Με νέες δηλώσεις του, ο Πρωθυπουργός κάλεσε «την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προσχωρήσει στον ρεαλισμό».

Για να το λέει κάτι θα ξέρει. Και κυρίως κάτι υπονοεί: τα πράγματα δεν προχωρούν επειδή μπλέξαμε με αιθεροβάμονες!..

Αντε όμως να τους προσγειώσεις. Διότι όσο δίκιο κι αν έχει ο Πρωθυπουργός, οι άλλοι είναι πολύς κόσμος.

Δεκαοκτώ κυβερνήσεις της ευρωζώνης, η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ και δεν ξέρω πόσοι άλλοι πετάνε στα σύννεφα και ο Βαρουφάκης με τον Τσακαλώτο δεν βρίσκουν να συνεννοηθούν.

Θέλετε ένα παράδειγμα;

Τη Δευτέρα τους στείλαμε ένα σχέδιο συμφωνίας 47 σελίδων. Μόνοι μας το γράψαμε, μόνοι μας το συμφωνήσαμε, μόνοι μας αποφασίσαμε τι θα βάλουμε μέσα, μόνοι μας το ανακηρύξαμε βάση για έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό.

Η τύχη του σχεδίου όμως αγνοείται. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε χθες ότι δεν έχει λάβει «κάποια σχόλια» για το σχέδιο που απεστάλη τη Δευτέρα.

Στη θέση του, αυτή η σιωπή θα με ανησυχούσε. Οπως θα με είχε ανησυχήσει και ότι οι «Πέντε» συνεδρίασαν στο Βερολίνο για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα.

Ακόμη περισσότερο δε που στη συνέχεια κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τον μη προσκληθέντα έλληνα Πρωθυπουργό για το περιεχόμενο της συζήτησης –επισήμως τουλάχιστον τίποτα δεν ανακοινώθηκε…

Ευτυχώς η ελληνική κυβέρνηση αποτελείται από ρεαλιστές και δεν δίνει σημασία σε λεπτομέρειες.

Αλλά και ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός έχει τα όριά του.

Διότι όταν ανακοινώνεται ότι οι θεσμοί (η τρόικα, δηλαδή) γράφουν ένα «σχέδιο συμφωνίας» με την Ελλάδα, το οποίο θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα για επιμέρους διευκρινίσεις ή σχόλια, κάθε κυβέρνηση της Ελλάδας θα καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα.

Είναι μάλλον υποτιμητικό για μία κυβέρνηση να της γράφουν οι άλλοι τη συμφωνία με την οποία θα κληθεί να συμφωνήσει, όπως έγινε τον Απρίλιο του 2010 με την κυβέρνηση Παπανδρέου και το πρώτο Μνημόνιο.

Εντάξει, δεν είναι «τελεσίγραφο» διότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαπραγματευόμαστε μεταξύ κυρίων και αποφεύγουμε τις φορτισμένες λέξεις. Αλλά κι αν δεν είναι τελεσίγραφο, είναι σίγουρα το δίδυμο αδελφάκι του.

Εχουμε λοιπόν ένα ρεαλιστικό ελληνικό σχέδιο, το οποίο (από ό,τι φαίνεται) δεν συζητείται από πολλούς.

Οπως έχουμε και ένα σχέδιο των θεσμών, το οποίο συζητείται από όλους τους άλλους, αλλά τουλάχιστον έως χθες το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός δήλωνε ότι δεν γνωρίζει.

Και κάπως έτσι, με τα διάφορα σχέδια θυμήθηκα τον μεγάλο Μάικ Τάισον που εξηγούσε πολύ ρεαλιστικά πως «όλοι έχουν ένα σχέδιο μέχρι να φάνε μια μπουνιά στα μούτρα».