Ξέρω ότι οι αριθμοί δεν αρέσουν αλλά μερικές φορές είναι αναπόφευκτοι.

Πάρτε για παράδειγμα τα δημοσιονομικά. Η Ελλάδα είχε δύο συνεχόμενα χρόνια (2013, 2014) πρωτογενές πλεόνασμα –μάλλον για πρώτη φορά στη σύγχρονη Ιστορία της.

Τότε η αντίδραση ήταν «έλα μωρέ, σιγά τα λάχανα!». Ή η γνωστή παπαριά «πώς έχει η χώρα πλεόνασμα αφού εγώ δεν περνάω καλά;».

Τώρα το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το 2015 η Ελλάδα βαδίζει σε πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 1,5%.

Μήπως και πάλι «σιγά τα λάχανα»;

Διότι όποιος βιαστεί να το επαναλάβει θα του αντιτείνω πως αυτά τα σχεδόν δυόμισι δισ. που θα λείψουν (8 δισ. σε σχέση με τον προϋπολογισμένο στόχο του πλεονάσματος στο 3%) δεν είναι «αέρας» και θα τα πληρώσουμε οι φορολογούμενοι από την τσέπη μας.

Πάμε παρακάτω και σε άλλους αριθμούς.

Το 2014 η Ελλάδα είχε τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και μια μέση ετήσια μεγέθυνση περίπου 1%. Επειτα από έξι χρόνια ύφεσης!

Οι προβλέψεις για το 2015 ήταν ανάπτυξη 2,5%.

Σήμερα έχουν προσγειωθεί ανώμαλα. Η Κομισιόν μιλάει πλέον για ανάπτυξη 0,5% αλλά όλοι προεξοφλούν ότι η χώρα επιστρέφει γοργά στην ύφεση.

Λογικό. Ολα έχουν παγώσει μετά τις εκλογές.

Υπάρχει άραγε πιο υφεσιακό μέτρο από μια στάση πληρωμών του Δημοσίου (που συνεχίζεται) και από μια χρηματοπιστωτική ασφυξία (που παρατείνεται); Δεν υπάρχει!

Πράγμα που σημαίνει ότι μια χώρα με πρόβλεψη ανάπτυξης 2,5% και προϋπολογισμένο πλεόνασμα 3% θα κληθεί τελικά να τα βγάλει πέρα σε συνθήκες ύφεσης και με έλλειμμα 1,5%. Καλό κουράγιο!

Για να το πω σε απλά ελληνικά, η οικονομική κατάσταση έχει επιβαρυνθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες και αυτό δεν το λένε μόνο οι αριθμοί: ρωτήστε και τον τελευταίο άνθρωπο της αγοράς.

Θα μου θυμίσετε βεβαίως το γνωστό απόφθεγμα για τα χεράκια μας και τα ματάκια μας. Καμία αντίρρηση. Αλλά η στερνή γνώση δεν βοηθάει ούτε στην ύφεση ούτε στο έλλειμμα. Ούτως ή άλλως, αυτά θα τα πληρώσουμε ακριβά.

Ακόμη κι έτσι, όμως, η στερνή γνώση δεν είναι περιττή. Αντίθετα.

Βοηθάει όποιον διαθέτει λίγο μυαλό να συνειδητοποιήσει πως όταν αγνοείς ή υποτιμάς τους αριθμούς σε πλακώνουν τελικά οι ΕΝΦΙΑ, οι φόροι και οι εισφορές. Στην τσέπη σου καταλήγουν τα δίδακτρα.

Βοηθάει επίσης να καταρριφθεί εκείνο το σαχλό ευφυολόγημα που έλεγε ότι «στην Ελλάδα ευημερούν οι αριθμοί αλλά πένονται οι άνθρωποι».

Ε, λοιπόν, μπορώ να σας καθησυχάσω. Στην Ελλάδα πλέον δεν ευημερούν ούτε οι αριθμοί.

Ευημερούν μόνο τα νούμερα, αλλά την πληρώνουμε όλοι.