Αντιγράφω από τη Wikipedia, η οποία και έγκυρη είναι και έγκριτη επίσης, όσα αναφέρει στο λήμμα «παχύδερμο»:

«ΣτηΖωολογίαωςπαχύδερμο(pachyderm) χαρακτηρίζεται μεγάλοθηλαστικόπου φέρειοπλέςαλλά που δεν ανήκει στη κατηγορία τωνμηρυκαστικών. Ο χαρακτηρισμός αυτός προέρχεται έκδηλα από το χοντρόδέρματους. Η τάξη των παχύδερμων δεν χρησιμοποιείται πλέον στη ζωολογία, καθώς είναι πολυφυλετική. Τέτοια ζώα είναι οελέφαντας, ορινόκερος, οιπποπόταμοςκαι άλλα».

Στην πολιτική, συμπληρώνω εγώ, ο όρος συνήθως αφορά πρόσωπα τα οποία ελέγχονται για πράξεις ή παραλείψεις, υποδεικνύονται από τον Τύπο για αυτές, αλλά υποδύονται τους αθώους, τους ανέμελους, τους «δεν με αφορά εμένα αυτό» –το καταγγελλόμενο. Υπό συνθήκες, ο όρος εκτός από πρόσωπα αφορά και ένα σύνολο ατόμων, εν προκειμένω μια κυβέρνηση, η οποία ενώ ένα ή περισσότερα μέλη της καταγγέλλονται για διάφορα (πράξεις ή παραλείψεις που αναφέρω προηγουμένως) διατυπώνει το θεώρημα ότι πρόκειται για απόπειρα συκοφάντησης μελών της ή του συνόλου και (πιστεύει ότι) με αυτόν τον τρόπο «καθαρίζει».

Η στάση αυτή έχει περιγραφεί ως παχυδερμισμός και συνήθως χαρακτηρίζει κυβερνήσεις οι οποίες έχουν πολλά χρόνια στην εξουσία και βρίσκονται πλέον σε διαδικασία αποδρομής.

(Πάσα ομοιότης με πρόσωπα ή καταστάσεις θεωρείται παρακινδυνευμένη δεδομένου ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει μόλις δύο μήνες ζωής και, ειλικρινά, ουδείς ανέμενε –κι εγώ πρώτος –ότι θα είχε προσβληθεί από τα ανωτέρω περιγραφόμενα.)

Προσδοκίες στα Τάρταρα

Και έπειτα από αυτό το εξαιρετικά σύντομο αλλά ιδιαιτέρως διαφωτιστικό προλογικό κείμενο, εισέρχομαι στο κυρίως μενού της σημερινής ημέρας, το οποίο προσομοιάζει με πορεία «τρελού φορτηγού» με τα φρένα σπασμένα, με τα φρένα σπασμένα όπως περιγράφει τόσο παραστατικά στο σχετικό τραγούδι του ο φίλος μου ο Γιάννης Πάριος («τελειωμένος» βάζελος ωσαύτως!).

Τα τελευταία νέα από το «Ανατολικό Μέτωπο» αναφέρουν ότι η μεγάλη προσπάθεια που έγινε με τις χαριστικές πράξεις προς οφειλέτες του Δημοσίου να μαζευτεί κανένα σοβαρό ποσό απέτυχε παταγωδώς. Οπως με ενημέρωσε πηγή μου στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν προσδιορίζονται γύρω στα 100 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν φτάνει ούτε για ζήτω στη φάμπρικα των παρελάσεων που ξεκίνησε η λαοφιλής κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζω απλώς –για να καταστεί περισσότερο εμφανές το μέγεθος της αποτυχίας –ότι η κυβέρνηση της χαράς προσδοκούσε, και το διατυμπάνιζε αναλόγως, πως με τη ρύθμιση η οποία έληξε την περασμένη Παρασκευή (διανθισμένη μάλιστα με πλήθος εκβιαστικών απειλών προς τους οφειλέτες) θα συγκέντρωνε πάνω από 500 εκατ. ευρώ!

Πραγματικότητα

Με απασχόλησε ζωηρά γιατί μόνο 100 εκατ. ενώ υπολόγιζαν 500 εκατ. και απευθύνθηκα σε αξιωματούχο της αντιπολίτευσης ο οποίος είχε θητεύσει επί μακρόν στο υπουργείο των Οικονομικών, τον κύριο Φίλιππο Σαχινίδη συγκεκριμένα. Μου έδωσε την ακόλουθη εξήγηση την οποία και μεταφέρω: «Διότι αυτός που χρωστάει πιστεύει ότι εάν στην πρώτη κυβερνητική δυσκολία χαρίζονται με τόση ευκολία πρόστιμα και επαυξήσεις ετών, στην επόμενη δυσκολία της κυβέρνησης θα έρθει μια καινούργια χαριστική πράξη η οποία θα χαρίζει ακόμη περισσότερα. Και περιμένει, πολύ απλά, την επόμενη ρύθμιση». Απλοϊκό; Μπορεί. Αλλά τόσο κοντά στην πραγματικότητα.

Αγιο είχαν

Χθες βράδυ, πάντως, έσφυζε από ζωή το Κολωνάκι. Κάθε δέκα μέτρα και ένα πάρτι. Κάθε πολυκατοικία και μια γιορτή. Κόσμος χαρούμενος μπαινόβγαινε, μουσικές αντηχούσαν, φώτα, χαρές, γέλια, ένα μεγάλο, ατέλειωτο πανηγύρι είχε στηθεί. Η Πατριάρχου Ιωακείμ και οι κάθετοί της δρόμοι ασφυκτιούσαν από τα αυτοκίνητα που κουβαλούσαν ανθρώπους στα πάρτι. Το είδα και δεν πίστευα στα μάτια μου. Αναρωτιόμουν τι γιορτή είχαμε χθες, αλλά στο Google που μπήκα επιτόπου δεν βρήκα τίποτε. Χθες δεν γιόρταζε κανείς. Σήμερα είναι της Οσίας Υπάτης, αλλά ακόμη και αν είχαν μαζευτεί χθες στο Κολωνάκι όλες οι εορτάζουσες της χώρας από κοινού με τους Υπάτιους (έχει και αρσενικό η γιορτή), πάλι δεν θα δικαιολογούσε την εικόνα. Τι είχε συμβεί; Α, τίποτε το συγκλονιστικό: μεγαλογιατροί και μεγαλοδικηγόροι γιόρταζαν τον Αγιο Αλέξιο (Τσίπρα) που με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) τούς χάρισε τα εκατομμύρια των εκατομμυρίων τα οποία τους είχαν επιβληθεί ως πρόστιμα όταν είχαν συλληφθεί το 2010 και το 2011 από το ΣΔΟΕ να φοροδιαφεύγουν ασύστολα!

Τα σπουδαία έρχονται

Από την πλευρά μου, ψάχνομαι και από σήμερα θα το κάνω πιο επισταμένα για να διαπιστώσω εάν στους ευεργετούμενους από την ΠΝΠ συμπεριλαμβάνονται κάτι γνωστοί μου βουλευτές οι οποίοι είχαν πιαστεί με τη γίδα στην πλάτη (όπως λέμε και στην Ηπειρο) και πάσχιζαν έως προσφάτως να τη γλιτώσουν. Προειδοποιώ ότι συντόμως θα έχω νέα επ’ αυτού του κρείσσονος σημασίας ζητήματος το οποίο θα αποδείξει εάν η κυρία του Καίσαρος είναι τιμία, ως διατείνεται, και όχι «παρδαλή».

Ας το αφήσουμε καλύτερα

Στο μεταξύ, μετά τη διατύπωση χθες της πρωτοποριακής πρότασής μου για την επιβολή «φόρου λίπους» και στους πολίτες της χώρας, που είχε διπλό στόχο την αύξηση των εσόδων του κράτους, αφενός, και την αύξηση της απασχόλησης, αφετέρου (με την πρόσληψη κρατικών ζυγιστών), δέχθηκα πλήθος προτάσεων που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Αναγνώστες μού απέστειλαν ιδιοφυείς ιδέες οι οποίες εκτιμούν –εκείνοι –ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν ισχυρή τονωτική ένεση στα δημόσια οικονομικά. Αποφεύγω να τις μεταφέρω εδώ, ωστόσο, διότι, πρώτον, δεν μου το επιτρέπει η αγωγή μου την οποία απέκτησα φοιτώντας στο Eton College και, δεύτερον, διότι δεν έχω την παραμικρή όρεξη να ανοίξω παρτίδες με αξιαγάπητους εισαγγελείς οι οποίοι με περιμένουν, όπως πάντα άλλωστε, στη γωνία.

Ευχαριστώ!

Αλλαγή στόχευσης

Αναφερόμενος, ωστόσο, στην αγαπητή πλην μονίμως αλληθωρίζουσα Δικαιοσύνη, και χωρίς να επιθυμώ να εισέλθω στα αγροτεμάχιά της, καταγράφω απλώς ότι αύριο εκδικάζεται μια ακόμη αίτηση αποφυλάκισης της κυρίας Βίκυς Σταμάτη. Η γυναίκα, που εξακολουθεί να κρατείται κάτω από άθλιες συνθήκες στην αποθήκη ψυχών του Δρομοκαΐτειου, αιτείται για πολλοστή φορά να της δοθεί το δικαίωμα να μεγαλώσει το παιδί της, το οποίο είναι μόλις 6 ετών.

Δεν επιθυμώ να μπω στην ουσία της υπόθεσης και ειδικά στο κρίσιμο θέμα εάν γνώριζε ή δεν γνώριζε την προέλευση των χρημάτων του άνδρα της.

Πιστεύω όμως ότι αρκετά τιμωρήθηκε μέχρι τώρα. Και η Δικαιοσύνη –αυτή η ίδια Δικαιοσύνη που προ μηνός αθώωσε τον Κασιδιάρη και δεν έχει «προλάβει» να δικάσει τους συμμορίτες χρυσαυγίτες δεκαοκτώ μήνες τώρα, με αποτέλεσμα να αφήνονται ελεύθεροι –θα πρέπει πια να επιδείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της στην περίπτωση της Σταμάτη.

Αν θέλει άλλωστε να φανεί σκληρή, έχει τόσες ευκαιρίες. Μπορεί να το κάνει με εμπόρους ναρκωτικών, διακινητές παράνομων μεταναστών, προστάτες γυναικών, λαθρεμπόρους όπλων, βιαστές, παιδεραστές. Και θα έχει και όλη την κοινωνία μαζί της.