Από το 1983 που ιδρύθηκε το ΕΣΥ τα δημόσια νοσοκομεία αποτελούν εκλογικό λάφυρο του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Κάθε υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διόριζε τις διοικήσεις στα δημόσια νοσοκομεία με κομματικά αλλά και πελατειακά κριτήρια. Ορισμένοι, όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος, προσπάθησαν να εισαγάγουν κάποιας μορφής αξιολόγηση, χωρίς όμως να απεμπολήσουν το δικαίωμα της τελικής επιλογής. Το ίδιο περίπου συνέβη και με τον ν. 4052/2012, με βάση τον οποίο οι σημερινές διοικήσεις επελέγησαν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τρία χρόνια, μεταξύ υποψηφίων που εισηγήθηκε η Επιτροπή Αξιολόγησης, λαμβάνοντας υπόψη το βιογραφικό τους.

Οι πρακτικές αυτές συνέτειναν στη διαχρονική κακοδιοίκηση του ΕΣΥ, όπως εξάλλου και του υπόλοιπου δημόσιου τομέα, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν ορισμένες ικανές διοικήσεις που επιτέλεσαν σημαντικό έργο. Για τον λόγο αυτόν, πάγιο αίτημα σχεδόν όλων όσοι ασχολούμαστε ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά με την πολιτική Υγείας ήταν να κατοχυρωθεί νομοθετικά η επαγγελματική και τεχνοκρατική φύση των θέσεων διοίκησης στα νοσοκομεία και να επιλέγονται οι διοικήσεις αξιοκρατικά με αντικειμενικές διαδικασίες.

Το αίτημα αυτό θα περίμενε κανείς να το ικανοποιήσει χωρίς καθυστερήσεις η σημερινή κυβέρνηση. Το ότι μετά τις εκλογές η οικονομία θα χειροτέρευε και οι σχέσεις μας με του ευρωπαίους εταίρους θα επιδεινώνονταν ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο από κάθε σκεπτόμενο πολίτη. Κάθε καλοπροαίρετος πολίτης όμως θεωρούσε ότι η σημερινή κυβέρνηση μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα από τους προηγούμενους στην πάταξη της διαφθοράς, στην εφαρμογή ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος, στην ανακούφιση των ασθενέστερων και κυρίως στην αποδόμηση του πελατειακού κράτους. Εξάλλου, αυτές ήταν και οι προτεραιότητες που έθεσε ο Πρωθυπουργός.

Η άποψη όμως της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι οι θέσεις των διοικήσεων στα νοσοκομεία είναι θέσεις πολιτικές και ότι οι σημερινοί διοικητές πρέπει να παραιτηθούν χωρίς να αξιολογηθούν, παρά τις τριετείς συμβάσεις τους που δεν έχουν λήξει ακόμα, προκειμένου να διοριστούν για ακόμη μία φορά οι ημέτεροι, αποτελεί σαφή ανακολουθία με τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαθιδρύσει αξιοκρατική και αποτελεσματική διοίκηση στον υπό κατάρρευση δημόσιο τομέα. Εάν πάλι η κυβέρνηση προτίθεται να νομοθετήσει άμεσα για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, γιατί αυτή η σπουδή για κομματικές αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων;

Ο Γιάννης Τούντας είναι καθηγητής Ιατρικής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Πολιτείας 2012