Οσοι καλοπροαίρετα αναρωτιούνται εδώ και μήνες «τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ» πήραν πλέον μια σαφή απάντηση: Θα βάλει φόρους!..

Κάθε είδους φόρους. Αμεσους, έμμεσους, έκτακτους, μόνιμους, κεφαλικούς, ειδικούς κ.ο.κ. Φόρους στα πάντα. Και στους πάντες.

Μιλάμε για πάνω από 5 δισ. νέα φορολογικά έσοδα το β’ εξάμηνο του 2015, πράγμα που σημαίνει περίπου 800 εκατομμύρια πρόσθετα έσοδα τον μήνα σε μια χώρα που έχει ήδη επιστρέψει στην ύφεση.

Ακόμη κι οι μοναδικοί δύο φόροι που είχαν μειωθεί με την προηγούμενη διακυβέρνηση (ο ΦΠΑ στην εστίαση και η Εισφορά Κοινωνικής Αλληλεγγύης) αυξάνονται ξανά.

Πώς είπατε; Μια κυβέρνηση που υποσχόταν ανάπτυξη και έσκιζε τα ρούχα της ότι δεν θα πάρει υφεσιακά μέτρα κατάφερε όχι μόνο να επιστρέψει στην ύφεση πριν πάρει το παραμικρό μέτρο, αλλά υπόσχεται και 5 δισ. περισσότερα φορολογικά έσοδα που είναι το πιο υφεσιακό μέτρο!..

Αντιθέτως στις προτάσεις της κυβέρνησης (θα δούμε αν είναι οι τελικές) δεν υπάρχει καμία ουσιαστική μείωση δημόσιων δαπανών και κανένα σοβαρό αναπτυξιακό κίνητρο. Το αντίθετο: η επιβάρυνση της φορολογίας των επιχειρήσεων είναι άλλο ένα αντιαναπτυξιακό μέτρο!

Ωραία, λοιπόν, προσλάβαμε τις καθαρίστριες, προσλάβαμε τους σχολικούς φύλακες, προσλάβαμε τους εκπαιδευτικούς, ανοίξαμε και την ΕΡΤ.

Αλλά η χώρα αυτή πώς θα ζήσει; Πληρώνοντας φόρους; Και με ποιο εισόδημα θα τους πληρώνει; Από τις λεφτουδιές που φύονται στην Πλατεία Κουμουνδούρου;

Από την άλλη πλευρά, τα σχέδια της κυβέρνησης είναι κάτι σαν θεία δίκη. Για εκείνους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ επειδή ήλπιζαν να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ ή να πάει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Για όσους δηλαδή νόμισαν πως με μια άλλη κυβέρνηση θα πληρώνουν λιγότερα.

Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι φόροι. Είναι δίδακτρα. Μόνο που καλούνται να τα πληρώσουν όχι μόνο όσοι χρειάζονταν το μάθημα, αλλά και όσοι προειδοποιούσαν προεκλογικά πως όλο αυτό το ωραίο καλαμπούρι θα καταλήξει κάποια στιγμή στην τσέπη μας.

Διότι δεν θα δώσουν λεφτά οι Ρώσοι, ούτε οι Κινέζοι. Δεν θα κάνουν σκόντο οι θεσμοί. Δεν θα διαγράψουν το χρέος οι Ευρωπαίοι. Δεν θα στείλουν οι Γερμανοί την επιταγή στη Ζωή για τις αποζημιώσεις. Δεν θα τα βρούμε από τους «υδρογονάθρακες».

Κι έτσι για άλλη μια φορά θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα του παραμυθιού, της ψευδαίσθησης και της καθυστέρησης το αιώνιο κορόιδο που ονομάζεται έλληνας φορολογούμενος.

Εδώ ακριβώς βρισκόμαστε τώρα. Στην τσέπη μας.

Και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμη δεν ξέρουμε τον τελικό λογαριασμό!..