Παιχνιδάκια ακόμη και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία αφαιρέθηκαν τα αποθεματικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φαίνεται πως έκανε η κυβέρνηση. Οπως είμαι σε θέση να γνωρίζω –διότι μου το κατήγγειλαν –η κυβέρνηση ειδοποίησε τους δημάρχους που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ από ημέρες πριν εκδώσει την ΠΝΠ «να τακτοποιηθούν οικονομικά» και αφού ολοκληρώθηκε αυτή η «τακτοποίηση» υπεγράφη η ΠΝΠ που έπιασε στον ύπνο όλους τους υπόλοιπους.

Εχω στα χέρια μου αντίγραφο ΦΕΚ με ημερομηνία 17 Απριλίου, στο οποίο δημοσιεύεται απόφαση του αδελφού μου Γιώργου Κατρούγκαλου ως αρμόδιου υπουργού, ο οποίος αναγγέλλει ότι το Εθνικό Τυπογραφείο θα παραμείνει ανοιχτό 18 και 19 Απριλίου «για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών» –που ήταν η εξής μια, η ΠΝΠ, η οποία όμως εκδόθηκε τη Δευτέρα 20 Απριλίου, ακριβώς γιατί ορισμένοι συριζοδήμοι δεν είχαν προλάβει να «τακτοποιηθούν».

Προχθές Κυριακή έγινε και η εξής πλάκα: στον Κεραμεικό κλήθηκαν καμιά 80αριά δήμαρχοι και περιφερειάρχες/αντιπεριφερειάρχες να τους μιλήσει ο γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκης για την αναγκαιότητα να στηριχθεί η ΠΝΠ στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ που συνέρχεται με κυρίαρχο αυτό το θέμα 7 με 9 Μαΐου.

Ενας δήμαρχος όμως, του Αιγάλεω μου είπαν, ονόματι Μπίρμπας, και ένας αντιπεριφερειάρχης της Αυτής Υψηλότητος Ρένας, ονόματι Τζόρκας, άρχισαν να διαμαρτύρονται ότι αιφνιδιάστηκαν και τέτοια.

Αιφνιδιαστήκατε; Τι λέτε τώρα. Σας είχαμε ενημερώσει μία εβδομάδα πριν να τακτοποιηθείτε –άστραψε και βρόντηξε αυτός ο Πουλάκης.

«Μία εβδομάδα πριν», κορόιδα υπόλοιποι…

Το χρυσό χάπι

Αυτά έγιναν μέρα. Τη (μεγάλη, όπως αποδείχθηκε) νύχτα της Κυριακής κρίθηκε η τύχη του αγαπημένου «ουάου» αγοριού Γιάνη Βαρουφάκη. Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρόεδρο Αλέξη έληξε περίπου τα μεσάνυχτα και ο κύβος είχε ήδη ριφθεί (στα καλά ελληνικά ριφθεί, στα της… καθομιλουμένης ριχτεί, πεταχτεί κ.ο.κ). Μετά τα όσα συνέβησαν στη Ρίγα, με τον Βαρουφάκη να δηλώνει αργότερα ότι δεν προσήλθε στο δείπνο των υπουργών Οικονομικών διότι βρίσκει «βαρετά» αυτά τα δείπνα, ήταν πλέον βέβαιον ότι το «ουάου» αγόρι είχε τελειώσει. «Επέσατε θύματα, αδέρφια εσείς, σε άνιση μάχη κι αγώνα»…

Οπως μου είπε μάλιστα εις εκ των (συμ)μετεχόντων στη συνεχώς υπό βαριά ατμόσφαιρα σύσκεψη, «κανονικά, εγώ μετά τα όσα θα είχαν λεχθεί μπροστά μου θα είχα παραιτηθεί. Εκείνος έκανε ότι δεν καταλάβαινε» –εκείνος, ο Βαρουφάκης δηλαδή.

Δεν παραιτήθηκε εκεί επιτόπου και χθες το πρωί, σε νέα υπό τον πρόεδρο Αλέξη σύσκεψη, αποφασίστηκε να στηριχθεί πολιτικά, γιατί οτιδήποτε άλλο –μου ανέφερε η πηγή μου στο Μέγαρο Μαξίμου –θα συνιστούσε «προσωπική ήττα» του Πρωθυπουργού που τον επέλεξε για υπουργό Οικονομικών και δευτερευόντως έμμεση παρότρυνση στον Βαρουφάκη να αποχωρήσει και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

–Γιατί, υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο; ρώτησα, αγωνιών φυσικά για τη συνοχή του κόμματος της Αριστεράς, ένας αριστερός και εγώ.

Γιατί, το αποκλείεις; Με την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα να μοιάζει με κινούμενη άμμο, σε πληροφορώ σύντροφε, τίποτε δεν αποκλείεται!

Τέλεια. Του χρύσωσαν το χάπι του Γιάνη μου («το μαντίλι σου, τι το ‘χεις λερωμένο», που λένε και στην πατρίδα μου) τον κράτησαν μέσα και αποφεύχθηκε η ρήξη. Με γάτα μου κάνει (όλο και πιο πολύ) ο πρόεδρος Αλέξης. Εκπλήττομαι, ομολογώ, διότι δεν του το ‘χα!

Ωρα για δουλειά

Τώρα, σε ό,τι αφορά τη «δυνατή» ομάδα διαπραγμάτευσης που συγκροτήθηκε, έχω να παρατηρήσω δυο – τρία πράγματα. Οπως ότι είναι θετικό που αναλαμβάνει εκ νέου εκπρόσωπος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες ο Γ. Χουλιαράκης, τον οποίο είχε (επιχειρήσει να) σουτάρει ο Βαρουφάκης –ώς και την παραίτησή του είχε ζητήσει, αλλά τον κράτησε τότε (προ μηνός) ο Τσίπρας.

Θετικό είναι που αναλαμβάνει τον συντονισμό και τις επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, ο οποίος μπορεί να συμμαζέψει τον… ασυμμάζευτο που είχε δημιουργήσει ο Γιάνης με την Ελενα (Παναρίτη) και κάτι περίεργους από τις πέντε γωνιές του κόσμου.

Θετικό επίσης είναι που τίθεται επικεφαλής της διαπραγμάτευσης και ο Τσακαλώτος, έστω και αν φοράει αυτά τα χάλια κασκόλ –ο άνθρωπος είναι ήπιων τόνων, προσγειωμένος στην πραγματικότητα και κυρίως σοβαρός.

Υπό την έννοια αυτή, άντε να τελειώνει η συμφωνία να κάνουμε και καμιά δουλειά, παλικάρια μου. Ελεος, πια, με αυτό το ακατάσχετο μπλα… μπλα… μπλα… Δεν βαρεθήκατε;

Ευχές και προσευχές

Αφού ανασχηματίστηκαν, ας δούμε τι θα πρέπει να περιμένουμε τώρα για να μην πιαστεί κανείς αδιάβαστος και δεν θέλω:

Δύο Eurogroup μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες. Το ένα έκτακτο, μου είπαν, ίσως και ώς το τέλος αυτής της εβδομάδας, το δεύτερο ώς τα μέσα της επόμενης.

«Πάμε για συμφωνία», μου τόνισαν!

Με την ευχή μας και να πεταχτούμε ώς το αεροδρόμιο στο goodbuy, να σας κατευοδώσουμε, είπα με τη σειρά μου. Το έριξα και εγώ στις ευχές, τι άλλο να κάνω;

Η κιθάρα τού λείπει

Φυσικά δεν κλαίω για τον Γιάνη, αυτό το ταλαντούχο αγόρι που μπήκε στη ζωή μας το καλοκαίρι του ’10 ως υπαίθριος αγορητής στην Πλατεία Συντάγματος του κινήματος των Αγανακτισμένων, παρότι προηγουμένως είχε θητεύσει σύμβουλος του Γιώργου και είναι –respect –μέγας θαυμαστής του τεράστιου Ανδρέα.

Οπως μου εξηγούσε χθες ένας που γνωρίζει περί αυτά, αν ο Βαρουφάκης σταματήσει τώρα να είναι υπουργός και το ρίξει στις διαλέξεις ανά τον κόσμο, έχει αμέσως κασέ για κάθε του εμφάνιση από 50.000 έως 100.000 δολάρια!..

Rock star το αγόρι μου…

Ο βετεράνος

Ενας άλλος rock star, ο Γιώργος, με σαφώς μικρότερο κασέ –έχουν περάσει άλλωστε και τα χρόνια από την εποχή του Μνημονίου (πέντε συνολικά), εξακολουθεί να συναρπάζει τα ανά τον κόσμο ακροατήρια. Σήμερα, για παράδειγμα, είναι ομιλητής σε διεθνές forum στο εξωτικό Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Μη με ρωτήσετε τι θέμα πραγματεύεται στην ομιλία του, δεν ξέρω. Υποθέτω κάτι με την κρίση. Θα μάθω όμως και θα ενημερώσω σχετικά…

Συνάντηση κορυφής

Στα καθ’ ημάς τώρα, με ζωηρό ενδιαφέρον αναμένουν οι πολιτικοί κύκλοι στην Αθήνα τη σημερινή συνάντηση της Αυτής Υψηλότητος Ρένας μετά του Πρωθυπουργού Τσίπρα. Αν και δεν κατέστη εφικτό να γνωστοποιηθεί το αντικείμενο της συνάντησης των δύο σοβαρών παραγόντων της δημόσιας ζωής, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η Αυτής Υψηλότης Ρένα, η οποία απουσίασε επί μακρόν στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις κυρώσεις στη Ρωσία, το Μεταναστευτικό, τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν, τη βραδεία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και τις ανησυχίες για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Φυσικά, αν υπάρξει χρόνος, μπορεί να συζητηθούν και ορισμένα εντελώς πεζά θέματα, όπως για παράδειγμα τα σκουπίδια και τι διάολο θα γίνει με την εναπόθεση ή την επεξεργασία τους!