Δευτέρα 16 Μαρτίου, ώρα 8.30 μ.μ., στο χωριό Σαρμίν της Συρίας. Πρώτα ακούστηκε ο βόμβος των ελικοπτέρων από ψηλά, μετά ένας γδούπος κάτω στο έδαφος και μια οσμή λευκαντικού κάλυψε τα πάντα. Ο δρ Μοχάμεντ Τενάρι έτρεξε στο τοπικό νοσοκομείο. Πολύ σύντομα άρχισαν να φτάνουν και τα θύματα. Συνολικά 120 άνθρωποι: όλοι μύριζαν λευκαντικό, κάποιοι έκαναν εμετό, όλοι πάσχιζαν να πάρουν ανάσα.

Αλλά δεν ήταν η περιγραφή του δρος Τενάρι αυτή που «έφερε δάκρυα στα μάτια» των 15 διπλωματών στην προχθεσινή, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν ήταν τα λόγια του που έκαναν πολλούς από αυτούς «να ξεχάσουν τη διπλωματική γλώσσα», να εξοργιστούν σαν κοινοί θνητοί και να απαιτήσουν «να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι». Ηταν ένα βίντεο που τραβήχτηκε στο νοσοκομείο: δύο παιδιά ξαπλωμένα πάνω στο σώμα της γιαγιάς τους. Ενα τρίτο, μωρό αυτό, στο δίπλα κρεβάτι. Τα στόματά τους ανοιχτά. Γαντοφορεμένα χέρια τους δίνουν οξυγόνο, τους κάνουν μια ένεση. Προσπαθούν να τα σώσουν. Αλλά και τα τρία παιδιά, ηλικίας 1-3 χρονών, πέθαναν. Οπως και η γιαγιά και οι γονείς τους.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, έπειτα από μια φονική επίθεση με αέριο σαρίν στα προάστια της Δαμασκού, η κυβέρνηση Ασαντ υπέκυψε (θεωρητικά) στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας και δέχθηκε να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο. Τον Αύγουστο του 2014, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων ανακοίνωσε πως είχε ολοκληρώσει την εξουδετέρωση του χημικού οπλοστασίου που του παραδόθηκε. Αρχές του 2015, ο ίδιος Οργανισμός ανακοίνωσε «με μεγάλη δόση βεβαιότητας» πως αέριο χλωρίου χρησιμοποιήθηκε πέρυσι σε επιθέσεις σε τρία χωριά στη Συρία, δεν απέδωσε όμως ευθύνες, υπάρχει και εκείνη η «κόκκινη γραμμή» του Μπαράκ Ομπάμα, αν δεχθούμε πως ο Ασαντ ακόμα την παραβιάζει συστηματικά, μετά τις αρχές Μαρτίου το ΣΑ του ΟΗΕ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση «σε όποιον» χρησιμοποιεί χημικά όπλα στη Συρία. Αυτή την εβδομάδα, το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υποστήριξε πως το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε μεταξύ 16 και 31 Μαρτίου αέριο χλωρίου ή άλλα τοξικά χημικά σε περιοχές υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης στην Ιντλίμπ –εκεί βρίσκεται και το Σαρμίν. Μέχρι νεωτέρας, ελικόπτερα διαθέτει μόνο το καθεστώς. Αλλά ποιος έχει όρεξη να μπλέξει στο χάος της Συρίας; Με μερικούς τίτλους τύπου «Βίντεο από επίθεση με αέριο χλωρίου έκανε τον ΟΗΕ να δακρύσει» καθαρίζεις.