Επί 39 συναπτά έτη οι ιάπωνες πρωθυπουργοί που συμμετείχαν στη Σύνοδο του G7 εστίαζαν τις παρεμβάσεις τους στην οικονομία, αφήνοντας την πολιτική για τις ΗΠΑ και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις.

Φέτος, η παράδοση αυτή έσπασε. Από τη Γερμανία, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος του G7, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe εξέφρασε αφενός τη ρητή αντίθεση της χώρας του στην πολιτική της Μόσχας για το Ουκρανικό, αφετέρου τη στήριξη σε οποιαδήποτε προσπάθεια αναχαίτισης του Ισλαμικού Κράτους.

Η Ιαπωνία αρχίζει σταδιακά να διεκδικεί ρόλο στις παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση που τηρούσε από το 1945 και μετά, δηλαδή επί επτά και πλέον δεκαετίες.

Στον αντίποδα, η Κίνα διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή στην περιοχή της ΝΑ Ασίας και θέλει να εκμηδενίσει τον οποιονδήποτε ρόλο της Ιαπωνίας, μειώνοντας την ισχύ της συμμαχίας της με τις ΗΠΑ. Οσο για τη Μόσχα, έχει από παλιά ανοικτές παρτίδες με το Τόκιο. Κατέχει παράνομα από το 1945 τα ιαπωνικά νησιά Κουρίλες.

Την ίδια ώρα, ο ιάπωνας πρωθυπουργός θέλει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας ώστε να επιτρέπεται μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη προς τους συμμάχους της.

Μπορεί τον Απρίλιο να υπέγραψε σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας με τον Ομπάμα, αλλά η πρόθεση της χώρας είναι να αυτονομηθεί όσο μπορεί περισσότερο από τις ΗΠΑ.

Συνεργάζεται στενά με την Ινδία, ενισχύει τις στρατηγικές της σχέσεις με τις χώρες της ΝΑ Ασίας και τις αναδυόμενες οικονομίες (Βραζιλία, Μεξικό, Νιγηρία, Τουρκία), ενώ ήταν η πρώτη χώρα που παρείχε πέρυσι οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

Με άλλα λόγια, η Ιαπωνία γνωρίζει ότι σε μερικές δεκαετίες ο κόσμος δεν θα μοιάζει με τον σημερινό. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο θέλει να έχει ρόλο στο τότε παγκόσμιο σκηνικό, και μάλιστα ενισχυμένο.

Η Γιουρίκο Κόικε είναι πρώην υπουργός Αμυνας

της Ιαπωνίας και σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας