Ούτε μία ούτε δύο ούτε τρεις. Τις 44 ώρες, δηλαδή σχεδόν δύο ημέρες, έφθασε την περασμένη εβδομάδα η ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη προεκλογικών εκδηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν σε διάφορα μέρη της Τουρκίας. Ο Ταγίπ πασά μιλά σε υποστηρικτές του κοντά στα σύνορα με τη Συρία, κρατάει στα χέρια του το Κοράνι και καταφέρεται εναντίον των εχθρών του Ισλάμ. Κάποια άλλη στιγμή συνομιλεί με προεστούς χωριών, τους οποίους έχει καλέσει στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα. Επίσης, οι Τούρκοι τον παρακολουθούν να μιλάει με πλανόδιους οπωροπώλες, αλλά και να εγκαινιάζει νέα έργα –όλα σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

Οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου πλησιάζουν. Το όνομα του προέδρου Ερντογάν μπορεί να μη βρίσκεται στα ψηφοδέλτια, κάνει όμως τα πάντα για να υποστηρίξει το κόμμα του, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προκειμένου να αποκτήσει τόσο μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή ώστε να αλλάξει το σύστημα της χώρας από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αρκετοί νομικοί καταγγέλλουν την ανάμειξη του προέδρου της χώρας στην προεκλογική εκστρατεία ως αντισυνταγματική. Εκείνος επικαλείται το άσυλο που του παρέχει το αξίωμά του, λέγοντας ότι μόνο για «προδοσία» μπορεί να κατηγορηθεί ένας πρόεδρος. Ηδη η εκλογική επιτροπή έχει απορρίψει επτά καταγγελίες εναντίον του, αναφέροντας πως δεν έχει δικαιοδοσία να ελέγξει τις δραστηριότητες του προέδρου.

«Εχουμε πνιγεί στις συνταγματικές παραβιάσεις» λέει ο Ιμπραήμ Καμπόγλου, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, και αναφέρει μία σειρά νόμων που παραβιάζονται. «Επισκιάζει μια δίκαιη εκλογική διαδικασία». «Είναι αλήθεια, δεν είμαι αντικειμενικός» δήλωσε απτόητος πριν από λίγες ημέρες ο Ερντογάν κόβοντας άλλη μία κορδέλα εγκαινίων.

Ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα χρειαστεί να εξασφαλίσει τα 2/3 των 550 εδρών της Βουλής για να αλλάξει το Σύνταγμα και να δώσει περαιτέρω εξουσίες στον πρόεδρο. Αν δεν επιτευχθεί αυτό, το κυβερνών κόμμα χρειάζεται τουλάχιστον 330 βουλευτές –σε σύγκριση με 312 που έχει σήμερα –για να αποφασιστεί η αλλαγή από δημοψήφισμα.

Μέχρι στιγμής όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα του Ερντογάν να μη συγκεντρώνει τις ψήφους που θα του δώσουν αυτοδυναμία –και γι’ αυτό η τουρκική λίρα πέφτει και τα επιτόκια δανεισμού ανεβαίνουν. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ότι η Τουρκία οδεύει προς την πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας μετά το 2002.

Οι «φίλοι» του Ερντογάν κάνουν ό,τι μπορούν. Ο Εθέμ Σαντσάκ, ιδιοκτήτης τριών μεγάλων εφημερίδων, δύο τηλεοπτικών καναλιών και πολλών ραδιοφωνικών σταθμών, είπε πρόσφατα ότι έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο κατάλαβε πως είναι εφικτή η «θεία αγάπη» μεταξύ δύο ανδρών. Δήλωσε μάλιστα έτοιμος να θυσιάσει τη μητέρα, τον πατέρα και τα παιδιά του για τον πρόεδρο.