H χώρα βρίσκεται ακόμη μια φορά μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ο πρώτος δρόμος, της απομόνωσης, οδηγεί σε απύθμενο γκρεμό. Ο άλλος δρόμος είναι ο ευρωπαϊκός, της ευθύνης, του μόχθου αλλά και της εθνικής συνεννόησης –και παρά τις αντιξοότητες έχει πολλές προοπτικές. Το δίλημμα είναι: γκρεμός ή ανασυγκρότηση και οριστική έξοδος από την κρίση;

Το αίτημα της κοινωνίας για συναίνεση και συμφωνία στα αυτονόητα, ώστε να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία και την πολιτεία, είναι πιο επιτακτικό από ποτέ. Οι κοινωνικές συναινέσεις που απαιτούνται θα πραγματοποιηθούν αναπόφευκτα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Στον χώρο αυτόν, που στη Μεταπολίτευση εκφραζόταν πολιτικά αποκλειστικά από το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει τώρα τεράστιο κενό.

Το ΠΑΣΟΚ είναι σοβαρά τραυματισμένο και διαιρεμένο, καθώς κατέθεσε το σύνολο του πολιτικού του κεφαλαίου για τη διάσωση της πατρίδας μας. Τα διάσπαρτα κομμάτια του κόμματος βρήκαν στέγη, αλλά όχι έκφραση, στις όμορες πολιτικές δυνάμεις.

Δεν βρήκαν έκφραση γιατί οι αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού αποτελούν το μόνο αξιόπιστο πολιτικό αντίβαρο στην πρωτοκαθεδρία του νεοφιλελευθερισμού και της τυραννίας των αγορών που αναζωπυρώθηκαν, αντί να αποκαθηλωθούν, από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Ο χώρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκφράσει ακόμη μια φορά τα αιτήματα των πολλών, των λιγότερο προνομιούχων. Τα αιτήματα όσων θέλουν να συνδυάσουν την παραγωγική ανασυγκρότηση με την επαναθεμελίωση ενός αναδιανεμητικού κοινωνικού κράτους.

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται αλλαγές και στην ευρωπαϊκή σκακιέρα. Να εκριζωθούν οι ακραίες λαϊκιστικές και ευρωφοβικές απόψεις της Ακρας Δεξιάς αλλά και της Ακρας Αριστεράς και να ανατραπούν οι συντηρητικές απόψεις, που συναντώνται πρωτίστως στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, που φρενάρουν την πολιτική και την οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης. Ενοποίηση που θα είχε προφυλάξει τους Ευρωπαίους από τη χρηματοοικονομική κρίση των ασύδοτων κεφαλαιαγορών.

Αυτή πιστεύω ότι πρέπει να είναι η συμβολή του δημοκρατικού σοσιαλισμού στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη.

Γι’ αυτό δηλώνω παρούσα! Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να αποτελέσει ακόμη μια φορά τον καταλύτη των εξελίξεων και τον πυρήνα των απαραίτητων συνθέσεων.

Οφείλουμε να ανοίξουμε ευρύτατο διάλογο με όλες τις όμορες πολιτικές δυνάμεις, κινήσεις και πρόσωπα, στη βάση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης για τη χώρα. Χωρίς εσωστρέφεια αλλά και χωρίς ενοχές. Μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο πολιτικός φορέας που εξασφάλισε τις μεγαλύτερες κοινωνικές κατακτήσεις της Μεταπολίτευσής (ΕΣΥ, σύστημα πρόνοιας) αλλά και τις μεγαλύτερες πολιτικές μεταρρυθμίσεις (ΑΣΕΠ, ΚΕΠ, Καλλικράτης, Διαύγεια).

Το ΠΑΣΟΚ, απαλλαγμένο από τον δογματικό κυβερνητισμό που το στοίχειωνε για χρόνια, μπορεί όχι μόνο να προσφέρει νέο εθνικό όραμα και σχέδιο για τη χώρα, αλλά και να χτίσει τις μεγαλύτερες δυνατές κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις και συνεργασίες γύρω από αυτό.

Η Φώφη Γεννηματά είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών