Ακούω για τις επιτυχίες της κυβέρνησης στο εξωτερικό και αισθάνομαι, όπως είναι φυσικό, μια εθνική ανάταση να με συνεπαίρνει. Αλλά μαθαίνω στη συνέχεια ορισμένα πράγματα, όπως το ακόλουθο που θα περιγράψω, και ξαναπέφτω πάλι πάνω εκεί που είχα ανασυγκροτηθεί εσωτερικά, με δεδομένο πάντα ότι σκίζουμε παντού! Οτι κερδίζουμε τη μία νίκη μετά την άλλη και τους άθλιους δανειστές να οπισθοχωρούν εκόντες – άκοντες. Με την ουρά στα σκέλια. Πελιδνοί και καταφρονεμένοι. Και ας λέει ό,τι θέλει εκείνος ο Ντεϊσελμπλούμ ότι «δεν θα προχωρήσουμε τις εκταμιεύσεις χωρίς να δούμε εφαρμογές». Αφού, ρε φίλε, εμένα το Μέγαρο Μαξίμου (δεν θα πω ονόματα) με διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι χθες το Eurogroup ήταν μια μεγάλη νίκη για τα ελληνικά χρώματα!

Τέλος πάντων, επανέρχομαι.

Το περιστατικό που θα περιγράψω αφορά μια ξένη τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα: πρόκειται για τη Royal Bank of Scotland (RBS συγκεκομμένα) η οποία είναι πλέον κρατική και την ελέγχει το βρετανικό Δημόσιο. Η τράπεζα αυτή υπέγραψε προσφάτως Επιχειρησιακή Σύμβαση με τους εργαζομένους της, συμφωνώντας σε αυξήσεις 2% για το 2015 και ένα άλλο 2% για το 2016. Μέχρις εδώ καλά και πρόβλημα κανένα. Αλλά μέσα στη σύμβαση υπάρχει και το άρθρο 8, το οποίο αναφέρει επί λέξει: «Λόγω της κρίσιμης για την Ελλάδα οικονομικής συγκυρίας κατά την περίοδο υπογραφής της παρούσας ΕΣΣΕ, τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν και συναποδέχονται ότι στην ακραία περίπτωση εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη θα επαναδιαπραγματευθούν το άρθρο 2 της παρούσας (σ.σ. πρόκειται για τις αυξήσεις που ανέφερα προηγουμένως), εφόσον ζητηθεί τουλάχιστον από το ένα εξ αυτών»!

Κύριε Βαρουφάκη μου, αυτοί δεν σας πιστεύουν ότι θα σώσετε τη χώρα –μιλάνε για έξοδο από το ευρώ! Και επειδή είναι και κρατική βρετανική τράπεζα, μήπως να παίρνατε εκείνον τον λόρδο υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, ο οποίος πολύ είχε εκτιμήσει την τρέντι εμφάνισή σας με τα πουκάμισα έξω;

Σημειώνω απλώς ότι η RBS διαθέτει υποκαταστήματα σε 36 χώρες στον κόσμο και απασχολεί περίπου 120.000 εργαζομένους. Σε εμάς εδώ απασχολεί γύρω στους 100.

Ξεκάθαρα (;) πράγματα

Στο μεταξύ πανηγυρίζω και εγώ, όπως φαντάζομαι και διάφοροι δημοκράτες αντιφασίστες ανά τη χώρα, διότι κατατέθηκε –επιτέλους –το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία αυτού του μνημείου του αντιμνημονιακού αγώνα, αυτού του συμβόλου για όλους εμάς τους αντιστασιακούς αριστερούς αγωνιστές!

Σε αυτή τη συγκυρία που βιώνει η χώρα, πραγματικά το πιστεύω, αυτό που έλειπε ήταν η επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Χρειαζόταν ασφαλώς και μια ΕΡΤ να συμπληρώσει το παζλ των τηλεοπτικών καναλιών που υμνολογούν την κυβέρνηση για τις επιτυχίες που κατάγει σε όλα τα μέτωπα.

Δεν θα μείνω όμως σε αυτό: θα προσπαθήσω να αναλύσω μια μικρή απάτη (ή ΑΠΑΤΗ!) που επιχειρεί η κυβέρνηση και προσπάθησε να την κρύψει από τα αδιάκριτα βλέμματα μερικών. Η απάτη αφορά το ανταποδοτικό τέλος για τη λειτουργία της ΕΡΤ. Μπροστά στις αντιδράσεις για την αύξηση που είχαν αποφασίσει –1,50 ευρώ επιπλέον στα σχεδόν 3,50 της ΝΕΡΙΤ –τι έκαναν οι λεβέντες; Αφαίρεσαν εντελώς την αύξηση, προσδιόρισαν το ανταποδοτικό τέλος στα 3 ευρώ και γενικά και αφηρημένα άφησαν την όποια μελλοντική αύξηση στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΕΡΤ, την οποία φυσικά θα διορίζει εντελώς δημοκρατικά η κυβέρνηση. Τόσο καλά και παστρικά.

Δεν έχουμε μάγους σε στοκ

Για να δούμε όμως ακριβώς τι κάνουν τα συριζοπαλίκαρα και εγώ θεωρώ ότι πρόκειται για απάτη: σήμερα, με το ανταποδοτικό στα 3 ευρώ, η ΝΕΡΙΤ έχει μια επιχορήγηση που φθάνει τα 200 εκατομμύρια ετησίως. Από αυτά τα 200 εκατ. ευρώ 100 μεταφέρονται στον κρατικό προϋπολογισμό για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μένουν στη ΝΕΡΙΤ για να λειτουργήσει 100 εκατ., εκ των οποίων τα 60 εκατ. είναι λειτουργικά έξοδα και τα 40 πηγαίνουν όλα για τη μισθοδοσία των περίπου 600 εργαζομένων.

Με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και με το ανταποδοτικό στα 3 ευρώ, τα έσοδα του νέου οργανισμού θα είναι σταθερά 200 εκατ., από τα οποία αφαιρουμένων των 100 εκατ. που θα πηγαίνουν στον κρατικό προϋπολογισμό, αυτή θα πρέπει να λειτουργήσει με 100 εκατ. Αλλά με την εκ νέου πρόσληψη σχεδόν 2.500 υπαλλήλων αυτά δεν θα φθάνουν ούτε για ζήτω, δεδομένου ότι μόνο η μισθοδοσία αυτών θα ξεπερνάει τα 120, μπορεί και τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως!

Ιδού λοιπόν η απάτη: για να λειτουργήσει τη νέα ΕΡΤ η κυβέρνηση ή θα της αποδώσει ολόκληρο το ανταποδοτικό τέλος των 200 εκατ. ευρώ κόβοντας από τον προϋπολογισμό τουλάχιστον 100 εκατ. ή θα αυξήσει το ανταποδοτικό τέλος τεχνηέντως και στα μουλωχτά.

Μέση οδός δεν υπάρχει. Ολα τα άλλα είναι για να μασάνε φύλλα της «Αυγής» όσοι πιστεύουν ότι υπάρχουν μάγοι στις μέρες μας.

Σώστε τον «ουάου»

Αφήνω κατά μέρος την ΕΡΤ και τα θέματά της, για να ασχοληθώ με το «ουάου» αγόρι Βαρουφάκη για τον οποίο είμαι έτοιμος να δημιουργήσω «Πρωτοβουλία αλληλεγγύης» για τον ύπουλο πόλεμο που υφίσταται ανά την Ευρώπη από διάφορους βλάχους, οι οποίοι δεν μπορούν να του συγχωρήσουν ότι είναι αυτό που είναι!

Ενας τέτοιος βλάχος από την Ιρλανδία, η οποία παρεμπιπτόντως εκτός από τριφύλλια και την υπέροχη Guinness δεν έχει και τίποτε άλλο, ονόματι Μάικλ Νούναν, υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσε (δημοσιοποίησε το πρόβλημά του για την ακρίβεια) ότι πλέον τις διαπραγματεύσεις δεν θα τις κάνει το παγκόσμιο sex symbol Βαρουφάκης αλλά ο αντιπρόεδρος Δραγασάκης.

Ευτυχώς, όμως, η αδάμαστη ελληνική κυβέρνηση του απάντησε όπως έπρεπε (σε ελεύθερη μετάφραση εγώ): θα τον τρώτε στη μάπα μέχρι νεωτέρας!

Κάνα δίμηνο, τρίμηνο, συμπληρώνω εγώ. Μέχρι να ισορροπήσει το πράγμα. Κατόπιν ο «ουάου» Γιάνης βλέπω να αφιερώνεται αποκλειστικά στα βιβλία του.

Ωρα για θέαμα

Μετά τον κυριακάτικο εξευτελισμό Γκίκα Χαρδούβελη (ο οποίος φρόντισε χθες να αυτοεξευτελισθεί αναλόγως), χθες το μεσημέρι ήρθε και η παραπομπή στο ακροατήριο της υπόθεσης Siemens με καμιά 60αριά κατηγορουμένους και τον Θόδωρο Τσουκάτο να ξεχωρίζει ανάμεσά τους.

Οποιος στοιχημάτιζε ότι ο άρτος θα τελειώσει γρήγορα και θα αρχίσουν τα θεάματα είναι προφανές ότι κερδίζει ήδη χρυσούν ωρολόγιον και μια δωρεάν συνδρομή στην πολυφωνική ΕΡΤ.

Ορίστε;

Συνέβη λέει κατά τη διάρκεια της ακρόασης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, της προτεινόμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ για πρόεδρο του ΟΑΕΔ Μ. Καραμεσίνη. Υποβάλλουν στην κρινόμενη ερωτήσεις βουλευτές διαφόρων κομμάτων, υποβάλλει και ο «φωτογράφος» με τη μεγάλη γλώσσα και την εξαιρετική δεινότητα στις φωτογραφικές διατάξεις Λεωνίδας Γρηγοράκος. Απεραντολογεί κατά το σύνηθες ρωτώντας πολλά και διάφορα την Καραμεσίνη, για να καταλήξει ότι θα ρίξει «λευκό» στη σχετική ψηφοφορία.

Η τύπισσα, θες από πραγματική άγνοια, θες γιατί ήθελε να του τη σπάσει, τον ρωτάει:

–Συγγνώμη, κύριε, εσείς από ποιο κόμμα είστε;

Φυσικά του έπεσε το σαγόνι του άλλου και όχι άδικα. Είδαν και έπαθαν να το μαζέψουν από το πάτωμα οι γύρω. Αλλά πάλι καλά να λέει που η άλλη δεν το έπαιξε Κατερίνα Στανίση να τον ρωτήσει: «Δεν άκουσα. Πώς είπατε; Ορίστε; Συγγνώμη, κύριε, ποιος είστε;»!