Η συνωμοσιολογία είναι ένα γλυκαντικό στο οποίο δύσκολα αντιστέκεται ο άνθρωπος, ακόμα και αυτός που είναι ταγμένος στην «υγιεινή βρώση» του μυαλού του.

Πρόκειται ουσιαστικά για την εύκολη υποκατάσταση της ορθολογιστικής εξήγησης ενός θέματος και αποτελεί κληρονομιά των αρχαίων προγόνων μας, οι οποίοι αδυνατώντας να αναλύσουν ένα γεγονός το απέδιδαν σε υπερκόσμιες δυνάμεις.

Στον κόσμο των συνωμοσιολόγων ο Πρίσλεϊ συνεχίζει ακόμα να κουνάει προκλητικά τους γοφούς του τραγουδώντας «Love Me Tender» απομονωμένος σε κάποιο σημείο της Γης, στο Τρίγωνο των Βερμούδων οι εξωγήινοι εξαφανίζουν αεροπλάνα και πλοία, οι Πυραμίδες της Αιγύπτου παραμένουν καταραμένες από τους Φαραώ και σκορπούν τον θάνατο σε όποιον τολμά να ταράξει την αιώνια γαλήνη τους και ο Χίτλερ συνέχισε τη ζωή του στην Αργεντινή. Ο δε Ρονάλντο ο αυθεντικός έπεσε θύμα της Adidas ώστε να μην μπορέσει να αντιμετωπίσει, όπως αυτός θα ήθελε, τον Ζιντάν στον τελικό του Μουντιάλ ’98.

Στη συνωμοσιολογία η ερμηνεία των γεγονότων προσαρμόζεται ανάλογα με το πόσο αμβλύνους είναι ο άνθρωπος που τα επεξεργάζεται. Η δυσάρεστη έκπληξη ωστόσο έρχεται όταν ανακαλύπτεις πως η αμβλύνοια συνοδεύει ανθρώπους που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να διαθέτουν μυαλό ξυράφι. Θα μου πείτε τώρα εδώ ολόκληρος σουλτάνος, ο Αμπντούλ Χαμίτ Β’ φοβόταν το χημικό σύμβολο του νερού H²Ο επειδή πίστευε πως θα διαβαζόταν ως «Ο Χαμίτ ο 2ος είναι μηδενικό» και διέταξε να σβήσουν κάθε αναφορά του, οι άλλοι σε πείραξαν; Ελα ντε…