Εξόχως προβληματική αποδεικνύεται η υπόθεση του δημοψηφίσματος –που έχει ήδη καταδικάσει την οικονομία σε απραξία και δυσκολεύει την καθημερινή ζωή των πολιτών –ενώ από σήμερα η Ελλάδα καθίσταται πλήρως αφερέγγυα, με τη μη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ και τη λήξη του Μνημονίου.

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι προσφεύγει στον λαό για να αποφασίσει τη μοίρα του. Ομως η πρόταση για την οποία καλούμαστε να ψηφίσουμε έχει ήδη αποσυρθεί από το τραπέζι και οι κυβερνώντες δηλώνουν ότι θέλουν απλώς ένα ηχηρό Οχι για να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση!

Σύσσωμη η ευρωπαϊκή ηγεσία προειδοποιεί ότι θα εκλάβει το Οχι ως άρνηση του κοινού νομίσματος και μάλιστα με τη σφραγίδα της λαϊκής βούλησης. Επομένως για ποια συνέχιση της διαπραγμάτευσης μπορούμε να μιλάμε; Είναι προφανές ότι επόμενος σταθμός θα είναι η δραχμή και η πλήρης φτωχοποίηση όσων δεν έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό.

Προβληματικό είναι ακόμα και το ψηφοδέλτιο που επέλεξε η κυβέρνηση για το δημοψήφισμα: στην ερώτηση περιλαμβάνονται τεχνικοί όροι στα αγγλικά –χωρίς η μετάφραση που ακολουθεί να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για τους μη ειδικούς –ενώ (σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία) η επιλογή του Οχι έχει τεθεί πρώτη, πριν από την επιλογή του Ναι.

Πρόκειται για αστείες μεθοδεύσεις υφαρπαγής της ψήφου σε ένα δημοψήφισμα – παρωδία, που ωστόσο θα σφραγίσει τη μοίρα της Ελλάδας.