Το καλό νέο της ημέρας είναι ότι σε μεγάλα κέφια και με τη ζωηρή αποφασιστικότητα να διαγράφεται κάτω από το μαντίλι που φοράει στα μάτια, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη παίρνει την κατάσταση στα χέρια της και χτυπάει τη διαπλοκή στην καρδιά. Yes!

Ετσι, λίγο μετά την απαντητική επιστολή του «ουάου» αγοριού Βαρουφάκη στον βουλευτή Νίκο «είμαι κι εγώ ένα παιδί από την Πάτρα» Νικολόπουλο διαπορούντα για το μέγα, το τεράστιο θα έλεγα, θέμα που απασχολεί έντονα τον ελληνικό λαό, αυτό δηλαδή του δανεισμού των επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης, χθες είχαμε νέα εξέλιξη.

Ο εκ των οικονομικών εισαγγελέων Γαληνός Μπρης, εξ Ηλείας ορμώμενος, απέστειλε κατεπείγον έγγραφο σε όλες (όσες έχουν απομείνει τέλος πάντων) τις τράπεζες και τους ζήτησε να του αποστείλουν στοιχεία –ώς τις 20 Μαΐου –για το πόσα και ποια δάνεια άνω των 500.000 έχουν λάβει αυτές οι επιχειρήσεις.

Η αξιοθαύμαστη ταχύτητα της ελληνικής Δικαιοσύνης δεν θα με εξέπληττε καθόλου, αν δεν είχαν προηγηθεί εκείνες οι εκβιαστικού χαρακτήρα αναφορές κατά των ΜΜΕ του προέδρου Αλέξη στη Βουλή και η στα όρια του πιστολιού στον κρόταφο διάταξη (στο νομοσχέδιο της ΕΡΤ) του υπουργού «έχω δικό μου καλάμι και το καβαλάω» Παππά, που προβλέπει τη διάλυση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΜΜΕ, εφόσον έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Υπό την έννοια αυτή, δεν μπορώ παρά να χαιρετίσω την εξαιρετική πρωτοβουλία της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία πραγματικά είναι to the point: ειδικά μάλιστα αν κλείσουν όλα τα μέσα, και (απο)μείνουμε με τη «νέα» ΕΡΤ και το ΦΕΚ «Αυγή» να μας ενημερώνουν για τις απανωτές και εντυπωσιακά αποτελεσματικές επιτυχίες της κυβέρνησης.

Σχεδιασμοί

Κάτι αυτό που προαναφέρω, κάτι οι σχεδόν 4.500 προσλήψεις που εξήγγειλε ο πρόεδρος Τσίπρας στο υπουργείο Υγείας, συν οι άλλες 3.500 του αδελφού μας Γιώργου (Κατρούγκαλου), συν κάτι επιδόματα κάτω από το τραπέζι στη ΓΕΝΟΠ, ας πούμε, συν ότι δεν υπάρχει ίχνος αισιοδοξίας για την επίτευξη μιας συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα/θεσμούς με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το αριστερό μου αγόρι Αλέξης μάς πάει ολοταχώς σε εκλογές!

Από καιρό το έχω επισημάνει, αλλά τώρα τελευταία πληθαίνουν οι ενδείξεις, γεγονός που μου δημιουργεί την αίσθηση ότι το παλικάρι φλερτάρει με την ιδέα των εκλογών, διότι έχει πεισθεί (ή τον έχουν πείσει) ότι αν κάνει τώρα εκλογές θα πάρει 50%!

Μάλιστα προσδιορίζουν και την ημερομηνία, καθώς και το πώς θα οργανωθεί το όλο σκηνικό: πλήρης, οριστική ρήξη με τους δανειστές στο έκτακτο Eurogroup της 24ης Απριλίου και προκήρυξη εκλογών για τις 31 Μαΐου με το πέπλο του δαφνοστεφούς αγωνιστή –άσε που στο μεταξύ θα έχουν συγκεντρωθεί και οι απαντήσεις επί του κρείσσονος σημασίας θέματος που απασχολεί νυχθημερόν ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ήτοι πόσα δάνεια έχουν λάβει εφημερίδες και κανάλια.

Καλός ο σχεδιασμός, δεν λέω, αλλά πριν από αυτόν μήπως, λέω μήπως, θα έπρεπε να εξασφαλίσουν ότι θα πάμε σε εκλογές με ανοιχτές τις τράπεζες; Γιατί αν πάμε με κλειστές, αυτό το 50% το κόβω για πολύ φιλόδοξο στόχο.

Ωρα για κουίζ

Στο μεταξύ, έλαβα χθες μήνυμα από τις Βρυξέλλες, με το ακόλουθο, επιεικώς περίεργο κουίζ, η λύση του οποίου θα βραβευθεί από τον υποφαινόμενο με χρυσούν ωρολόγιον από τον φίλο μου Ηλία που κόβει βόλτες στο Κολωνάκι και έχει γεμίσει «μαϊμούδες» την πλατεία:

«Με το «πίτσι πίτσι» ο Σταύρος την κατάφερε τη Φρειδερίκη και του ανανέωσε το συμβόλαιο για ακόμη δύο χρόνια. Ενώ του Αλεξ για έξι μήνες, και αυτούς μετά βίας. «Σαπό» Μίστερ Σταύρος, πάντα τέτοια και σ’ ανώτερα».

Απαντήσεις, παρακαλώ.

Μέντιουμ

Από τις Βρυξέλλες επίσης με ενημέρωσαν ότι γίνεται μεγάλη πλάκα με τις συνεχείς διαρροές εγγράφων που αφορούν τη διαπραγμάτευση με την τρόικα/θεσμούς, και ειδικά επί των ελληνικών προτάσεων. Στην αρχή, σου λέει, οι «θεσμοί» άρχισαν να αναζητούν σοβαρά την πηγή των διαρροών, μια που αρκετοί από αυτούς υποστήριζαν ότι οι συνεχείς διαρροές δημιουργούν προβλήματα στη διαπραγμάτευση. Μετά όταν κατάλαβαν τι ακριβώς συμβαίνει, και ΠΟΙΟΣ («Ποιος, ποιος, ποιος μωρό μου ποιος/Ποιος, ποιος, ποιος μωρό μου ποιος / Ποιος σε έχει φιλημένη και στα χείλη δαγκωμένη / Και στα χείλη δαγκωμένη, ποιος σε έχει φιλημένη / Ποιος, ποιος, θέλω να ξέρω ποιος» –πάλι με παρέσυρε ο Πάριος) κάνει τις διαρροές, πήραν το θέμα στην πλάκα.

Κοινοτικός αξιωματούχος μάλιστα έλεγε προχθές σε έναν έλληνα παράγοντα των κεντρικών γραφείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες ότι «ευτυχώς, ακόμη παίρνουμε πρώτοι τις προτάσεις. Αλλά νομίζω ότι δεν θα αργήσει η ημέρα που θα τις διαβάζουμε πρώτα στις εφημερίδες».

Φλιτζάνι θα διαβάζει ο άνθρωπος, δεν μπορεί.

Με εντολή Τσίπρα

Μια καλή κουβέντα για την κυβέρνηση θέλω να πω, και θα το κάνω τώρα, καθώς το πληροφορήθηκα χθες (αυτό που θα περιγράψω) και δεν θέλω να το κρατήσω για τον εαυτό μου, διότι είμαι και εξωστρεφής τύπος, πανάθεμά με:

n Με εντολή Τσίπρα, όλα τα προς κατάθεση νομοσχέδια θα παραδίδονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μην πληροφορείται ο άνθρωπος την ύπαρξή τους από τις εφημερίδες.

Δεδομένης δε και της πρότερης ιδιότητας του Προέδρου Προκόπη, ως καθηγητή της Νομικής, νομοθέτη κ.λπ., έχω την αίσθηση ότι αυτό σε καλό θα της βγει της κυβέρνησης.

Η αρχή, με ενημέρωσαν, έγινε με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου. Του το ενεχείρισε ο ίδιος ο υπουργός προ τριημέρου και όλα εξελίχθηκαν καλά, διότι ο ευπρεπής Πρόεδρος Προκόπης απέφυγε να πει οτιδήποτε στον αδελφό μας Γιώργο για την απρέπειά του να τον εμπλέξει στο προσωπικό του θέμα.

Δύσκολη κατάσταση

Εννοείται ότι δεν συμφωνώ με την καταδικαστική για εκείνη πρώτα απ’ όλα απόδραση της Βίκυς Σταμάτη. Με δεδομένη την εξωπραγματική σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν έως τώρα την περίπτωσή της οι δικαστές, έχω την άποψη ότι αυτό θα επιβαρύνει σημαντικά τη θέση της. Αλλά την καταλαβαίνω.

Επειδή κατά καιρούς μού τηλεφωνούσε και κεντρικό θέμα των όσων μου έλεγε ήταν το πάθος της για το παιδί της που δεν μπορούσε να το δει (εξ όσων μπορούσα να ξεχωρίσω από τα συνεχή αναφιλητά), είναι βέβαιο ότι οδηγήθηκε στην πράξη αυτή επειδή απορρίφθηκε προχθές η αίτηση αποφυλάκισής της.

Επίσης, κάτι που δεν μέτρησαν οι δικαστές είναι ότι η γυναίκα δεν είναι καλά. Εχει θέμα. Νιώθει ότι αδικήθηκε και ότι βιάζεται καθημερινά ο ψυχισμός της από τους εξευτελισμούς που υφίσταται. Μιλώντας μαζί της δε, αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, την έχω ικανή να κάνει κακό στον εαυτό της. Αλλά θέλω να ελπίζω ότι δεν θα φθάσει ώς εκεί.