχείρημα κατά της δημοκρατίας είναι πέντε λεπτά συζήτηση με τον μέσο ψηφοφόρο». Και τον παραπλανά συνειδητά. «Πόσα παίρνεις σύνταξη;» ρωτάει τον συνταξιούχο ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων. «Χίλια ευρώ» απαντάει εκείνος. «Αυτοί ζητάνε να παίρνεις 240 κύρια σύνταξη και 30 επικουρική. Να το δώσω;».

Η σκηνή καταγράφηκε σε βίντεο. Αλλά εκείνο που αποτυπώθηκε δεν είναι μόνο η περφόρμανς του Στρατούλη στον ρόλο του πονηρού πολιτευτή, δηλαδή η άνεσή του στην πολιτική παραπλάνηση. Είναι μια κάπως γιάπικη βιασύνη που συνδυάζεται με τον αέρα της εξουσίας, είναι το καθησυχαστικό ύφος μαζί με τη διαβεβαίωση ότι κι αυτός απλός είναι, όπως «απλός» δηλώνει ο ηλικιωμένος συνομιλητής του υποδηλώνοντας την άγνοιά του και την αδυναμία του να κατανοήσει τη μεγάλη πολιτική. Είναι και το αμείλικτο ερώτημα που διατυπώνεται με φιλικό χαμόγελο: «Εσένα τι σε νοιάζει, να είμαστε στο ευρώ ή να έχεις λεφτά στην τσέπη;». Αρκεί να θυμηθεί κανείς τον προ-κυβερνητικό Στρατούλη στα τηλεοπτικά πάνελ για να αντιληφθεί την αλλαγή. Και μετά να ανατρέξει στα αναρίθμητα ευφυολογήματα του Τσόρτσιλ για να βρει την απάντηση.