Μια μικρή μάχη εξελίχθηκε πρόσφατα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αλλά, όπως για όλα τα πράγματα, τίποτε δεν μένει κρυφό: αφορούσε τη στρατιά των αστυνομικών στη φύλαξη του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Οπως με ενημέρωσαν, ο πρόεδρος Αντώνης ειδοποιήθηκε αρμοδίως ότι στο πλαίσιο των γενικότερων περικοπών και συγκεκριμένα (προσθέτω εγώ) μετά τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές στη χώρα, πλην των άλλων, κυριαρχεί πλέον κλίμα αγάπης, ομόνοιας (ως συναίσθημα και κατάσταση, όχι πλατεία!), εκλείπει η εγκληματικότητα, πολλώ δε μάλλον η τρομοκρατία, θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των 65 αστυνομικών που τον προστατεύουν.

Ο πρόεδρος όμως είχε διαφορετική γνώμη από αυτήν, πράγμα το οποίο αποδίδω έπειτα από σύντομη διάσκεψη με τον εαυτό μου στο ότι περιέργως δεν έχει πειστεί ότι εγκληματικότητα και τρομοκρατία τέλος. Ετσι, με το που τον ενημέρωσαν σχετικά, σήκωσε –μου λένε –το τηλέφωνο και κάλεσε τον υπουργό Πανούση στον οποίο είπε πολλά και διάφορα, και υποθέτω τα κλασικά «θα έχετε την ευθύνη εάν κ.λπ. κ.λπ.».

Ο υπουργός Πανούσης τώρα, που δεν επιθυμεί να έχει καμιά ευθύνη για την ασφάλεια του προέδρου Αντώνη (του αρκούν όλες οι άλλες ευθύνες που έχει στο κεφάλι του), καθησύχασε τον πρόεδρο και το αποτέλεσμα αυτής της σύντομης ανταλλαγής «απόψεων» (μπορείς να το πεις κι έτσι) ήταν ότι ο πρόεδρος Αντώνης δέχθηκε να μειωθούν οι άνδρες της ασφαλείας του κατά 9 –και να διαθέτει πλέον μόνο 56.

Από το ρεπορτάζ που διενήργησα μου προέκυψε ακόμη ότι τα γραφεία της ΝουΔου στη Συγγρού ήταν μια ωραία «φωλιά» για κυνηγημένα αστυνομικά πουλιά (το κάνω όσο πιο ποιητικό γίνεται): εμφανίζονταν αποσπασμένοι 50 αστυνομικοί. Μετά τη συνδιάλεξη Σαμαρά – Πανούση θα μείνουν 15.

Αυτά είναι. Αλλο ένα, ύπουλο θα το χαρακτηρίσω, χτύπημα του ΣΥΡΙΖΑ στη φιλελεύθερη παράταξη.

Σε δεύτερο χρόνο

Χτυπάει ο ΣΥΡΙΖΑ, χτυπάει –συνάγω –και ο εταίρος του, ο δημοφιλής πρόεδρος Πάνος του κόμματος «Π. Καμμένος και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες». Πληροφορήθηκα εγκύρως ότι αντικείμενο ευρύτατων συζητήσεων στο εσωτερικό του Στρατεύματος αποτελεί η απομάκρυνση από τη θέση του εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αθηνών τού συνταγματάρχη Δικαστικού Αργ. Οικονόμου και η επείγουσα μετάθεσή του στα ακριτικά (!) Χανιά.

Αναζήτησα περισσότερες πληροφορίες επ’ αυτού και με ενημέρωσαν ότι στη θέση τού Οικονόμου τοποθετήθηκαν δύο αξιωματικοί, οι οποίοι λέγεται ότι αναζητούν σκάνδαλα σε ένα πακέτο φακέλων που τους έχει διαθέσει ο πρόεδρος Πάνος. Ο ίδιος ο πρόεδρος Πάνος με διαβεβαίωσε (!) ότι η μετακίνηση αφορά αποκλειστικά υπηρεσιακούς λόγους, ο ίδιος δε έδωσε εντολή να μην πραγματοποιηθεί.

Σημειώνω απλώς ότι η απομάκρυνση του Οικονόμου στα Χανιά δημιούργησε την αίσθηση ότι δεν θα μπορούσε να διεκπεραιώσει το αντικείμενο που ανατέθηκε στους δύο συναδέλφους του, γιατί λέει πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία.

Εμένα ποσώς με ενδιαφέρουν αυτά, με τα κομματικά. Αντιθέτως μου δημιουργούν την αίσθηση ότι και το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ακόμη ένα επεισόδιο του γνωστού σίριαλ παραγωγής ΣΥΡΙΖΑ / Μεγάρου Μαξίμου / Metro Goldwin Mayer «Αρτος τέλος, βολευτείτε με θέαμα»!

Μπλοκμπάστερ

Επί του ιδίου τώρα σίριαλ, μεταφέρω την εικόνα από το γραφείο του εισαγγελέως υπουργού Κατά της διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη: στοιβαγμένοι φάκελοι έως πάνω αποπνέουν επιμέλεια και εργώδη προσπάθεια. Σε σχετική ερώτηση που του υπέβαλε γνωστός μου, επισκέπτης του γραφείου του, «τι είναι όλοι αυτοί οι φάκελοι», φέρεται να απάντησε το γεμάτο υποσχέσεις «από τον κλάδο της ενέργειας, λαθρεμπόριο και λοιπά».

Κατά την ίδια πηγή μου, ο κύριος υπουργός τού εκμυστηρεύθηκε ότι τους «δρομολογεί» για τις εισαγγελικές Αρχές και πως σύντομα θα έχουμε εξελίξεις στο μέτωπο αυτό –ίσως και προφυλακίσεις.

Το έχω πει από ημερών: το σίριαλ «Αρτος τέλος, τώρα θεάματα» θα σπάσει ταμεία. Οσο δε στριμώχνουν τα πράγματα στην Ευρώπη τόσο μεγαλύτερη θα είναι η γκάμα των θεμάτων που θα πραγματεύονται τα επεισόδια. Believe me.

Στην αναμονή

Από την πλευρά μου, δίνω σήμερα μια συνέχεια στο γνωστό ποπουλίστικο σίριαλ διά χειρός Προέδρου Ζωής (Κωνσταντοπούλου) «έξωση από το Κοινοβούλιο πρώην πρωθυπουργών» –διερωτώμαι ποιος, αλήθεια ΠΟΙΟΣ, της έβαλε την ιδέα.

Και ο αξιοπρεπής καθ’ όλα, και κύριος στη συμπεριφορά του, Κώστας Σημίτης δεν έχει διάθεση να αντικρούσει στο παραμικρό την με εμφανή προσωπικά στοιχεία (δικά της; Αλλου; Αγνωστο) απόφαση της Προέδρου της Βουλής. Της έστειλε επιστολή, όμως, στην οποία επισημαίνει το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει: ότι το ιδιωτικό του γραφείο στην οδό Ακαδημίας υπέστη δύο φορές βομβιστική τρομοκρατική επίθεση, με σημαντικές μάλιστα υλικές ζημιές και ορατό κίνδυνο για τους εργαζομένους σε αυτό. Αρα, απομακρυνόμενος από το σημερινό του γραφείο στη Βουλή θα μείνει άστεγος. Ζητεί, λοιπόν, να εξεταστεί το ενδεχόμενο να του παραχωρηθεί ένα γραφείο σε κτίριο από αυτά που χρησιμοποιεί η Βουλή πέριξ του κέντρου της Αθήνας. Και περιμένει απάντηση.

(Αμα την έχει, να μας την πει και εμάς.)

Σε ένα παράλληλο σύμπαν

Σίριαλ συνέχεια. Αυτή τη φορά νέο επεισόδιο στο γνωστό σίριαλ «είμαι ουάου αγόρι και με λένε Βαρουφάκη». Μου μετέφερε το περιστατικό φίλος από τις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι τα τελευταία 24ωρα είναι talk of the town.

Ο διάσημος Γιάνης, λέει, δίνει συνέντευξη σε δύο δημοσιογράφους του γερμανικού περιοδικού «Spiegel». Η συνέντευξη ξεκινάει κανονικά, αλλά στο δεκάλεπτο ανοίγει η πόρτα και ο υπερκινητικός «θεατράλε» υπουργός πετάει και τους δύο δημοσιογράφους κλωτσηδόν εκτός.

Τι είχε συμβεί; Κατά τις διηγήσεις των Γερμανών, ο υπουργός έφθασε γρήγορα τα όριά του και σε μια στιγμή τα υπερέβη, διότι τα δύο γερμανοπαλίκαρα του υπέβαλαν ερωτήσεις οι οποίες όχι απλώς δεν του άρεσαν, αλλά υπερέβαιναν τα εσκαμμένα.

Δυστυχώς δεν μου ανέφεραν τίποτε –ούτε παράδειγμα –για το περιεχόμενο αυτών των ερωτήσεων. Μου είπαν όμως ότι όταν εκδόθηκε το περιοδικό, αναφερόταν σαφώς μέσα ότι ορισμένες απαντήσεις Βαρουφάκη δόθηκαν επί ερωτήσεων που του είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά.

Ας συνεχίσουν έτσι, έχω να πω, οι Γερμανοί και διάφοροι άλλοι με τον Βαρουφάκη, και σύντομα θα έρθει ο καιρός που θα δίνει διαλέξεις με αμοιβή 100.000 δολάρια την ώρα και λίγα λέω!

Θλίψη απέραντη

Με ένα νέο non paper συντήρησε χθες ο υπουργός Νίκος «συνομιλώ αποκλειστικά και μόνο με τον Θεό» Παππάς, το θέμα «επαναλειτουργία ΕΡΤ», προφανώς σε απάντηση όσων διερωτώνται πότε θα λειτουργήσει ο τυραννόσαυρος REX. Αλλά από όσα λέει το non paper, φοβούμαι ότι οι αγωνιστές δημοκράτες αντιφασίστες συνδικαλιστές θα απογοητευθούν. Διότι η υπουργάρα αναφέρει επί λέξει ότι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ θα επιφέρει (προσέξτε με, παρακαλώ): «Κατάργηση προνομίων, περικοπή της σπατάλης των μεικτών και εξωτερικών παραγωγών, καθώς και των κρυφών αμοιβών. (…) Πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου έπειτα από δημοσίευση προκήρυξης και εφαρμογή των διαδικασιών του ΑΣΕΠ».

Ητοι, το εξειδικεύω εγώ, bonus, άδειες από τη σημαία, χρωστούμενα από άδειες προηγούμενων ετών που ισοδυναμούσαν με μήνες εκτός δουλειάς, επιδοματάκια θέσης, εκτός έδρας για ρεπορτάζ στον… Σταυρό Αγίας Παρασκευής, δανειάκια (φυσικά αγύριστα) σε δικούς μας με απόφαση της διοίκησης, μαύρη εργασία τεχνικών σε εταιρείες εξωτερικής παραγωγής εκπομπών της ΕΡΤ και άλλα πολλά και διάφορα τέλος!

Και αφήνω κατά μέρος τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, πράγμα που λογικά βάζει τέλος και στην τακτοποίηση γιων και θυγατέρων.

Κλαίω.