Αν οι πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις είναι ορθές, τότε το πολυσυζητημένο μέιλ Χαρδούβελη θα αποδειχθεί μάλλον ευλογία Θεού (και δη Θεού αριστερού) μπροστά σε αυτό που έρχεται.

Ιδίως όταν μαθαίνουμε ότι τα μέτρα που ετοιμάζεται να λάβει η κυβέρνηση ανέρχονται αισίως σε 13-14 δισ. –υπενθυμίζω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκλεινε την αξιολόγηση για 2,5 δισ.!

Είναι αλήθεια ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως τα μέτρα «δεν θα είναι υφεσιακά».

Πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος εκ των επιτελών της κατάφερε τον οικονομικό τετραγωνισμό του κύκλου: και θα αυξήσει 9 δισ. τα φορολογικά έσοδα και θα περιορίσει 4 δισ. τις δαπάνες και δεν θα φέρει ύφεση.

Το Νομπέλ Οικονομίας τον περιμένει.

Ασε δε που με αναλογία 70% φόρους και 30% δαπάνες επιστρέφουμε στη συνταγή «Γιώργου Παπανδρέου του πρώτου Μνημονίου» –το οποίο είχε και την επιτυχία που όλοι γνωρίζουμε!

Τα υπόλοιπα είναι για ακόμη λιγότερη πλάκα.

Καταρχήν η ιδέα ότι ο Τσίπρας είπε στον Γιούνκερ «δώσε μου τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να δούμε τα υπόλοιπα» δεν είναι μόνο ιδιότυπη. Είναι και διασκεδαστική.

Πρώτον, επειδή ουδείς μας έχει πάρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για να τις δώσει πίσω ο Γιούνκερ.

Δεύτερον, επειδή το αντικείμενο των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι που έχει περιοριστεί, αλλά αυτό ανήκει στα «υπόλοιπα» που θα δούμε.

Για να το πω σε απλά ελληνικά: κατώτατος μισθός, κλαδικές συμβάσεις, μετενέργεια, διαιτησία κ.λπ. είναι τα «υπόλοιπα» που θα παραμείνουν ως έχουν. Και για τις απολύσεις το κουβεντιάζουμε.

Πράγμα που σημαίνει ότι ζητήσαμε κάτι που έχουμε για να δώσουμε εκείνα που μας ζητούσαν.

Δεν ξέρω ποιος είχε την ιδέα για ένα τέτοιο ντιλ, αλλά αν αυτό λέγεται κόκκινη γραμμή, τότε κι ο Παναθηναϊκός παίζει με κόκκινες φανέλες.

Δεν θα σας κουράσω με όλα τα άλλα που προμηνύονται –θα έχουμε καιρό να τα συζητήσουμε.

Η ουσία όμως είναι μία. Η κυβέρνηση με τη «σκληρή και υπερήφανη διαπραγμάτευση» βρέθηκε χωρίς συμμάχους και χωρίς λεφτά. Κι όπως έγραφε προ ημερών το «Φορμπς», «δημοκρατία δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι θέλει με τα χρήματα των άλλων».

Κοινώς, δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές με ξένες τσέπες.

Ερώτημα. Θα αντέξει μια τέτοια συμφωνία η κυβερνητική πλειοψηφία;

Οι μεν ισχυρίζονται ότι η στροφή είναι πολύ κλειστή και θα προκαλέσει ζημιές.

Οι δε πιστεύουν ότι τα παιδιά πήγαν στα υπουργεία για δουλειές κι ότι ακόμα δεν έχουν προλάβει να κάνουν ταμείο.

Λίγη υπομονή και θα δούμε ποιος έχει δίκιο.