Τέλος ο άρτος, αρχίζουν τα θεάματα, μέρος 3ον (συνέχεια εκ του προηγουμένου): για σήμερα είναι προγραμματισμένη νέα σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Αλέξη για την ολοκλήρωση της πρότασης σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο. Αλλά ώς χθες το βράδυ δεν ήταν σίγουρο αν θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη (πάντοτε με τη συμμετοχή του αρχαγγέλου της κάθαρσης προέδρου Πάνου Καμμένου), διότι «έπαιζε» στον αέρα η επίσκεψη Τσίπρα στο Παρίσι.

Πραγματοποιηθεί ή όχι η σύσκεψη σήμερα, έχω (ωραία) νέα: η Εξεταστική θα περιοριστεί, λέει, αποκλειστικά στην περίοδο Οκτώβριος του 2009 με Δεκέμβριο του 2014, εξαιρουμένης παντελώς της εξαετίας Καραμανλή. Σοβαρός παράγων στον οποίο απευθύνθηκα διαπορών για την εξαίρεση που ισοδυναμεί με χαριστική πράξη, μου εξήγησε τον λόγο:

«Αναζητούμε τις πράξεις με τις οποίες φτάσαμε στο Μνημόνιο και τα επακόλουθά του».

–Εγώ: Μα αν αναζητάτε πράξεις, δεν θα έπρεπε να αναζητήσετε και τις αιτίες, για το πώς το έλλειμμα απογειώθηκε και ουσιαστικά επέβαλε την προσφυγή στο Μνημόνιο;

–Εκείνος: Δεν υπάρχει κάτι που να μας οδηγεί σε αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι το έλλειμμα επί Καραμανλή ήταν στο 6% και διογκώθηκε τεχνητά με λογιστικά τεχνάσματα για να διαμορφωθεί τελικά με τη βοήθεια της ΕΛΣΤΑΤ στο 15,6%!

–Εγώ: Μα για να το κάνουν αυτό οι τότε κυβερνώντες (κυβέρνηση ΓΑΠ) θα έπρεπε να είχαν δόλο, αλλιώς γιατί;

Ο άνθρωπός μου χαμογέλασε, είπε κάτι του είδους «συ είπας», και κλείσαμε, αφού του συνέστησα –το παραδέχομαι, ως μη ώφειλα –ότι «θα πρέπει να βρείτε μια ισχυρή επιχειρηματολογία για να εξαιρέσετε τη διακυβέρνηση Καραμανλή από την υπό διερεύνηση περίοδο».

Συμπέρασμα: εκτός από το προφανές deal με Καραμανλή για την εξαίρεση (άγνωστο με τι ανταλλάγματα), είναι πλέον ή βέβαιον ότι αν η πρόταση υιοθετεί στοιχεία του είδους «έλλειμμα 6% επί ΝΔ το ’09», κάτι που ούτε και ο ίδιος ο Καραμανλής το υποστηρίζει πια, αναρωτιέμαι τι χρειάζεται να συγκροτηθεί Εξεταστική. Αφού ήδη έχουν βγάλει το πόρισμα, γιατί δεν προχωρούν στις παραπομπές να μη χάνουν και χρόνο;

Χαμός

Σε ένα άλλο επίπεδο τώρα, δεν είδα –περιέργως –να ευαισθητοποιείται η Δικαιοσύνη για τη σκαστή υπόθεση συνέργειας σε απιστία, και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος που διαπράχθηκε στη ΔΕΗ, με τα bonus σε 19 μεγαλοστελέχη, αλλά φευ, έχει μόνο έναν κατηγορούμενο τον τέως πρόεδρο Αρθούρο Ζερβό.

Με ενημέρωσαν όμως ότι το αρμόδιο υπουργείο, του οποίου προΐσταται ο φίλος μου Παναγιώτης Λαφαζάνης, εξετάζει επισταμένα την υπόθεση, η οποία έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον νομικό σύμβουλο της επιχείρησης Αργ. Οικονόμου. Πρόκειται για τον άνθρωπο ο οποίος βεβαίωσε για το «καλώς έχει» τον Ζερβό, ώστε εκείνος με τη σειρά του να προχωρήσει στην αφειδώλευτη παροχή bonus προς τα 19 στελέχη της επιχείρησης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας. Το καταπληκτικό στην περίπτωση, που έχει κάνει τον Λαφαζάνη να ανέβει στα κάγκελα, είναι ότι ο περί ου ο λόγος Οικονόμου επωφελήθηκε και αυτός από την απόφαση Ζερβού, της οποίας το «νόμιμο» είχε πιστοποιήσει –εισέπραξε 80.499 ευρώ bonus επιπλέον των 256.000 ευρώ που είχε κανονικά εισπράξει από την επιχείρηση. Κλασική περίπτωση δηλαδή του «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει», μόνο που εδώ έχουμε μια μικρή παραφθορά: «Αρθούρος κερνάει και Αργύρης πίνει»!

Η μεγάλη πλάκα είναι ότι ο ευρηματικός («μανούλα» σε κάτι τέτοια) νομικός σύμβουλος Αργύρης, προκειμένου να έχει τα νώτα του καλυμμένα, προσκόμισε προς επίρρωση των ισχυρισμών του και δύο γνωματεύσεις ισάριθμων εργατολόγων –δεν φαντάζομαι να είναι κανένας γνωστός, ε Αλέξη;

Τόσο καλά, τόσο παστρικά.

Σε κάθε περίπτωση, έγκυρος νομικός, ο οποίος ανήκει στο επιτελείο του Πρωθυπουργού, μου έλεγε χθες το μεσημέρι ότι πέραν της παράλειψης της Δικαιοσύνης για άσκηση δίωξης και κατά όσων έλαβαν παρανόμως τα bonus, υπάρχει και θέμα με τη δήμευση των ποσών αυτών υπέρ της επιχείρησης, αφού αποτελούν προϊόντα εγκλήματος. Και θα πρέπει η διοίκηση να τα διεκδικήσει. Διοικητικά και δικαστικά.

Αντε να δούμε.

Η Λιάνα έχει νεύρα

Αν και κινδυνεύω να γίνω σήμερα ένα απέραντο δικαστικό δελτίο, δεν αντέχω στον πειρασμό να μη σχολιάσω την ιερή οργή της Λιάνας, Γαρουφαλλιάς κατά κόσμον, Κανέλλη, διότι δεν προσήλθαν στη δίκη με τον κλαρινογαμπρό Κασιδιάρη οι παρόντες στο επεισόδιο και ιδιαιτέρως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης (Παυλόπουλος).

Δεν γνωρίζω με τι βαθμό περαίωσε τις σπουδές της στη Νομική η δημοφιλής Λιάνα, αλλά θα διατηρήσω αρκετές επιφυλάξεις αναφορικά με τις επιδόσεις της στα μαθήματα, και ειδικά εκείνο του Ποινικού Κώδικα, δεδομένου ότι ακόμη και πρωτοετής φοιτητής νομικής σχολής γνωρίζει ότι αυτόκλητοι μάρτυρες δεν γίνονται δεκτοί στις δίκες. Ως εκ τούτου πώς θα παρίστατο ο Πρόεδρος Προκόπης (όπως και η Αυτής Υψηλότης Ρένα ή ο δικός μου ο Δελλατόλας) από τη στιγμή που δεν κλήθηκαν να καταθέσουν στο δικαστήριο, διότι το αδίκημα του κλαρινογαμπρού είχε διαπραχθεί μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και ήταν αυταπόδεικτο;

Και δεν θέτω καν ζήτημα, από το άκομψο του πράγματος: να καταθέτει σε δικαστήριο ως μάρτυς κατηγορίας, έστω κατά ενός πατεντάτου φασίστα, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Φανούρης και το σόι του

Στο μεταξύ, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, και με ρυθμούς πολυβόλου, οι διορισμοί συριζαίων στον κρατικό μηχανισμό. Οι δε διεκπεραιωτές του έργου, για να διανθίσουν κάπως την εικόνα, διορίζουν πού και πού κανένα μη συριζαίο, προφανώς για να έχουν μετά να τον δείχνουν ως είδος ουσιώδες εν ανεπαρκεία. Φρονώ ότι ένας τέτοιος διορισμός είναι του γιατρού Ανδρέα Καραμπίνη ως επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι. Είναι όμως ξάδελφος του Προέδρου Προκόπη και για όλους εμάς μια συμπαθητική φιγούρα, διότι τον γνωρίσαμε συνοδεύοντα τον Πρόεδρο παντού –ακόμη και σε τηλεοπτικά στούντιο, όπου ήταν καλεσμένος, το πάλαι, ο Πρόεδρος.

Ενας άλλος διορισμός στον οποίο θέλω να αναφερθώ είναι του φίλου μου, δεινού κυνηγού και «άρρωστου» Βάζελου, χειρουργού το επάγγελμα Θανάση Γιαννόπουλου ως επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο Θανάσης δεν είναι ξάδελφος κανενός –απλώς πριν από τις εκλογές πήγε με το κόμμα «Π. Καμμένος και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες».

Δεν το βάζει κάτω

Διάβασα εδώ και εκεί ότι ο ευπρεπής, και αξιοπρεπής επίσης, πρόεδρος Γιώργος (Παπανδρέου) αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει το γραφείο του στη Βουλή, αρνούμενος να υπακούσει στην (άνευ σοβαρής αιτιολογίας) απόφαση της Προέδρου Ζωής να αφαιρέσει τα γραφεία των πρώην πρωθυπουργών. Ουδέν αναληθέστερον. Το εγκατέλειψε ήδη. Χθες το απόγευμα που τηλεφώνησα, συνεργάτες του μάζευαν τα λιγοστά πράγματα που είχε εκεί για να τα μεταφέρουν στην Πανεπιστημίου 57 όπου και τα γραφεία του Κινήματος. Τι έκανε εκείνος; Ετοίμαζε την ομιλία του για το βράδυ, στο Ιλιον.

Παρεμπιπτόντως, ο Γιώργος δεν το βάζει κάτω. Χθες ανακοίνωσε τους υπευθύνους και τα στελέχη των τομέων πολιτικής, και όπως μου είπαν οι δικοί του, το Κίνημα ετοιμάζεται για εκλογές, και αυτή τη φορά θέλει να τα καταφέρει.

Θεμιτό και λογικό.