Η Μιράντα Λούμσντεν, μητέρα τεσσάρων παιδιών, δεν είχε ποτέ μέχρι τώρα πάρει μέρος σε κάποια από τις διαδηλώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ιρλανδία εναντίον της λιτότητας. Με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης του Δουβλίνου όμως να επιβάλει πληρωμή για την παροχή νερού στα νοικοκυριά (που μέχρι τώρα ήταν δωρεάν), δεν άντεξε. Η προοπτική να φτάνει στο σπίτι της άλλος ένας λογαριασμός την εξόργισε τόσο ώστε κατέβηκε στον δρόμο κρατώντας μαζί με τους άλλους διαδηλωτές ένα πανό που έγραφε «Δεν πληρώνουμε». «Με το ζόρι τα φέρνω ήδη βόλτα οικονομικά», λέει η 43χρονη Ιρλανδή.

Μέχρι τώρα, η Ιρλανδία αποτελούσε πρότυπο για τη γερμανικής έμπνευσης πολιτική της αυστηρής λιτότητας. Οι Ιρλανδοί δεν αντέδρασαν ιδιαίτερα στην επιβολή νέων φόρων και στην αύξηση των παλιών, ούτε στις μαζικές απολύσεις ούτε στη περικοπή κονδυλίων για την υγεία. Τους τελευταίους μήνες όμως, παρότι το διεθνές ενδιαφέρον έχει στραφεί στις εξελίξεις στην Ελλάδα, οι ιρλανδοί πολίτες δείχνουν όλο και πιο δυσαρεστημένοι, παρατηρούν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς». Η προοπτική πληρωμής του νερού την ώρα που η κυβέρνηση τούς έχει διαβεβαιώσει ότι η λιτότητα τελείωσε έχει προκαλέσει σειρά έντονων διαμαρτυριών από το Δουβλίνο ώς το Κορκ. Και το κίνημα Δεν Πληρώνω.

Σχεδόν το 1/3 των νοικοκυριών αρνήθηκε να καταγραφεί στη νεοϊδρυθείσα κρατική Αρχή που θα επιβλέπει την ύδρευση, αν και η διορία για την καταγραφή παρατάθηκε τρεις φορές. Σε κάποιες γειτονιές οι εργάτες που προσπαθούσαν να τοποθετήσουν μετρητές αντιμετώπισαν εξαγριωμένα πλήθη και αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή. Οι αντιδράσεις είναι τόσο μεγάλες ώστε η κυβέρνηση ήδη έχει υποχωρήσει, βάζοντας πλαφόν στις χρεώσεις και προσφέροντας κίνητρα –100 ευρώ για τα νοικοκυριά που θα καταγραφούν στην Ιrish Waters. Βέβαια, η είδηση ότι ξοδεύθηκαν 86 εκατ. ευρώ σε πληρωμές συμβούλων δεν βοήθησε στον κατευνασμό των πνευμάτων. Η νέα κρατική εταιρεία θα λειτουργήσει το σύστημα που μέχρι τώρα επόπτευαν οι τοπικές Αρχές. Θα πρέπει να ξοδευθούν τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια για να ανακατασκευαστεί το πεπαλαιωμένο σύστημα ύδρευσης από τις διαρροές του οποίου χάνεται περίπου το 50% του νερού.

Κάποιοι αναλυτές προβλέπουν ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν αντικατοπτρίζοντας την αυξανόμενη κόπωση από τις πολιτικές λιτότητας που έχουν οδηγήσει σε δεινή θέση πολλές οικογένειες την ίδια στιγμή που οι αριθμοί δείχνουν ότι η Ιρλανδία είναι αυτή τη στιγμή η πιο γοργά αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρώπης. Οι πρώτοι λογαριασμοί νερού αναμένεται να καταφθάσουν στα ιρλανδικά νοικοκυριά τον Απρίλιο. Μπορεί να είναι η τελευταία σταγόνα;