Οσοι θέλουν να καταλάβουν πώς φτάσαμε εδώ με τη «διαπραγμάτευση» δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στα περιστατικά των τελευταίων ημερών. Απλώς στα περιστατικά.

Το Σάββατο 13 Ιουνίου ο Παππάς εμφάνιζεται ενώπιον του διευθυντή του γραφείου του Γιούνκερ. Χωρίς χαρτί. Του ζητούν να προσκομίσει γραπτώς τις προτάσεις του. Παρολί, τέλος.

Την Κυριακή 14 Ιουνίου προσκομίζεται ένα χαρτί, αλλά ο Γιούνκερ εκτιμά ότι δεν περιλαμβάνει κάτι καινούργιο. Διακόπτει τις συνομιλίες.

Εκτοτε έχουμε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις.

Οι Ευρωπαίοι λένε στους δικούς μας «φέρτε προτάσεις».

Οι δικοί μας απαντούν «φέραμε προτάσεις και περιμένουμε απάντηση».

Η διαφωνία είναι ελαφρώς σουρεαλιστική διότι αν οι άλλοι ζητούν νέες προτάσεις, σημαίνει ότι έχουν απορρίψει τις προηγούμενες. Συνεπώς τι απάντηση περιμένουμε;

Αυτό δεν εμποδίζει τον Βαρουφάκη να δηλώνει στις 16 Ιουνίου ότι δεν προτίθεται να καταθέσει νέες προτάσεις στο Eurogroup διότι, ούτως ή άλλως, θα έπρεπε πρώτα να είχαν κατατεθεί στους θεσμούς για να αξιολογηθούν. Σωστό.

Στις 17 Ιουνίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαιώνει πως από ελληνικής πλευράς νέες προτάσεις δεν υπάρχουν.

Την επομένη συνεδριάζει το Eurogroup. Ο Βαρουφάκης παίρνει τον λόγο και αρχίζει να λέει τα δικά του έως ότου ο Ντεϊσελμπλούμ τον διακόπτει –ευγενικά ή απότομα, δεν γνωρίζω.

– Καλύτερα να επιστρέψουμε τώρα στην πρόταση των θεσμών!

Στις 20 Ιουνίου, δύο μέρες αργότερα, ο Βαρουφάκης δημοσιεύει σε ιρλανδική εφημερίδα ένα άρθρο με το οποίο δηλώνει ότι «παρουσίασε ευρεία, ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πρόταση» στο Eurogroup, αλλά «δεν μου επετράπη να μοιραστώ (…) τις γραπτές μας προτάσεις» με τους υπολοίπους.

Μπα; Τι ήταν αυτές οι «γραπτές προτάσεις» και πώς προέκυψαν;

Ηταν νέες προτάσεις της κυβέρνησης –και τότε γιατί έλεγαν ότι δεν υπάρχουν νέες προτάσεις; Ηταν οι παλιές –και τότε γιατί τις παρουσίασε ο Βαρουφάκης αφού είχαν ήδη απορριφθεί;

Ηταν προσωπικές προτάσεις του Βαρουφάκη –και τότε γιατί δεν τις έστειλε στους θεσμούς να τις αξιολογήσουν; Τις γνώριζε η κυβέρνηση –και τότε γιατί δεν ειδοποίησε τον Γιούνκερ ότι στέλνει νέες προτάσεις με τον Βαρουφάκη;

Μυστήριο. Και τότε γιατί φιμώθηκε ο Βαρουφάκης στο Eurogroup;

Η εξήγηση προκύπτει από μόνη της. Διότι ο Βαρουφάκης μέσα στον αυτοθαυμασμό του ανήρτησε τις προτάσεις στην ιστοσελίδα του.

Τις διάβασα. Κάθε καλόπιστος αναγνώστης μπορεί να κάνει το ίδιο.

Για να διαπιστώσει ότι «η ευρεία, ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πρόταση» (αγνώστου πατρότητας και προέλευσης) είναι ένας κατάλογος ιδεών του τύπου «σημαντική εκστρατεία κατά της διαφθοράς» και «απελευθέρωση του χονδρεμπόριου».

Που δείχνει όμως το ζουμί της υπόθεσης.

Εμείς τους έχουμε για κορόιδα. Κι εκείνοι μας θεωρούν χαβαλέδες.