Μια αναφορά, δεν ξέρω από πού, αλλά πάντως για να γίνει αποδεκτή εικάζω πως προέρχεται από πηγή η οποία δεν αμφισβητείται, είναι η αιτία για τον εξοστρακισμό του «ουάου» αγοριού Βαρουφάκη από τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για την ελληνική κρίση. Γνωρίζω λοιπόν ότι το περασμένο Σάββατο ο Τσίπρας έλαβε απόρρητη αναφορά (δεν θα πω από πού, δεσμεύομαι) ότι το sex symbol «ουάου» αγόρι ήταν εκείνος που έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να γίνει μπάχαλο το Eurogroup της Ρίγας και όχι οι υπουργοί που μετείχαν σε αυτό. Η δε απόρρητη αναφορά ήταν αυτή που οδήγησε στην απόφαση για τον εξοβελισμό του…
Ενημερώνω ότι το προηγούμενο είναι μεγάλη είδηση –top secret που λένε και οι Αμερικανοί –και ως εκ τούτου δεν θα δεχθώ την παραμικρή αμφισβήτηση επί του συγκεκριμένου…

Ταβάνια

Το τριημεράκι της Πρωτομαγιάς (τέλειο πρέπει να ομολογήσω!), κατά την τριήμερη περιοδεία μου στα νησιά του Αργοσαρωνικού, όπου ΔΕΝ πέτυχα τον Βαρουφάκη (το «ουάου» αγόρι πήγε Σάββατο Αίγινα και δεν τον είδε άνθρωπος στη συνέχεια), βρήκα ορισμένους που μου έλεγαν ότι «έχουν εμπιστοσύνη στον Τσίπρα»!..

Απαντούσα με ένα κλασικό, για μένα σαρκαστικό θα το χαρακτήριζα, σχόλιο ότι «εσείς του έχετε εμπιστοσύνη, οι δικοί του τού έχουν;».

Απαντήσεις φυσικά δεν έπαιρνα, αλλά αυτό ουδόλως μου χάλασε τη διάθεση.

Αντιθέτως έκανα πλάκα με τον άνθρωπό μου στο Μαξίμου, στον οποίο τηλεφώνησα αυθωρεί πληροφορούμενος ότι το «bylling» αγόρι «χώθηκε» στο σπίτι του στην Αίγινα από το Σάββατο το απόγευμα και ατένιζε το ταβάνι (μη στενοχωριέσαι, αδερφέ, το έχουν πάθει και άλλοι. Αλλοι λέω…).

–Ο Βαρουφάκης θα πάει στο Eurogroup;

Δεν ξέρω κάτι αυτή την ώρα, μου απάντησε κοφτά.

Εκεί εγώ: «Θα πάει;» ρωτούσα. «Δεν ξέρω» απαντούσε εκείνος. Στο τέλος μου το έσκασε το μυστικό: «Πιστεύουμε ότι σε αυτή τη φάση θα είναι χρησιμότερος να παραμείνει στην Αθήνα, αλλά ακόμη δεν μπορώ να σ’ το πω με σιγουριά».

Υψηλές αποδόσεις

Αν είχε πάντως φαντασία κάποιος στην κυβέρνηση, θα μπορούσε το θέμα Βαρουφάκη να το εντάξει στο Στοίχημα, με ερώτημα του τύπου «θα εξακολουθήσει να κάνει τον χρήσιμο στην Αθήνα;». Ρώτησα διαφόρους στην κυβέρνηση. Μου είπαν σε γενικές γραμμές ότι «ο Βαρουφάκης μοιάζει με μια ωρολογιακή βόμβα η οποία μετράει ήδη αντίστροφα να εκραγεί και ο Τσίπρας αντιλαμβάνεται το πρόβλημα».

Εκτιμώ ότι τα έλεγαν αυτά διότι το «bylling» αγόρι, με το που θα του δείξει την πόρτα ο Τσίπρας, θα βγει στο αντάρτικο καταγγέλλοντας τον πρόεδρο Αλέξη. Αν μάλιστα στο μεταξύ υπάρξει και συμφωνία, ενδιάμεση ή άλλη οριστική, εκεί να δεις κράξιμο που θα φάει ο Τσίπρας: θα τον αθροίσει στους εθελόδουλους που παρέδωσαν τη χώρα στους ξένους. Παρακαλώ αυτό να μου το πιστώσει κάποιος, γιατί εγώ σε κάτι τέτοια δεν πέφτω έξω ποτέ!

Και η επανάσταση;

Γι’ αυτό τον πάνε σιγά σιγά και με το μαλακό και εξ αυτού του λόγου ο Τσίπρας τον υπερασπίστηκε στην εκπομπή του Χατζηνικολάου και βάζει και εκείνον τον Μιχόπουλο και κάθε τρεις και λίγο βγάζουν και ένα non paper για το πόσο στηρίζουν πότε ο πρόεδρος και πότε η κυβέρνηση τον Βαρουφάκη.

Σιγά, παιδιά, μην τον στηρίζετε τόσο διότι ο άνθρωπος θα εκραγεί πριν από την ώρα του…

Εμένα πάντως από όλα όσα διακινούνται αυτές τις ημέρες εκείνο που με έχει συνταράξει και με έχει κάνει να χάσω τον ύπνο μου είναι η προοπτική ότι σε λίγο ενδέχεται να μην έχουμε κυβέρνηση… ΣΥΡΙΖΑ!

Το λένε πολλοί και διάφοροι, το είπε και ο φίλος μου ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τον οποίο αναζητούσα χθες επιμόνως στο τηλέφωνο, αλλά δεν μπόρεσα να τον εντοπίσω, πράγμα που με οδήγησε στην «αθώα» σκέψη ότι κάπου ήταν και οργανωνόταν μαζί τα υπόλοιπα παλικάρια που τραβούν τον πρόεδρο Αλέξη με δύναμη από το αριστερό μανίκι.

Οργανωνόταν ενόψει των εξελίξεων. Διότι η ανάγνωση των γεγονότων που έχει κάνει ο φίλος Παναγιώτης τον έστρεψε στην κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών, όχι του δημοψηφίσματος, πάντα στην απευκταία αλλά διόλου απίθανη πλέον περίπτωση του Grexit.

Με αυτό το γεγονός ως δεδομένο, τηλεφώνησα, σε έναν εκ των… υπαρχηγών του Λαφαζάνη, τον εκ Πειραιώς φίλο μου βουλευτή Στάθη Λεουτσάκο, ο οποίος δύσθυμα μου ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει κάτι θετικό για το δημοψήφισμα. Εκείνος είναι υπέρ των εκλογών, «ακόμη και αν τις χάσουμε». Δεν γνωρίζω αν το πιάσατε το νόημα, αλλά αυτό είναι μια άλλη εκδοχή του γνωστού που είπε ο Λαφαζάνης ότι «αν δεν μπορούμε, να παραδώσουμε (την εξουσία)».

Να, αυτά είναι που με κάνουν να χάνω τον ύπνο μου. Το ενδεχόμενο να πάει στράφι η ελπίδα της παγκόσμιας επανάστασης που θα την εκκινούσε από εδώ ο Αλέξης και αυτή εν συνεχεία θα μεταλαμπαδευόταν σε όλη την υφήλιο –για να «λάβουνε τα όνειρα εκδίκηση και θα σπείρουνε γενεές στους αιώνες των αιώνων!».

(Από το «Αξιον Εστί» το δανείστηκα αυτό, τι δηλαδή, μόνο ο Ρουβάς;)

Κι εμείς τραγουδάμε…

Οι μέρες είναι κρίσιμες, οι ώρες επίσης. Και αν με ρωτούσε κάποιος «εξόριστε Ποιητή, στον αιώνα σου, λέγε, τι βλέπεις;», πάλι στο «Αξιον Εστί» θα κατέφευγα για να αντιγράψω:

«Βλέπω τα έθνη, άλλοτες αλαζονικά, παραδομένα στη σφήκα και στο ξινόχορτο. Βλέπω τα πελέκια στον αέρα σκίζοντας προτομές Αυτοκρατόρων και Στρατηγών. Βλέπω τους εμπόρους να εισπράττουν σκύβοντας το κέρδος των δικών τους πτωμάτων. Βλέπω την αλληλουχία των κρυφών νοημάτων».

Βλέπω… βλέπω… την καταστροφή να πλησιάζει και εμείς, αλήθεια, τι κάνουμε εμείς;

Να το πω και αυτό ο καλλιτέχνης, καταφεύγοντας αυτή την φορά όχι στον Ελύτη, αλλά στον Θουκυδίδη: «Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν» είχε πει ο τεράστιος Θουκυδίδης για την πορεία της αθηναϊκής πολιτείας προς την καταστροφή.

Για τα μάτια του κόσμου

Και ύστερα από αυτή τη σύντομη περιήγηση στην ποίηση και την Ιστορία, επανέρχομαι σε κάτι πιο πεζό, όπως είναι αυτή η αρκουδιά που κάνει η κυβέρνηση με την ΕΡΤ. Οπου έδωσε προθεσμία μόλις μερικών ωρών (δεδομένων και των αργιών που μεσολάβησαν) ώς το μεσημέρι σήμερα ώστε να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι αιτήματα για να αναλάβουν διευθυντικές θέσεις. Δεν ξέρω ποιος θα μασήσει να καταθέσει τα χαρτιά του για το προεδρείο της ΕΡΤ, γνωρίζω όμως ότι όποιος το κάνει θα είναι το λιγότερο βλαξ. Διότι είναι προφανές ότι οι επιλογές έχουν γίνει –έχω και τα ονόματα, μεταξύ των οποίων και το όνομα ενός του οποίου απαξιώ έστω και να αναφέρω, τόσο γλίτσα το όνομα –και ο «διαγωνισμός» είναι για τα μάτια του κόσμου.

Αν μάλιστα δω πουθενά το όνομα του «γλίτσα» να καταλαμβάνει κάποια θέση, θα κράξω άγρια. Διότι το παλικάρι ούτε πτυχίο ΑΕΙ δεν έχει…

Κατά τα λοιπά, πόση ξεφτίλα εμπεριέχει άλλη είδηση, σύμφωνα με την οποία διάφοροι συνδικαλιστές συριζοδημοσιογράφοι μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου για να φτιάξουν, λέει, το πρόγραμμα της νέας ΕΡΤ –αλλά εμένα μου μυρίζει διαπλοκή και εκκαθαρίσεις αντιφρονούντων; (Επίσης μην προκληθώ…).