«Αχ, πού ‘σαι νιότη που ‘δειχνες πως θα γινόμουν άλλος!». Πολλοί το έχουν αναφωνήσει, πολύ περισσότεροι θα έπρεπε να το έχουν κάνει, σε λίγους ταιριάζει τόσο όσο στον Ρομπέρ Μενάρ. Γεννημένος το 1953 στο Οράν της Αλγερίας, γόνος μιας καθολικής οικογένειας πιε-νουάρ, ο Μενάρ μετακόμισε μαζί με τους δικούς του στη Γαλλία, και δη στο Μπεζιέ, μια πόλη του Νότου, σε ηλικία εννέα χρόνων. Σπούδασε Φιλοσοφία, έγινε καθηγητής, κατόπιν δημοσιογράφος. Στα νιάτα του κινήθηκε αρχικά στους αναρχικούς, κατόπιν στους τροτσκιστικούς κύκλους, κατέληξε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Κρατήστε το. Τον Ιούνιο του 1985, ο Μενάρ ίδρυσε τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Και με τον καιρό κατάφερε να κάνει την οργάνωση αυτή μία από τις σπουδαιότερες στον κόσμο όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου. Δεν είναι τυχαίο που αναγορεύτηκε το 2008 ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής. Την ίδια εκείνη χρονιά ωστόσο εγκατέλειψε αιφνιδίως την κεφαλή της οργάνωσης –προκειμένου να αναλάβει γενικός διευθυντής του Κέντρου για την Ελευθερία της Πληροφόρησης στην Ντόχα του Κατάρ. Του Κατάρ. Δεν άντεξε πολύ εκεί όμως, ούτε χρόνο. Επέστρεψε στη Γαλλία και στην ενεργό δημοσιογραφία. Κάπου τότε άρχισε να γίνεται πασιφανής η πολιτική μεταστροφή του. Ο Μενάρ είχε απομακρυνθεί από τις ιδέες της Αριστεράς, πήγαινε όλο και πιο δεξιά. Οι φίλοι του από τα παλιά δεν καταλάβαιναν. Εκείνος πάλι μιλούσε για «ωρίμαση»: «Μήπως είναι αυτό, τελικά, η ενηλικίωση; Λέω ανοιχτά πράγματα που σκεφτόμουν χωρίς να τολμώ να τα πω ή και να τα ομολογήσω στον εαυτό μου». Μήπως είναι;

Στις δημοτικές εκλογές του 2014, ο Μενάρ εξελέγη δήμαρχος του Μπεζιέ με τη στήριξη του Εθνικού Μετώπου. Είχε ήδη ξεκαθαρίσει πως συμφωνεί «με το 80% των θέσεων του κόμματος, ιδιαίτερα με εκείνες που αφορούν τη μετανάστευση». Και πως η Μαρίν Λεπέν είναι μια πολιτικός που «δίνει πραγματικές απαντήσεις σε πραγματικά ερωτήματα». Μα φυσικά.

Εχει προκαλέσει πολλάκις ο Μενάρ ως δήμαρχος. Πρόσφατα όμως το τερμάτισε: καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή, δήλωσε με τη δέουσα ενόχληση πως 64,6% των παιδιών στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία του Μπεζιέ είναι μουσουλμάνοι. Το διαπίστωσε, διευκρίνισε, με βάση τα μικρά τους ονόματα(!). Και ας γνώριζε πως «δεν έχω τέτοιο δικαίωμα». Ηδη έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα εις βάρος του για παράνομο φακέλωμα με βάση την εθνοτική καταγωγή. Με δυο λέξεις: σκέτη θλίψη.