Με το πέρασμα του χρόνου έχω την εντύπωση ότι η κυβέρνηση αποτελείται από δύο κατηγορίες στελεχών: εκείνους που δεν καταλαβαίνουν και εκείνους που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

Ο καθένας μπορεί να κατατάξει όποιον νομίζει στην κάθε κατηγορία αλλά το αποτέλεσμα είναι περίπου το ίδιο. Μηδενικό!

Διαμαρτύρονται, ας πούμε, οι Αμερικανοί για την κυβερνητική παρέμβαση υπέρ του Σάββα Ξηρού –διότι κάθε νομοθετική πρωτοβουλία προκύπτει από πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, δεν αποτελεί επιταγή μεταφυσικών δυνάμεων.

Και τι απαντάει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Οτι «η εφαρμογή του κράτους δικαίου (…) είναι υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Λες δηλαδή κι αν ο Ξηρός εκτίσει κανονικά την ποινή του, αυτό θα συνιστά κατάλυση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Αλλα αντ’ άλλα, της Παρασκευής το γάλα!

Θα μου πείτε ότι οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι είναι πάντα υποχρεωμένοι εκ θέσεως να συμμαζεύουν τα ασυμμάζευτα.

Ο δε σημερινός κατάπιε αμάσητη κοτζάμ Ζωή, στον Ξηρό θα κολλήσει; Συμπάσχω. Αλλά δεν με αφήνει και να αγιάσω.

Χθες, ας πούμε, τα πήρε πάλι σβάρνα. Και αφού διαβεβαίωσε πως «δεν έχουμε πτωχεύσει!» (τι άλλο να πει ο δυστυχής;) συνέχισε με μια ομοβροντία:

«Δεν θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην αγχόνη». «Δεν μπορούν να ζητούν μόνο να πάμε εμείς στα δικά τους νερά». «Δεν μπορούν να σέρνουν τη λύση». «Δεν κωλυσιεργούμε».

Ερώτηση κρίσεως. Σε ποιους ανήκει άραγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Σε εκείνους που δεν καταλαβαίνουν ή σε εκείνους που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν;

Διότι από τα ανωτέρω, ένας κοινός άνθρωπος συνάγει κάτι απλό: ότι είναι οι άλλοι που δεν κάνουν υποχωρήσεις, που κωλυσιεργούν, που σέρνουν τη λύση και που μας οδηγούν στην αγχόνη. Που θέλουν δηλαδή τον χαμό μας.

Κι εκεί επάνω έρχεται καπάκι ο Βαρουφάκης να επιβεβαιώσει ότι «η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα νέου τύπου πραξικόπημα όχι με τανκς, όπως το 1967, αλλά μέσω των τραπεζών».

Αλλά αν ισχύουν αυτά, τότε μιλάμε για εντελώς ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερα κτήνη –κάτι ήξερε ο Καμμένος που ετοιμαζόταν να τους στείλει τους τζιχαντιστές!

Γιατί λοιπόν διαπραγματευόμαστε με τέτοιους τύπους και τι σόι συμφωνία θέλουμε μαζί τους;

Πώς είναι βέβαιος ο εκπρόσωπος ότι το πραξικόπημα απέτυχε και «δεν έχουμε πτωχεύσει»;

Κι αν «δεν έχουμε πτωχεύσει» τότε γιατί ο Μάρδας ψάχνει τα λεφτά με το φανάρι; Από αθλητική διάθεση; Ή από περιέργεια;

Πολύ φοβούμαι τελικά μήπως όταν αποκαλυφθεί ποιοι δεν καταλαβαίνουν και ποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν θα είναι ήδη αργά.

Αργά γι’ αυτούς. Αλλά αργά και για εμάς.

Κι εμένα οι δεύτεροι με ενδιαφέρουν.