Πόσο μακρινό ακούγεται σήμερα αυτό το λαϊκίστικο και συνάμα κενό περιεχομένου σύνθημα. Σήμερα καλούμε την ίδια κυρία Μέρκελ να παρέμβει και να μας σώσει από τον εαυτό μας καθώς οι διαπραγματευτικές επιλογές της κυβέρνησης έχουν φέρει τη χώρα μπροστά σε ένα εξαιρετικά δυσάρεστο δίλημμα (στις ταινίες γουέστερν θα το λέγαμε mexican stand off).

Τους τελευταίους πέντε μήνες ακούμε πολλές και διαφορετικές απόψεις, έχουμε φτάσει πολλές φορές στο παρά πέντε από την υπογραφή συμφωνίας, αλλά τελικά βρισκόμαστε στο παραπέντε από μια καταστροφική ρήξη.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία απαρνήθηκαν τις μεγαλόστομες προεκλογικές τους δηλώσεις περί κατάργησης και σκισίματος των Μνημονίων, μιλώντας για λεκτικές υπερβολές και άλλα χαριτωμένα, δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να καλλιεργούν τον λαϊκισμό. Υποσχέθηκαν τα πάντα στους πάντες και τώρα κάποιοι από αυτούς που τους ψήφισαν βλέποντας ότι δεν θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις περνούν στην αντεπίθεση (φαρμακοποιοί, συμβασιούχοι ΟΑΕΕ).

Η ερασιτεχνική αντιμετώπιση της διαπραγμάτευσης και η δαιμονοποίηση των εταίρων της ΕΕ οδήγησαν την Ελλάδα στην απομόνωση αφού πρώτα έκοψαν όλες τις γραμμές επικοινωνίας και ταυτόχρονα κατάφεραν να «κάψουν» και τις επαφές με παραδοσιακούς αλλά και νεόκοπους συμμάχους.

Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να ξοδέψει όλο το πολιτικό της κεφάλαιο στην Ευρώπη (και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν συμβάλει με ζέση), ενώ φαίνεται να γίνεται το ίδιο και στο εσωτερικό της χώρας χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα από τη στιγμή που η μετονομασία της τρόικας σε θεσμούς και του Μνημονίου σε συμφωνία δεν μπορεί να θεωρείται επιτυχία.

Εχοντας φτάσει, λοιπόν, στο τέλος του δρόμου η χώρα μέσω της κυβέρνησης καλείται να αποφασίσει πού θα «ανήκομεν» τόσο απλά. Ειλικρινά δεν ξέρω εάν αυτός ήταν ο στόχος από την αρχή της διαπραγμάτευσης αλλά η επιλογή αυτή τού όλα ή τίποτα είναι επικίνδυνη και δεν εξυπηρετεί το γενικότερο δημόσιο συμφέρον.

Το μέλλον της χώρας δεν μπορεί να παιχτεί σε μια παρτίδα πόκερ με κύριο όπλο μια μπλόφα.

Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης είναι δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων