Η είδηση δεν ήταν ότι βρισκόταν εκεί –κι ας μην είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Η είδηση μάλλον ήταν ότι καθόταν κάπου στη γαλαρία. Γιατί τα τελευταία χρόνια στις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης φιγουράριζε ακόμη και στις πρώτες σειρές.

Οχι, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ δεν εμφανίστηκε ξαφνικά στα κομματικά πράγματα. Είχε σαλτάρει στο κόκκινο τρένο καιρό πριν αισθανθεί την οικειότητα να εξαπολύσει την αγανάκτησή του κατά του Πρωθυπουργού. Είχε επαφή με το κόμμα ακόμη και πριν από το κλείσιμο της ΕΡΤ, από τότε που το κρατικό κανάλι έκλεινε με πρωτοβουλία της ίδιας της Ομοσπονδίας με απεργίες μακράς διαρκείας. Ηταν η εποχή που ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε την ΕΡΤ «μνημονιακή ΥΕΝΕΔ». Το πώς είχε βαθύνει αυτή η σχέση φαινόταν τους τελευταίους μήνες και από την άνεση με την οποία ο Καλφαγιάννης έπινε καθ’ εκάστην τον καφέ του στο Κοινοβούλιο παρέα με τους βουλευτές και τους λοιπούς διαδρομιστές της νέας εξουσίας.

Η αλήθεια είναι ότι η Κουμουνδούρου είχε δει την απειλή. Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές η ηγεσία έκοψε τον Καλφαγιάννη και άλλους προβεβλημένους, πασοκικής καταγωγής συνδικαλιστές από τα ψηφοδέλτια. Προστατευόταν έτσι από την κατηγορία ότι ανακυκλώνει παλαιά υλικά. Και κυρίως απέτρεπε την εισπήδηση παραγόντων που δεν μπορούσε να ελέγξει. Τώρα φαίνεται ότι ήταν μάλλον αργά.

Μπορεί ο αρχισυνδικαλιστής να αποκλείστηκε από τη βιτρίνα, αλλά είχε ήδη ριζώσει στο μαγαζί. Αρκεί κανείς να μετρήσει τους κομιστές του καλφαγιαννισμού στην Κεντρική Επιτροπή αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο ίδιος είχε συγκρατηθεί λιγάκι, αν δεν είχε κράξει, τα αιτήματά του θα είχαν πάλι ακουστεί από τα πιο επίσημα χείλη, της Προέδρου της Βουλής συμπεριλαμβανομένης. Το λόμπινγκ του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ έχει πετύχει.

Το συμπέρασμα είναι ότι σε ένα εσωκομματικό τοπίο πάντα κατακερματισμένο προστίθενται νέες αστάθμητες μειοψηφίες που πια δεν έχουν σχέση με τις παλιές αιρέσεις του αριστερισμού. Η γκάμα έχει ανοίξει από Λαφαζάνη μέχρι Καλφαγιάννη.

Θα ήταν ένα τυπικό παίγνιο εσωκομματικής ισχύος αν δεν του έδινε ασύμμετρη σημασία η συγκυρία: την ώρα που η κυβερνώσα Αριστερά υποτίθεται ότι ετοιμάζεται να αναμετρηθεί με ένα ιστορικό δίλημμα καταλήγει να διχάζεται για το ποιος θα διοριστεί διευθύνων σύμβουλος στην ΕΡΤ.

Ο Καλφαγιάννης εκπροσωπεί μία από τις μικροεξουσίες που επιβιβάστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να επιβιώσουν και τώρα δείχνουν ικανές να υποκλέψουν την κυβερνητική του ατζέντα.

Ο ιός καθοδηγεί τον ξενιστή του.