Τα όσα εκτυλίχθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup –το άγριο σφυροκόπημα που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών και τα τελεσίγραφα που εξέπεμψαν οι δανειστές –σηματοδοτούν το τέλος των κάθε είδους φαντασιώσεων σχετικά με τη θέση της Ελλάδας και τα όρια της διαπραγμάτευσης.

Η κυβέρνηση τα έχει κάνει όλα λάθος: από την επίκληση του «Μόσκοβου» που θα έφερνε τα 5 δισ. ευρώ ως προκαταβολή για έναν ανύπαρκτο αγωγό ώς το «σνομπάρισμα» της Γερμανίας και την αρχική άρνηση του Πρωθυπουργού να συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ.

Φαντασιωθήκαμε ότι μια χώρα που χρωστά και δεν μπορεί να αποπληρώσει χωρίς νέα δάνεια μπορεί να παίζει γεωστρατηγικά παίγνια και να εκβιάζει τους δανειστές της. Τώρα πια μάθαμε ότι ακόμα και οι βαθύτερες υποκλίσεις στον επικεφαλής της Gazprom δεν αποδίδουν ούτε ένα ευρώ.

Φαντασιωθήκαμε ότι θα μπορούσαμε να ενώσουμε τον ευρωπαϊκό Νότο απέναντι στον πλούσιο Βορρά: το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο –η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι οι χώρες που ζητούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα από τη χώρα μας.

Φαντασιωθήκαμε ότι θα μπορούσαμε να αλλάξουμε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και να πάρουμε μόνον εκείνα τα μέτρα που εμείς επιθυμούμε. Το αποτέλεσμα είναι να επαναφέρουν οι δανειστές στο τραπέζι ακόμη και εκείνα τα μέτρα που ήταν διατεθειμένοι να ξεχάσουν.

Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ελλάδας –ποτέ δεν ήταν. Μπορεί ο υπουργός Γενικού Λογιστηρίου να ανακαλύπτει 400 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μιάμιση ώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι λεφτά υπάρχουν.

Το κυριότερο: δεν υπάρχει χρόνος για άλλες φαντασιώσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει τα μηνύματα και να τιμήσει την εντολή που έχει λάβει: μια εντολή έντιμου συμβιβασμού και όχι υπνοβασίας.