Αισθάνομαι την ανάγκη να εξάρω την απόλυτη… αρμονία των λόγων και των έργων της κυβέρνησης, και δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα να την αναδείξω, διότι έτσι είμαι εγώ: εάν κάτι με εξιτάρει, είμαι έτοιμος να τον πω τον καλό τον λόγο, ως αντικειμενικός γαρ.

Ο λόγος για τον οποίο καταφεύγω στην παρούσα επισήμανση είναι διότι δεν είδα πουθενά ανατρέχοντας στα site χθες βράδυ να αναδεικνύεται η συνέπεια μεταξύ των όσων έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτών που κάνει τώρα ως «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση.

Αναφέρομαι στη χθεσινή αναγγελία της κυβέρνησης ότι μια δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) υπογράφεται προκειμένου να μπει χέρι στα αποθεματικά των οργανισμών του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εχουμε δηλαδή δυο ΠΝΠ μέσα σε 82 ημέρες. Ητοι, μία ΠΝΠ ανά 41 ημέρες. Οχι άσχημα, αν σκεφθεί κανείς ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραφε μία ανά έξι ή επτά μήνες (4-5 συνολικά…), γεγονός το οποίο είχε καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ διότι ήταν μια δεξιοκεντροαριστερή κυβέρνηση, μνημονιακή, εθελόδουλη, μην πω και γερμανοτσολιάδικη, η οποία εφάρμοζε αυτή την τακτική προκειμένου να βάλει κι άλλα δεσμά στον περήφανο ελληνικό λαό.

Υπό την έννοια αυτή, καθίσταται νομίζω σαφές ότι η υπογραφή ΠΝΠ επί εποχής του διδύμου Σαμαρά/Βενιζέλου ουδεμία σχέση έχει με τις ΠΝΠ του νέου ακαταμάχητου λαοφιλούς διδύμου Τσίπρας/Καμμένος! Οι πρώτες υπογράφονταν για την υποδούλωση του λαού, οι δεύτερες για το καλό του!!

Εξού και η συχνότητα των τελευταίων.

Παρεμπιπτόντως, για τον Τσίπρα ειδικά, εκεί στο χωριό του στην Αρτα που πήγαινε τα καλοκαίρια δεν του είχε πει κανείς, παππούς, γιαγιά, θειάδες, ότι «παιδάκι μου, μεγάλη μπουκιά τρώγε, μεγάλη κουβέντα μη λες»;

Καλύπτετε αλλήλους

Μελετώντας ωστόσο τη δεύτερη ΠΝΠ της κυβέρνησης, μου προξένησε εντύπωση το γεγονός ότι έχει αναδρομική ισχύ από τις 15 Μαρτίου. Και επειδή ρωτώντας (παλιά) πήγαινες στην Πόλη (τώρα υπάρχουν τα GPS που κάνουν αυτή τη δουλειά), αναζήτησα δι’ ερωτήσεων το νόημα της αναδρομικής ισχύος. Και τι μου είπαν; Οτι αυτή έγινε για «τα μάτια της μόνο» –τα μάτια της Αυτής Υψηλότητος Ρένας, η οποία, αν θυμάστε, είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να σηκώσει από τα αποθεματικά της Περιφέρειας 80 και κάτι εκατομμύρια και τα είχε μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να πληρωθεί η δόση στο ΔουΝουΤου.

Αυτά κάνει η συντροφικότητα (και η αλληλοκάλυψη θα έλεγα…).

Η σιωπή των νησσών

Στο μεταξύ, η ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα διαφάνειας κυβέρνηση του διδύμου Τσίπρας/Καμμένος εξακολουθεί «να ποιεί την νήσσαν», που έγραφαν παλιά οι δημοσιογράφοι για να εντυπωσιάσουν, σχετικά με τη «δουλίτσα» των 500 εκατ. στη Lockheed Martin.

Το αναφέρω, διότι λογικά τα «σαπάκια» αεροπλάνα του Ναυτικού είναι τόσο «σαπάκια» που ακόμη και ο αντιπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα συμβούλευε να μη σκορπάνε τζάμπα χρήματα για να τα ανασκευάσουν γιατί δεν αξίζουν –κάποια αντίδραση θα υπήρχε.

Αλλά δεν υπάρχει. Ούτε λέξη!

Υποθέτω ότι αυτή η αιδήμων σιωπή δεν θα συνεχιστεί επί πολύ. Διότι εάν συμβεί αυτό, θα αρχίσουν να μας μπαίνουν ψύλλοι στ’ αυτιά για την «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση…

Για άμμο πήγε;

Ο έτερος του διδύμου πρόεδρος Πάνος, πάντως, περιοδεύει κατ’ αυτάς στην Αίγυπτο και ως άλλος Λόρενς της Αραβίας θα διασχίσει σήμερα την έρημο για να μεταβεί στο Ελ Αλαμέιν –για τα γνωστά: στεφάνια, «χτυπάτε ρε δυο προσοχές», εθνικοί ύμνοι και τα ρέστα.

Η περιοδεία αφ’ εαυτής, ωστόσο, μου προξένησε τεράστια απορία δεδομένου ότι η Αίγυπτος δεν παράγει ούτε βίδα από πολεμικούς εξοπλισμούς, αντιθέτως εισάγει και αυτή από παντού.

Και επειδή έως τώρα οι επισκέψεις του προέδρου Πάνου στο εξωτερικό είναι σχεδόν αποκλειστικά συνδεδεμένες (όλως τυχαίως εκτιμώ…) με εξοπλισμούς, να μην την πω την απορία μου; Να μην τη μοιραστώ; Ανθρωπος είμαι κι εγώ, πόσα να κρατήσω πια μέσα μου…

Τα καλύτερα έρχονται

Ενημερώνω, πάντως, για να μην υπάρξει η παραμικρή αμφισβήτηση στο μέλλον, μη βρεθεί δηλαδή κάποιος, και πολύ περισσότερο το ντουέτο που προανέφερα, και δηλώσει ότι δεν γνώριζε πως η ιστορία αυτή με την ανάθεση στη Lockheed Martin της «δουλίτσας» με τα «σαπάκια» του Ναυτικού θα έχει σύντομα σοβαρή συνέχεια.

Οχι μόνον εδώ, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολιτικό στέλεχος της αντιπολίτευσης μού έλεγε χθες το βράδυ ότι εκτός από το τι θα γίνει αύριο στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αμυντικών Εξοπλισμών της Βουλής ψάχνονται –αναζητούν τρόπους δηλαδή –να προκαλέσουν ζήτημα και στις ΗΠΑ διότι τα αεροπλάνα, λέει, είχαν δοθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και η Lockheed Martin θα έπρεπε, δεδομένης της κατάστασής τους, να αρνηθεί να τα επισκευάσει λόγω παλαιότητας (κλείνουν σε λίγο 50 χρόνια ύπαρξης…).

Τέλεια!

Φιλόσοφος, μόνος, ψάχνεται

Ακουσα κι εγώ τον… φιλόσοφο (πώς, από πού και γιατί, αγνοώ…) υπουργό Παιδείας κύριο Μπαλτά να δηλώνει στο Mega ότι θα καταργήσει τώρα την αξιολόγηση, αλλά με τι θα την αντικαταστήσει δεν γνωρίζει ακόμη –το ψάχνει!

Δεν το θεωρώ κατ’ ανάγκην κακό να παραδέχεται ότι το ψάχνει. Ας μην παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες ανακαλύψεις του ανθρώπου προήλθαν επειδή κάποιοι όπως ο κύριος Μπαλτάς, χωρίς να είναι ντε και καλά φιλόσοφοι όπως εκείνος, το έψαχναν. Ετσι δεν ανακαλύφθηκε, ας πούμε ο τροχός; Διότι κάποιος είχε βαρεθεί να κουβαλάει πέτρες με τα χέρια…

Αναφέρομαι στην περίπτωση του υπουργού Παιδείας για να αναδείξω την πρόταση/πρόκληση της πρώην υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία τού ζήτησε δημοσίως ένα debate για να συζητήσουν τι είναι αυτά που θέλει να κάνει και τα οποία στην ουσία αποκαθηλώνουν ό,τι προοδευτικό και δημοκρατικό είχε γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα στον χώρο της παιδείας. Θα αποδεχθεί την πρόσκληση/πρόκληση ο… φιλόσοφος;