Δεν γνωρίζω πόσοι εξ υμών παρακολουθούν το θρίλερ που εξελίσσεται σχετικά με το αθλητικό Grexit, το οποίο ενδέχεται να προηγηθεί, τηρουμένων των αναλογιών, του πραγματικού Grexit από τη ζώνη του ευρώ. Μπορώ όμως να ενημερώσω ότι οι ενέργειες του υφυπουργού Κοντονή επί του θέματος ουδόλως αφίστανται σε… επιτυχία τού «ουάου» αγοριού Βαρουφάκη! Επιπροσθέτως, έχω την αίσθηση ότι τα δύο παλικάρια έχουν αποδυθεί σε έναν ευγενή αγώνα, μια ωραία άμιλλα θα τη χαρακτηρίσω, για το ποιος πρώτος θα μας οδηγήσει με διακόσια στον τοίχο –προοπτική για την οποία τα εύσημα οφείλουμε να αποδώσουμε αποκλειστικά στον αγαπημένο Αλέξη. Αυτός τους επέλεξε…

Στέκομαι κατά τι περισσότερο στην περίπτωση του κυρίου Κοντονή, εκτιμώντας ότι έχει επισκιαστεί ως προς την εργώδη προσπάθεια που καταβάλλει από εκείνη του πληθωρικού Βαρουφάκη –παρότι η κατάληξη αυτής είναι η ίδια. Ενα Grexit two.

Ο άνθρωπος, εμφορούμενος προφανώς από την ιδέα που σιγοκαίει τα στήθη του κάθε αγνού συριζαίου συντρόφου, όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στην UEFA, η οποία, μαθημένη από τους εθελόδουλους γερμανοτσολιάδες των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν είχε πάρει το μήνυμα της μεγάλης αλλαγής που συνετελέσθη στις 25 Ιανουαρίου ε.ε. (ενεστώτος έτους σημαίνει αυτό, και τα αρχικά τα έβαζαν παλιά οι δημοσιογράφοι όταν βαριόνταν να γράψουν ολόκληρες τις λέξεις).

Κατήρτισε νομοσχέδιο το οποίο έβαζε στη θέση της την UEFA, τη FIFA, τον Πλατινί, τον Μπλάτερ και κάτι άλλους διότι –πάντα περήφανα –στην Ελλάδα κάνει κουμάντο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έχει τη λαϊκή εντολή, την οποία ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει.

Καλά, του είπαν οι άλλοι, αλλά αν είναι έτσι, κράτα τις ομάδες σου, εθνικές και οπαδικές, στη χώρα σου, παίξτε μόνοι σας και δείτε περήφανα από τον καναπέ (επί του καναπέως, συγκεκριμένα!) εμάς τους υπόλοιπους να παίζουμε ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.λπ.

Μην τα πολυλογώ και κουράζω, ο περί ου ο λόγος λεβεντοκοντονής είδε τα σκούρα, και στο 89′ επιχείρησε να σώσει το ματσάκι στέλνοντας στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο ήταν εναρμονισμένο –πάντα στο πλαίσιο της περήφανης πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ –με τις υποδείξεις της UEFA. Το νομοσχέδιο πέρασε από την αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, εγκρίθηκε και ακολούθησε η… αποθέωση: όπως εγκρίθηκε, και θα εισαγόταν προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο άνθρωπός μας το απέστειλε και στην UEFA για να διαπιστώσουν ότι, εντάξει, για κανένα μήνα κράτησε η επανάσταση, αλλά τώρα όλα καλά.

Φευ, οι άλλοι, καθάρματα κανονικά! Αντί για εύσημα, του έστειλαν πίσω το νομοσχέδιο με διαγραμμένες με χάρακα 14 καίριες διατάξεις του νομοσχεδίου και γραμμένες με bold (με παχιά μαύρα γράμματα δηλαδή) όλες τις διορθώσεις στη θέση των διαγραμμένων.

Με ενημέρωσαν –για την ακρίβεια, έβαλε ο Πλατινί κάποιον και μου τηλεφώνησε χθες το απόγευμα –ότι το διορθωμένο κείμενο του νομοσχεδίου θα το παραλάβουν σήμερα, πλην Κοντονή, και οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, έτσι ώστε να μη γίνει κανένα λάθος και τους παραμυθιάσει το παλικάρι ότι συμφωνεί και η UEFA με τις θέσεις μας. Φωτοτυπία. Με τις διαγραφές, και τα bold γράμματα των διορθώσεων!

Επιμύθιο δεν έχει. Αλλά αν ακούσω πάλι κανέναν από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει φιγούρα ότι εμείς, και καλά, είμαστε εθνικά αξιοπρεπείς, θα κράξω αλύπητα…

Κατάργηση ενόψει

Στο μεταξύ, οφείλω να εξάρω τα ανακλαστικά του αδερφού μου (είμαστε μεγάλη οικογένεια εμείς) Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος έσπευσε να με ενημερώσει για το περιεχόμενο διάταξης με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, που θύει (ωραίο ρήμα, ε;) καθημερινά στην αξιοκρατία διορίζοντας εδώ κι εκεί αδέρφια, ξαδέρφια, κολλητούς και γκόμενους, άνοιξε ένα παράθυρο για την κατάργηση της Διαύγειας!

–Καταργείτε τη Διαύγεια; ρώτησα ευθέως τον υπουργό Κατρούγκαλο, ο οποίος βρισκόταν εκείνη την ώρα στη Βουλή.

Στην αρχή, μου είπε ότι «θα την αποσύρω, δεν ήταν δική μου πρωτοβουλία η διάταξη, ήταν του υπουργείου των Οικονομικών, που ήθελε να ρυθμίσει κάτι δικά του θέματα».

Μισή ώρα αργότερα μου τηλεφώνησε για να μου δηλώσει ότι δεν την αποσύρει, τελικά, διότι το υπουργείο Οικονομικών τού εξήγησε ότι η συγκεκριμένη διάταξη αφορά την εξαίρεση από την υποχρέωση δημοσιοποίησης στη Διαύγεια ανακλητικών πράξεων που έχουν δημιουργηθεί ώς τις 31/12/14.

«Πολύ ειδικό θέμα, μη σε μπερδεύω», μου είπε.

Δεν μου εξήγησε τι αφορούν αυτές οι ανακλητικές πράξεις του υπουργείου Οικονομικών, όμως δεν έχει σημασία. Το σημαντικό είναι ότι μπορεί να διατείνεται πως δεν καταργείται η Διαύγεια, αλλά άμα ανοίγεις παράθυρα σε αυτά, δεν είναι μακριά και η κατάργηση. Ετσι δεν έγινε με το ΑΣΕΠ; (Τα σέβη μου, κύριε Πρόεδρε…).

Αντιδρά περιοδεύων

Ενημερώνω ότι ο Γιώργος, ο global Γιώργος, τα πήρε πολύ άσχημα με την υπόθεση αυτή διότι η Διαύγεια δικό του παιδί είναι, και όσο να ‘ναι το πονάει. Δεν θα αναφερθώ στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κίνημα, θα πω μόνο ότι ο πρόεδρος Γιώργος άρχισε πάλι τις περιοδείες ανά την Υφήλιο.

Ετσι, γνωστοποιώ στους απανταχού της οικουμένης fan του ότι από αύριο θα παρεπιδημεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πρώτο σταθμό το εξωτικό Λας Βέγκας.

Προτρέπω να μην πάει ο νους κανενός στο κακό –ο Γιώργος, ως γνωστόν, απεχθάνεται κάθε μορφή τζόγου. Απλώς θα είναι ομιλητής σε διεθνές συνέδριο για την οικονομία που διεξάγεται στο Λας Βέγκας. To be continued…

Για ξεκάρφωμα

Συναφές με τα προηγούμενα περί διορισμού κολλητών και Διαύγειας είναι ασφαλώς και το θέμα των υποψηφιοτήτων για τις θέσεις στο ΔΣ της συριζοΕΡΤ. Ο γνωστός και ως καλαμοϊππεύς αρμόδιος υπουργός Παππάς (μου είπαν, διότι εγώ είχα και σοβαρότερα πράγματα να κάνω, ότι οι ομιλίες του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου ήταν χάρμα… ακούεσθαι) έδωσε προθεσμία έως σήμερα το μεσημέρι για αιτήσεις ενδιαφερομένων μέσω της Διαύγειας. Οπως είναι γνωστό, ο τυπάκος είχε θέσει ως καταληκτική ημερομηνία για τις αιτήσεις χθες 12 το μεσημέρι, αλλά προφανώς κάποιος (ο Τσίπρας;) τού είπε «δώσε άλλη μια μέρα προθεσμία, για να μη φανεί ότι τους έχεις επιλέξει ήδη» οπότε ο υπουργός προσχώρησε στην άποψη αυτή και το έκανε.

Εννοείται ότι θα συνεχίσω να παρακολουθώ από κοντά το θέμα, ειδικά σε ό,τι αφορά τα προσόντα αυτών που θα επιλεγούν –να δω πώς θα κουκουλώσουν το πρόβλημα με τα προσόντα ενός «γλίτσα» που επιβιώνει όλων των καταστάσεων και τώρα είναι, φυσικά, όπως όλοι μας (χα!) ΣΥΡΙΖΑ…