Η αυταπάτη και η άρνηση της πραγματικότητας της κλιματικής αλλαγής είναι από τις πλέον επικίνδυνες για την κοινωνία. Η επιστήμη είναι σαφής. Το κλίμα θερμαίνεται κυρίως λόγω της εκθετικής αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) με την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας προκαλεί άνοδο της στάθμης της θάλασσας, εξαφανίσεις ειδών, εμφάνιση νόσων όπως η ελονοσία, αύξηση της συχνότητας και έντασης ακραίων καιρικών φαινομένων, και κατάρρευση κοινωνιών λόγω νόσων, λειψυδρίας και πείνας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό CO2 που εκπέμπουμε παραμένει στην ατμόσφαιρα πάνω από 1.000 έτη. Κατά την Παγκόσμια Τράπεζα, υπάρχει πιθανότητα 20% ανόδου της μέσης θερμοκρασίας της Γης κατά 4°C ώς το 2100 σχετικά με το 1900. Σήμερα βιώνουμε πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα με αύξηση μόνο κατά 0,75°C, ενώ ο στόχος είναι να μην υπερβούμε τους 2°C. Ο χρόνος όμως έχει σχεδόν εξαντληθεί για την απεξάρτηση των κρατών από τα ορυκτά καύσιμα.

Ανοδος κατά 4°C θα είναι καταστροφική για τον πολιτισμό μας. Στην τελευταία περίοδο παγετώνων η μέση θερμοκρασία ήταν 4 έως 7°C χαμηλότερη της σημερινής και η στάθμη της θάλασσας χαμηλότερη κατά 120 μέτρα. Οταν η θερμοκρασία όμως ήταν 2 έως 3°C υψηλότερη, η στάθμη της θάλασσας ήταν 25 έως 35 μ. υψηλότερη. Μπορεί κανείς να φανταστεί το κοινωνικό χάος όταν δεκάδες εκατομμύρια φτωχών θα εγκαταλείπουν τις βυθισμένες στο νερό πατρίδες τους.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) μπορούν να καλύψουν όλες τις ενεργειακές ανάγκες μας. Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ συντελούν στην οικονομική βιωσιμότητα και δημιουργία θέσεων εργασίας. Αντ’ αυτών, η Ελλάδα ετοιμάζεται για μια θηριώδη επένδυση 1,4 δισ. ευρώ σε λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα, ισχύος 660 MW. Η μονάδα, με αναμενόμενη ζωή τουλάχιστον 50 ετών, έχει χαρακτηρισθεί φιλική στο περιβάλλον επειδή θα εκπέμπει λιγότερους ρύπους από άλλους απαρχαιωμένους σταθμούς. Είναι σαν ένας ηπατολόγος να χαρακτηρίζει το βερμούτ φιλικό στο συκώτι σε ασθενείς με κίρρωση επειδή περιέχει λιγότερο οινόπνευμα από το ουίσκι.

Ο κ. Λαφαζάνης εκτός από υπουργός Ενέργειας είναι και υπουργός Περιβάλλοντος. Οταν θα εμφανισθεί στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι τον Δεκέμβριο δεν θα μπορεί να επικαλεσθεί την κατασκευή του τεράστιου σταθμού ως περιβαλλοντική πολιτική της χώρας. Η Κόστα Ρίκα, με 5 εκατομμύρια κατοίκους, χρησιμοποιεί 100% ΑΠΕ. Εμείς με τόσο ήλιο συνεχίζουμε την παρωχημένη και καταστροφική πολιτική των ορυκτών καυσίμων.

Οι επενδύσεις σε άνθρακα και υδρογονάνθρακες έχουν δύο όψεις: τη μία του βραχύβιου οικονομικού οφέλους και την άλλη, τη μόνιμη, ενός αφιλόξενου πλανήτη.

Ο Γιάννης Α. Φίλης είναι καθηγητής και πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης