Δεν χρειάζεται να έχει κανείς άκρως απόρρητη πληροφόρηση για να αντιληφθεί την ατμόσφαιρα των ημερών: μπροστά μας υπάρχουν αδιέξοδα – και ενδεχομένως πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Η εντεινόμενη φυγή καταθέσεων δεν είναι παρά ένα ορατό σύμπτωμα της προεξόφλησης μιας αποτυχίας στη διαπραγμάτευση. Σύσσωμοι οι διεθνείς παράγοντες προαναγγέλλουν τα χειρότερα για την Ελλάδα και τους Ελληνες, χωρίς την παραμικρή ουσιαστική αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο», προειδοποιούν οι δανειστές. Ομως η κυβέρνηση δεν δείχνει να χάνει την ηρεμία της. Οι μόνοι που χάνονται σε καθημερινή βάση είναι οι σύμμαχοι στη διαπραγμάτευση. Η χώρα είναι απομονωμένη.

Παράλληλα οι κινήσεις από την πλευρά της συμπολίτευσης δεν αφήνουν περιθώρια: χθες, βουλευτής πρότεινε στα σοβαρά τη ρήξη και την επιβολή δελτίου τροφίμων, ενώ η Πρόεδρος της Βουλής επέστρεψε ως «απαράδεκτη» την Εκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος διότι δεν της άρεσε το περιεχόμενό της.

Ωστόσο πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι εκτός του πλαισίου της λαϊκής εντολής: τα συγκυβερνώντα κόμματα έλαβαν την ψήφο του ελληνικού λαού με την υπόσχεση της παραμονής στην ευρωζώνη, μέσα από μία σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν προβλέπει ρήξη και αποχώρηση από την Ενωμένη Ευρώπη – και βεβαίως ουδείς έχει δώσει λευκή επιταγή για τους χειρισμούς. Την ευθύνη για μια τέτοια καταστροφή δεν μπορεί να τη σηκώσει κανείς!