Τώρα λύθηκε το μυστήριο. Η ελληνική κυβέρνηση παραπλανήθηκε.

Παραπλανήθηκε από τον Ντεϊσελμπλούμ που τους είχε πει προφορικά ότι ο Ντράγκι θα ανοίξει το ταμείο.

Αλλά δεν το έδωσε γραπτά. Και μόλις ο Βαρουφάκης γύρισε την πλάτη, ο Ντράγκι συνέχισε τα δικά του που δεν στέκουν «ούτε ηθικά ούτε πολιτικά» –όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Περίεργο, όμως. Διότι το χαρτί που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση στις 20 Φεβρουαρίου τα λέει όλα.

Γράφει, ας πούμε, πως «μόνο μετά την έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της παρατεινόμενης συμφωνίας από τους θεσμούς» θα επιτραπεί «η οιαδήποτε εκταμίευση» της δόσης του EFSF και η μεταφορά των κερδών από τα ομόλογα.

«Και τα δυο» (σ.σ. η έγκριση της αξιολόγησης και η εκταμίευση) υπόκεινται «σε έγκριση από το Eurogroup».

Αρα προς τι η έκπληξη που δεν επιστρέφουν ούτε τους τόκους που (υποτίθεται) μας χρωστούν; Εμείς συμφωνήσαμε να τους πάρουμε μόνο όταν ολοκληρωθεί και εγκριθεί η αξιολόγηση!

Πώς θα τα πάρουμε πριν ολοκληρωθεί; Με «πολιτική απόφαση»;

Κι όσο για την ΕΚΤ, πάλι η ίδια απόφαση αναφέρει ότι «καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών Αρχών να εργαστούν από κοινού» με τους θεσμούς, αλλά «υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Πράγμα που σημαίνει σε απλά ελληνικά: εμείς συμφωνήσαμε αυτά που συμφωνήσαμε, αλλά του Ντράγκι είναι δικό του το μαγαζί. Βρείτε τα!..

Ο Πρωθυπουργός παραπονέθηκε επειδή «όταν ο Ντράγκι λέει ευρωπαϊκό πρόγραμμα, εννοεί το Μνημόνιο». Δεν θέλω να τον στενοχωρήσω, αλλά αυτό εννοούν όλοι.

Κι αυτό συμφώνησε κι ο ίδιος στις 20 Φεβρουαρίου. Οτι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος που παρατείνεται, δηλαδή του Μνημονίου.

Δεν θυμάμαι να υπήρχε άλλο πρόγραμμα να παραταθεί, ούτε θα μπορούσε να υπάρξει άλλο «ευρωπαϊκό πρόγραμμα» πριν ολοκληρωθεί το τρέχον.

[Οταν προεκλογικά ο Δραγασάκης είχε διαβεβαιώσει από τηλεοράσεως ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα, ακόμη κι αν είναι σε «πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ», γελούσαν κι οι κάμερες.

Δεν καταλαβαίνω λοιπόν ποιος παραπλάνησε ποιον.

Εκτός κι αν η ελληνική κυβέρνηση πίστεψε αυτά που έλεγε η ίδια.

Πίστεψε δηλαδή ότι ο Βαρουφάκης είχε σκοτώσει την τρόικα, ότι ο ελληνικός λαός είχε σκίσει το Μνημόνιο κι ότι στις 20 Φεβρουαρίου προέκυψε μια «συμφωνία – γέφυρα» (τη θυμάστε, ε;) με την οποία η Ευρώπη θα χρηματοδοτεί την Ελλάδα για να σκεφτεί το μέλλον της.

Ενώ η πικρή αλήθεια ήταν ότι η Ελλάδα πήγε να πάρει χρήματα χωρίς Μνημόνιο και τελικά πήρε Μνημόνιο χωρίς χρήματα.

Λάθος, είπε ο Πρωθυπουργός. Λάθος, ναι. Αλλά όχι και παραπλάνηση.