Η Μεταπολίτευση έχει χαρακτηριστεί περίοδος ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς. Ηταν μάλλον του καλυμμένου εθνικισμού (όχι του Καμμένου). Υπό την κάλυψη της ιδεολογίας ενός απειλούμενου από παντού έθνους, ανάμεικτης με τη θρησκοληψία, στη χώρα κυριαρχούσε η ιδέα ότι είμαστε έθνος του οποίου όλοι εποφθαλμιούν τα φωνήεντα, την πίστη, το κάλλος και το κλέος. Βεβαίως η αναδελφοσύνη και η αίσθηση της καταδίωξης υπάρχει σ’ όλους τους εθνικισμούς. Αν και ο ψεκασμός παραμένει αποκλειστικά δική μας προνομία.

Αυτό που στην Ελλάδα εντυπωσιάζει είναι ότι αυτές οι απόψεις δεν κυριαρχούν μόνο στις παρέες, αλλά αποτελούν το πνεύμα της εποχής. Κύριος εκφραστής τους είναι ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ. Αυτοί καθημερινά φροντίζουν να δείχνουν ότι όχι μόνο στηρίζουν την πολιτική τους ύπαρξη σε τέτοιου τύπου, αλλά και ενισχύουν το προαναφερθέν πνεύμα της εποχής.

Η συσταθείσα Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, όπως και η Εξεταστική Επιτροπή για το πώς φθάσαμε στο χρέος, είναι απόρροιες αυτού του πνεύματος. Αυτές οι Επιτροπές ξεκινούν από ένα συμπέρασμα για να φθάσουν σ’ ένα πόρισμα. Στις δημοκρατικές κοινωνίες η αλήθεια δεν ορίζεται από την εξουσία. Αποτελεί κατάληξη του δημόσιου διαλόγου. Τα πορίσματα του οποίου υποβάλλονται σε δημόσια κριτική επανεξέταση. Αλήθεια και Δίκαιο δεν είναι αυτό που λέει ο οποιοσδήποτε υπουργός ή πρόεδρος της Βουλής. Αυτό συμβαίνει μόνο στους ολοκληρωτισμούς. Πραγματικά, τι άλλο από ηγεμονία του οργουελιανισμού δηλώνει η ονομασία Επιτροπή Αλήθειας;

Διαβάσαμε ότι σε 80 σελίδες, 47 φωτογραφίες της κυρίας Προέδρου της Βουλής κοσμούν το περιοδικό «Βουλή και Ευρωβουλή»! Στον «υπαρκτό σοσιαλισμό» υπήρχε ένας «επιστημονικός» κλάδος, ας τον πούμε σταλινολογία, όπου εξετάζονταν πόσες αναφορές τον μήνα υπήρχαν στον Στάλιν και πόσες στους υπόλοιπους κλασικούς. Με βάση αυτό εικαζόταν τι θέλει η εξουσία. Περισσότερος Στάλιν ή Λένιν σήμαινε σκλήρυνση, περισσότερος Μαρξ χαλάρωση. Αν, δε, αυξάνονταν οι αναφορές στον Ενγκελς, τότε μέχρι και για Σοσιαλδημοκρατία μπορούσαμε να μιλήσουμε. Ελπίζω ότι στην εποχή της ιδεολογικής ηγεμονίας των ΑΝΕΛ δεν θα μετράμε τις φωτογραφίες της κυρίας Κωνσταντοπούλου και τις πτήσεις με στρατιωτικά ελικόπτερα του κ. Καμμένου για να μαθαίνουμε τις εξελίξεις.

Ο Γιώργος Σιακαντάρης είναι διδάκτωρ Κοινωνιολογίας