«Αποφύγαμε τις μειώσεις μισθών και συντάξεων» δήλωσε την πρωία της Τρίτης, 23/6/15, ο κ. Κατρούγκαλος, υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σημειωτέον ότι η αντιληπτική ικανότητά του δεν αμφισβητείται και ο… δικανικός του λόγος είναι συνήθως επαρκής.

Φυσικά δεν ήταν ο μόνος από τους συναδέλφους του, από όσους μίλησαν, που εμφάνισαν παρόμοια συμπτώματα! Μόνο παραζάλη μπορούν να φέρουν τα μέτρα των 7,9 δισ. για τον ενάμιση χρόνο, μέχρι τέλους 2016! Και αυτό γιατί η ελληνική πρόταση εδράζεται κατά 93% σε αυξήσεις φόρων και εισφορών, που θα «ματώσουν» οριζοντίως ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Και να φανταστεί κανείς ότι η δημοσιονομική προσαρμογή για τις 26/1/15 εμφανίζονταν ότι ανερχόταν στο 1 δισ.!

Το μείζον όμως για τη χώρα μας, σε κάθε περίπτωση, είναι πως όλα πλέον δείχνουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων – δανειστών. Οτι το αποφασιστικό βήμα, ώστε η χώρα μας να μείνει στην ΕΕ και εντός ευρώ, θα γίνει.

Η υπογραφή θα μπορούσε να υπάρξει πριν από τέσσερις, πριν από τρεις, πριν από δύο, πριν από ένα μήνα, με την αποφυγή του αυξανόμενου δημοσιονομικού κόστους, αλλά κυρίως με την αποφυγή της ραγδαίας χειροτέρευσης της πραγματικής οικονομίας, των συνεχώς απομειούμενων προοπτικών σταθεροποίησης και ανάκαμψης. Ας δεχθούμε, προς στιγμήν, πως αυτό τελικά θα είναι και το κόστος της μετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ από τη «Θεσσαλονίκη» στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα του 2015, για την οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις –και αυτό δεν πρέπει ούτε τώρα να το ξεχνάμε –φέρουν το κύριο βάρος.

Για το πλήρες πακέτο της Συμφωνίας ακόμη δεν γνωρίζουμε τι τελικώς θα περιέχει. Το άμεσο ενδιαφέρον όλων μας στρέφεται στο μερίδιο από το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ έως το 2020, που η Ελλάδα θα μπορεί να λάβει, ή επίσης στα αντίστοιχα οφέλη από την ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι. Πάνω όμως απ’ όλα, αυτό που έχει ιδιαίτερο βάρος είναι το πώς θα υλοποιηθεί από τους εταίρους η ανεκπλήρωτη υποχρέωση, εδώ και ενάμιση χρόνο, της απόφασης του Eurogroup στις 25 Νοεμβρίου 2012 για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, εφόσον η Ελλάδα παρουσίαζε πρωτογενή πλεονάσματα!

Τις αμέσως προσεχείς ημέρες, η κυβερνητική πλειοψηφία θα έχει μια ύψιστη και πρωταρχική ευθύνη. Τη στήριξη της διαφαινόμενης Συμφωνίας.

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης είναι μέλος της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ