Το κείμενο μου το υπέδειξε φίλη μου, η οποία με τη σειρά της είναι φίλη με τη σύζυγο(;) / σύντροφο(;) του «ουάου» Βαρουφάκη, Δανάη Στράτου (Danae Stratou) στο facebook. Η κυρία υπουργού το ανάρτησε στη σελίδα της στο fb και εκείνη, η φίλη μου, με τη σειρά της με ειδοποίησε, διότι η αλήθεια είναι πως μου είχε διαφύγει. Το κείμενο λοιπόν έχει τίτλο «Ο Σαμαράς σχεδιάζει πραξικόπημα μαζί με εφοπλιστές και τη Γερμανία» και είναι γραμμένο διά χειρός Στέλιου Κούλογλου, νυν ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφου.

Γράφει λοιπόν ο Κούλογλου στο site του (πιο ΣΥΡΙΖΑ πεθαίνεις), ονόματι tvxs.gr, τα ακόλουθα συγκλονιστικά –και παρεμπιπτόντως διαδίδει μέσω facebook η κυρία «ουάου» υπουργού:

«Είναι ένα σχέδιο (πραξικοπήματος) που διαμορφώνεται στα σαλόνια της Αθήνας από εφοπλιστές, που φυσικά έχουν βγάλει τα χρήματα έξω από την Ελλάδα, ξεσκολισμένους φιλοσαμαρικούς δημοσιογράφους και τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ. Αλλά που δεν θα είχε καμία πιθανότητα επιτυχίας χωρίς την ενεργό ανάμειξη της γερμανικής ηγεσίας».

Εχουμε και λέμε λοιπόν: ο Σαμαράς, η Μέρκελ, εφοπλιστές στα σαλόνια και κάτι ξεσκολισμένοι (!..) δημοσιογράφοι προετοιμάζουν πραξικόπημα κατά της λαοπρόβλητης κυβέρνησης. Α, τους άθλιους!

Αλλά εκεί που συνωμοτούσαν κλεισμένοι στις γιάφκες του Κολωνακίου εμφανίζεται ο πρόμαχος της δημοκρατικής νομιμότητας Κούλογλου (α, ρε Στέλιο!), ο οποίος με την τρομερά αποκαλυπτική, αδιανόητα διεισδυτική και ασφαλώς άρρηκτα δεμένη με τις αρχές της δεοντολογίας «δημιουργική δημοσιογραφία» του («παλιά μου τέχνη» για τον Στέλιο) τους χαλάει τα σχέδια!

Ενα Πούλιτζερ, ένα Πούλιτζερ τώρα, ρε παιδιά!

Κουτσή στήριξη

Αντιθέτως, η κυρία υπουργού Βαρουφάκη δεν μας λέει τίποτε –φυσικά απέφυγε την ανάρτηση –για τη συνέντευξη του «ουάου» υπουργού Οικονομικών στην «Corriere della Sera», όπου ο τύπος, υποδυόμενος τον πρωθυπουργό (γιατί αυτό κάνει), επισείει εκλογές ή δημοψήφισμα στους Ευρωπαίους αν δεν δεχτούν τις ελληνικές προτάσεις στο σημερινό Eurogroup.

Από τις αντιδράσεις που υπήρξαν, αναδεικνύω και αξιολογώ το non paper του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο βγήκε, υποτίθεται, για να στηρίξει τον Βαρουφάκη διαψεύδοντας τα περί δημοψηφίσματος, αλλά φευ, μόνο για το ότι αυτό θα αφορούσε το ευρώ. Λέξη για οτιδήποτε άλλο, και φυσικά λέξη για νέες εκλογές.

Οπως εγκύρως ενημέρωσα το Σάββατο, οι περί τον Τσίπρα τον έχουν πείσει ότι εάν σφίξουν και άλλο τα πράγματα, η μόνη λύση είναι να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές για να τρομάξει ο Σόιμπλε!

Φρένα γιοκ

Οφείλω όμως να προσθέσω σε όσα ανέφερα στο φύλλο του Σαββάτου και το ακόλουθο, το οποίο πληροφορήθηκα χθες και το οποίο φέρεται να είπε ο πρόεδρος Αλέξης στον πρόεδρο Σταύρο (Θεοδωράκη) κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο τελευταίος του επισήμανε ότι η πορεία που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι αδιέξοδη:

–Καθόλου, του απάντησε το αριστερό αγόρι. Θα πάω σε εκλογές και θα πάρω 50%!

–Τι να το κάνεις το 50% αν έχουμε στο μεταξύ καταστραφεί, φέρεται να του απάντησε από την πλευρά του ο πρόεδρος Σταύρος. Αν καταστραφούμε, και 50% να έχεις πάρει εσύ στις εκλογές, θα μας πάρει ο κόσμος στο κυνήγι όλους τους πολιτικούς.

Να, κάτι τέτοια ακούω και χάνω τον ύπνο μου. Οι άνθρωποι μπαίνουν στη στροφή με 200 «και με φρένα σπασμένα, και με φρένα σπασμένα», που λέει και ο φίλος μου ο Πάριος (γεια σου, ρε Γιάννη, αιώνιε βάζελε).

Λόγια του κουλοχέρη

Ασε δε που τις τελευταίες ημέρες πείθομαι καθημερινά και περισσότερο ότι τα παλικάρια τα έχουνε εντελώς χαμένα –γυρνάνε εδώ κι εκεί σαν ζαλισμένα κοτόπουλα και υποτίθεται ότι παίρνουν αποφάσεις, ενώ στην πραγματικότητα είναι εντελώς αποπροσανατολισμένοι. Τόσο που δεν θυμούνται καν τι έλεγαν πριν από μερικά χρόνια γι’ αυτά που σήμερα προτείνουν ως μεγαλοφυείς ιδέες, που θα τις διαβάσουν στο Eurogroup και θα πέσουν τ’ ανάσκελα (όπως λ.χ. με το φοροχαφιέδες, που θα μας μετατρέψουν σε μια χαφιεδοχώρα –παγκόσμιο φαινόμενο) οι εταίροι και δανειστές.

Παράδειγμα τελευταίο: στις προτάσεις του «ουάου» Βαρουφάκη συμπεριλαμβάνεται και το «μέτρο» της παροχής αδειών στον ηλεκτρονικό τζόγο, από το οποίο αναμένουν ότι θα αποκομίσουν 500 εκατομμύρια. Ας δούμε λοιπόν τι έλεγε το αριστερό μου αγόρι Αλέξης σε ομιλία του στα Χανιά τον Απρίλιο του ’11 και μου το θύμισε ο φίλος μου Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω:

«Νομιμοποιούν (σ.σ.: η κυβέρνηση ΓΑΠ) τον ηλεκτρονικό τζόγο. Ετσι ώστε ό,τι μαύρο χρήμα δεν μπορεί να ξεπλυθεί σήμερα, να ξεπλένεται μέσα από τα διαδικτυακά καζίνα. Δενμιλάμε μόνο για την τεράστια κοινωνική επίπτωση. Οπου ακόμα και μικρά παιδιά θα μπορούν να παίξουν, πατώντας απλά ένα κουμπί ότι είναι πάνω από 18 ετών. Ούτε για την καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει αυτό το εύκολο είδος τζόγου σε μια κοινωνία βυθισμένη στην κρίση. Μιλάμε πρώτα από όλα για την αναισχυντία τού να ικανοποιείς επιχειρηματικά συμφέροντα κάθε είδους. Με το επιχείρημα ότι μπορείς να φορολογήσεις κάτι παραπάνω. Παρόλο που ούτε και αυτό θα γίνει. Θα έρθουν έπειτα από λίγο καιρό και θα πουν: τόσα περιμέναμε από τον ηλεκτρονικό τζόγο, δυστυχώς δεν τα μαζέψαμε, οπότε θα σας κόψουμε κάτι ακόμα από τους μισθούς. Αυτό είναι το όραμά τους για την Ελλάδα.Η Ελλάδα που ελπίζει στον τζόγο και στα φρουτάκια».

Αγοράκι μου, επειδή είσαι και από την Ηπειρο: δεν σου είχε πει ποτέ ο πατέρας σου «Αλέξη, αγόρι μου, μεγάλη μπουκιά τρώγε, μεγάλο λόγο μη λες»; Το άλλο; «Μη λες μεγάλα λόγια, γιατί θα έρθει η ώρα να τα λουστείς»; Δεν μπορεί. Κάτι θα σε είχε πει.

Επίσης, τώρα, εμείς όλοι πώς να τα πάρουμε όλα αυτά που έλεγες το 2011; Οτι αν δεν πιάσετε τον στόχο των 500 εκατ. θα κόψετε τους μισθούς; Ας απαντήσει κάποιος, ρε αδέρφια.

Η ιδέα έγινε πρόεδρος

Στο μεταξύ, εκφράζω και δημοσίως τη χαρά μου για την αποκατάσταση της αγαπημένης Λούκας (Κατσέλη), η οποία ανέλαβε –επιτέλους –πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, γεγονός το οποίο δημιουργεί ήδη μεγάλες ελπίδες για την… ανάκαμψη της τράπεζας συνολικά και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.

Διότι η Λούκα δεν είναι πολιτικός, είναι ιδέα –προσωποποιημένη! Είναι εκείνη που σύμπασα η δημοκρατική παράταξη της χρωστάει το «λεφτά υπάρχουν» και από εδώ το είχε, από εκεί το έφερε, το χρέωσε εξ ολοκλήρου στον ΓΑΠ και η ίδια κατάφερε και χώθηκε στο καινούργιο σύστημα εξουσίας.

Φυσικά υποκλίνομαι. Αποτελεί σημαντικό υπόδειγμα πολιτικού και παράδειγμα ταπεινοφροσύνης –αφού από πανίσχυρη υπουργός Οικονομίας πριν από τέσσερα χρόνια (απο)δέχθηκε να τοποθετηθεί πρόεδρος στην Εθνική. Φαντάζομαι ότι δεν το έκανε για να τοποθετηθεί και εκείνης το πορτρέτο στην αίθουσα τελετών της τράπεζας, όταν με το καλό αποχωρήσει, ε;

Οχι –απαντώ μόνος μου. Αλλά γιατί είχε αυτή την εσωτερική παρόρμηση που κινητοποιεί κάθε ανυστερόβουλο πολιτικό.