«Οχι, δεν με νοιάζει. Δείξτε μου φωτογραφίες με φέρετρα, δείξτε μου πτώματα να επιπλέουν, παίξτε βιολιά και δείξτε μου θλιμμένους κοκαλιάρηδες. Ακόμα δεν με νοιάζει».

Η Κέιτι Χόπκινς είναι ένα ιδιαίτερο είδος τρολ. Μεθοδικά και ευφυώς, έχει μετατρέψει το όνομά της σε μια δημοφιλή μάρκα προκλητικών δηλώσεων που τείνουν να δαιμονοποιούν όσους δεν συμπαθεί και να δαιμονίζουν όσους την αντιπαθούν. Είναι γνωστό, τα τρολ δεν πρέπει να τα ταΐζεις. Οι σοβαροί Βρετανοί, λοιπόν, έχουν ασκηθεί χρόνια τώρα στο να αγνοούν αυτήν τη 40χρονη που πέρασε από τα ριάλιτι σόου στη δημοσιογραφία και έχει φθάσει να έχει μισό εκατομμύριο «ακολούθους» στο twitter. Το τελευταίο πόνημά της στη Sun, όμως, ήταν χυδαιότερο από όσο μπορούσαν πολλοί να αντέξουν.

«Σωστικές λέμβοι; Εγώ θα σταματούσα τους μετανάστες με πολεμικά ελικόπτερα» ήταν ο τίτλος του ολοσέλιδου άρθρου που υπέγραψε η Χόπκινς την Παρασκευή. Σε αυτό, συνέκρινε συστηματικά τους μετανάστες με παράσιτα, χαρακτήριζε ειδικότερα τους μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στη Βρετανία από το Καλαί ως «μία πανώλη από αγριάνθρωπους», υποστήριζε ότι ορισμένες βρετανικές πόλεις έχουν γίνει «κακοφορμισμένες πληγές όπου σμήνη μεταναστών και αιτούντων άσυλο τσεπώνουν επιδόματα σαν να ήταν χρήματα της Monopoly» και διαβεβαίωνε πως «αυτοί οι μετανάστες είναι σαν τις κατσαρίδες… είναι φτιαγμένοι να επιβιώνουν και από πυρηνική βόμβα».

Η Βρετανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, με το μεταναστευτικό ψηλά στην ατζέντα και το ξενόφοβο UKIP σε σταθερή άνοδο. Η Sun είναι το δημοφιλέστερο βρετανικό ταμπλόιντ, πουλάει καθημερινά δύο εκατομμύρια φύλλα. Μία θυελλώδης συζήτηση ξεκίνησε λοιπόν στα σόσιαλ μίντια. Κάποιοι πέρασαν ορθά-κοφτά στην αντεπίθεση, αρνούμενοι να δεχθούν πως ζουν σε μία χώρα στην οποία μια εφημερίδα δημοσιεύει ένα ναζιστικής αποφοράς παραλήρημα και ουδείς αντιδρά. Αλλοι συνιστούσαν αδιαφορία, θυμίζοντας πως κάθε οργισμένο tweet για την εν λόγω απλώς την κάνει ισχυρότερη. Αλλοι πάλι καλούσαν τον κόσμο να αξιοποιήσει το απόλυτο δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση ώστε να δείξει στη Χόπκινς «πόσο λάθος είναι». Αποτέλεσμα; Κανένα. Η Χόπκινς ξεκίνησε χθες, την ώρα που εκτυλισσόταν στη Μεσόγειο ακόμα μια τραγωδία, μια νέα ραδιοφωνική εκπομπή –όπου πρότεινε ως λύση «να ρίξουμε στην πυρά όλα τα σκάφη στη Βόρεια Αφρική».