Για όσους υπήρξαν φαν των παλαιών περιθωριακών εκπομπών, «Ερωτοδικείο», «Αυτόφωρο» κ.λπ., το κανάλι της Βουλής και οι ίδιες οι συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου υπό τη νέα του Προεδρία πολλές φορές αποτελούν ένα ενδιαφέρον υποκατάστατο. Σε εκείνες τις εκπομπές της δεκαετίας του ‘90 αναπτύχθηκε το είδος του κυνικού τηλεθεατή, που μπορεί να μην ταυτίζεται με το θέαμα που παρακολουθεί. Η θέαση αυτής της πρωτόλειας trash TV δημιουργούσε κυρίως την αντίδραση του κοροϊδευτικού γέλιου αλλά και της ενσωμάτωσης των πιο αλλοπρόσαλλων, περιθωριακών ή διαταραγμένων προσωπικοτήτων στην τηλεοπτική καθημερινότητα της εποχής. Το είδος αυτό της trash TV όμως έπαψε να είναι διακριτό (όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες) και διαχύθηκε σε όλο το τηλεοπτικό πρόγραμμα, από τις πρωινές εκπομπές που προέβαλλαν ανθρώπους που διατείνονταν ότι μπορούν να βοηθήσουν με δισεκατομμύρια τη χρεοκοπημένη πατρίδα τους για να μην έχει ανάγκη τους ξένους τοκογλύφους μέχρι τις μεσημεριανές εκπομπές κουτσομπολιού για το καχεκτικό εγχώριο σταρ σίστεμ. Σταδιακά, κυρίως στην περίοδο της κρίσης, η υφολογία της trash TV απέκτησε και πολιτική αντιπροσώπευση σε όλο σχεδόν το ιδεολογικό φάσμα, με μεγάλο σύμμαχο το Διαδίκτυο και τις αφιλτράριστες πληροφορίες και θεωρίες συνωμοσίας του.

Η Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος και οι «διακεκριμένοι» καλεσμένοι της φέρνουν πολλά από τα συμβολικά στοιχεία των πρωταγωνιστών της trash TV. Το ίδιο συνέβη με την εξέταση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Μια εξέταση που δεν μπορούσε παρά να είναι «ιερή» αφού αφορούσε το βασικό φετίχ της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης, για το οποίο μάλιστα επικαλείται την ύπαρξη νεκρών! Τώρα βέβαια που η trash TV μεταφέρεται εξ ολοκλήρου στον χώρο της πολιτικής και ειδικά του Κοινοβουλίου, τα γελοιογραφικά στοιχεία της όλο και περισσότερο εξελίσσονται σε επίδειξη ακραίου αυταρχισμού και αυθαιρεσίας που προκαλούν φρίκη στους μετριοπαθείς και ικανοποίηση στους φανατισμένους – αυτούς που θέλουν διαπλεκόμενο «αίμα» – θεατές.

Οι συνεχείς άλλωστε δηλώσεις μεγαλοστελεχών της νέας κυβέρνησης στον δρόμο on camera τι άλλο θυμίζουν από reality TV; Το παράδειγμα της επίπληξης του αξιωματικού της Αστυνομίας από την ΠτΒ είναι το πιο χαρακτηριστικό. Η κυρία Λουκά αγωνιά για τον ρόλο της. Το ίδιο κι όλοι όσοι βλέπουν τα σημάδια εκφασισμού να απλώνονται ανεμπόδιστα.

Ο Βασίλης Βαμβακάς είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ