Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις ο διάσημος σεφ Τζέιμι Ολιβερ είπε ότι η Αυστραλία δεν είναι απλώς η χώρα που έδωσε στον κόσμο τον Ράσελ Κρόου, αλλά «ο Ράσελ Κρόου των χωρών». Αντικείμενο του χλευασμού του ήταν οι αυστηροί νόμοι περί καραντίνας της Αυστραλίας, τους οποίους πριν από λίγο καιρό παραβίασε ο Τζόνι Ντεπ βάζοντας παράνομα στη χώρα τα δύο σκυλάκια του χωρίς να τα θέσει σε καραντίνα για 10 ημέρες, όπως προβλέπεται από τον νόμο. Το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις, τα σκυλιά απειλήθηκαν με θανάτωση και έτσι ο Ντεπ αναγκάστηκε να βάλει τον Πίστολ και και την Μπου στο ιδιωτικό του αεροπλάνο και να τα στείλει πίσω στην Ευρώπη.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η είσοδος στην Αυστραλία γίνεται θέαμα. Μόλις φθάσεις στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ υπάρχουν μεγάλες αφίσες που σε ενημερώνουν ότι κάμερες καταγράφουν τα πάντα για λογαριασμό του ριάλιτι «Ασφάλεια Συνόρων» –ένα σόου που παρακολουθεί τη ζωή των υπευθύνων για την καραντίνα (ζώων και ανθρώπων).

Και όμως η ιστορία της Αυστραλίας είναι γεμάτη αλλεπάλληλα κύματα μετανάστευσης. Τη μεταπολεμική περίοδο υιοθετήθηκε το σύνθημα «αυξανόμαστε ή χανόμαστε» και η χώρα γέμισε με μετανάστες από τη Δυτική Ευρώπη και μετά τη δεκαετία του ’70 από διάφορες ασιατικές χώρες. Ομως ξαφνικά, στα τέλη της δεκαετίας του ’90 σημειώθηκε έκρηξη: από 271 άτομα το 1998, το 1999 έφθασαν τα 3.721 άτομα. Το 2013 κοινοβουλευτική επιτροπή ανέφερε ότι «η Αυστραλία πλημμυρίζει από ανθρώπους που ζητούν άσυλο καταφθάνοντας με βάρκες». Ο λόγος; Μεταξύ 2012 και 2013 υπολογίζεται ότι έφθασαν παράνομα σε αυτή την αχανή χώρα των 23 εκατομμυρίων κατοίκων, περίπου 18.000 άτομα –δηλαδή όσα φθάνουν κάθε εβδομάδα στις ακτές της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Τα τελευταία 15 χρόνια το Μεταναστευτικό κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση στην Αυστραλία, όμως το σύνθημα που χρησιμοποιούν τα τελευταία πέντε χρόνια κυρίως τα συντηρητικά κόμματα είναι «Σταματήστε τις βάρκες», την ώρα που οι καταγγελίες διεθνών οργανισμών για κακομεταχείριση των προσφύγων στα κέντρα υποδοχής πληθαίνουν. Ο Τιμ Γουίντον, ένας από τους πιο γνωστούς συγγραφείς της χώρας, έγραψε πρόσφατα: «Ολα αυτά είναι ανοησίες. Επικίνδυνες ανοησίες. Οι Αυστραλοί, λαός μεταναστών, αφέθηκαν σταδιακά να πεισθούν ότι οι πρόσφυγες φταίνε για τα δεινά που τους πλήττουν, για τις πολιτικές διώξεις και την πείνα. Οι ηγέτες μας μάς λένε ότι πρέπει να σκληρύνουμε την καρδιά μας απέναντί τους. Και πόσο πειθήνιοι έχουμε γίνει, πόσο γρήγορα σπεύδουμε να συμμορφωθούμε σε αυτήν την κατασκευασμένη πολιτική άποψη, ότι δηλαδή οι πρόσφυγες απειλούν την ευημερία και την εθνική μας ταυτότητα. Ετσι παραδίδουμε ό,τι πιο ιερό έχουμε: την ανθρωπιά μας, το ηθικό δίκαιο, τον αυτοσεβασμό, τον εσωτερικό μας χώρο».