Είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό ότι ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν θα πάρει υφεσιακά μέτρα, ούτε νέο δάνειο και συνεπώς δεν θα συμφωνήσει σε νέο Μνημόνιο.

Κι είναι ενθαρρυντικό επειδή δείχνει μια κυβέρνηση σταθερή στις προεκλογικές δεσμεύσεις της και στην εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό.

Σίγουρα μια τέτοια κυβέρνηση δεν είναι κάτι αρνητικό, ούτε συνηθισμένο και ειλικρινά δυσκολεύομαι να κατανοήσω όσους (εντός και εκτός Ελλάδος) την προτρέπουν πιεστικά να εξαπατήσει τους ψηφοφόρους της.

Απλώς μερικοί αριθμοί βάζουν σε σκέψεις.

Το φθινόπωρο 2014 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τη διετία 2015-2016 είχαν υπολογιστεί σε 27 δισ.

Σε αυτά προστέθηκαν έκτοτε τα 7,2 δισ. της δόσης που δεν πήραμε συν 2 δισ. μικρότερο πλεόνασμα το 2014 συν 1 δισ. δημοσιονομική υστέρηση το πρώτο δίμηνο 2015.

Σύνολο: πάνω από 37 δισ. –και χωρίς να υπολογίσω ούτε ένα ευρώ για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ασφαλώς θα πρέπει να υλοποιηθεί.

Συνεπώς, ο Πρωθυπουργός υπόσχεται ότι θα βρει τουλάχιστον 37 δισ. στη διετία χωρίς να πάρει μέτρα, χωρίς να ζητήσει δάνειο και χωρίς να υπογράψει Μνημόνιο.

Πού θα τα βρει;

Η μια λύση είναι οι αγορές, αλλά αν πάμε στις αγορές να πούμε «δανείστε μας διότι σκίσαμε το Μνημόνο» υποψιάζομαι ότι θα μας περάσουν για ανισόρροπους.

Η δεύτερη λύση είναι ο εσωτερικός δανεισμός σε συνδυασμό με μια άτυπη στάση πληρωμών –αυτό δηλαδη που γίνεται τώρα.

Μόνο που τα αποθεματικά των Ταμείων και των ΔΕΚΟ δεν είναι ανεξάντλητα, τα Διοικητικά Συμβούλια κινδυνεύουν να πάνε φυλακή στην πρώτη στραβή κι άλλωστε η εσωτερική στάση πληρωμών είναι ένα κατεξοχήν υφεσιακό μέτρο.

Η τρίτη λύση είναι να βρούμε πετρέλαιο στη Θήβα, αλλά ακόμη κι έτσι θα χρειαστεί χρόνος για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Ασφαλώς, η κυβέρνηση υπολογίζει σε χρήματα από διάφορες πηγές, όπως η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, ο ηλεκτρονικός τζόγος και οι άδειες των τηλεοπτικών σταθμών.

Ειδικότερα οι τηλεοπτικές άδειες μπορεί να αποδειχτούν πραγματικό χρυσωρυχείο.

Ακόμη κι αν πουλήσουν, ας πούμε, την καθεμία στο (εξωφρενικό για τα δεδομένα της τηλεοπτικής αγοράς) ποσό των δεκα εκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση θα μπορέσει να μαζέψει ένα δισ. αν ανοίξουν εκατό κανάλια!

Λείπουν ακόμη 36 δισ. –και περισσεύουν ενενήντα πέντε κανάλια, αλλά το προσπερνώ.

Είμαι βέβαιος όμως ότι στην κυβέρνηση κάτι θα έχουν σκεφτεί. Ασε που έρχεται καλοκαίρι κι όπου να είναι καταφτάνουν οι καλωδιωμένοι τουρίστες του Βαρουφάκη.

Οχι μόνο θα πιάσουν τη φοροδιαφυγή, αλλά θα ανοίξουν και τα ενενήντα πέντε κανάλια που λείπουν.