Από όσα καταπληκτικά εξελίσσονται γύρω μας και μας γεμίζουν με αισιοδοξία (τουλάχιστον) ότι δεν έχει τέλος αυτό που ζούμε, επιλέγω να ασχοληθώ με το θέμα της ΔΕΗ. Ειδικότερα με την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του έως πρότινος επικεφαλής καθηγητή Αρθούρου (Ζερβού και ουχί Ρεμπό), ο οποίος γαλαντόμος ων μοίρασε έναν σκασμό λεφτά σε 19 μεγαλοστελέχη της Επιχείρησης, εν μέσω γενικευμένης λιτότητας.

Ασκήθηκε η δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, ο Ζερβός οδηγήθηκε εκτός ΔΕΗ έπειτα από «παραίνεση» (έπειτα από παραίνεση – σπρώξιμο προς την πόρτα, επεξηγώ) του φίλου μου Παναγιώτη «θα σας αλλάξω τα φώτα» Λαφαζάνη, αλλά περιέργως πώς το θέμα έκλεισε εκεί. Για τους 19 ούτε γάτα ούτε ζημιά. Πήραν όσα πήραν από την πίσω πόρτα, από το πίσω δωμάτιο, από τον πίσω φωταγωγό τέλος πάντων, αλλά ο κύριος εισαγγελέας ουδόλως ενδιαφέρθηκε για την περίπτωσή τους.

Θα το πω απλά: δόθηκαν παράνομα αυτά τα χρήματα από τον Ζερβό, ο οποίος ήθελε να τους έχει μπουκωμένους αυτούς τους τύπους –διότι άμα είσαι μπουκωμένος πώς να μιλήσεις; Το πολύ πολύ να βγάλεις τίποτε βρυχηθμούς. Η απόφαση κρίθηκε ότι ήταν παράνομη και καταχρηστική και συνιστά απιστία (σε βαθμό κακουργήματος) για τον Αρθούρο (Ζερβό και ουχί Ρεμπό), σωστά; Σωστά! Γιατί όμως δεν ασκήθηκε δίωξη και κατά των 19 μεγαλοστελεχών για αποδοχή προϊόντος εγκλήματος; Επίσης, πρόκειται για χρήματα που δόθηκαν –κρίνει η Δικαιοσύνη –παράνομα, καταχρηστικά και αχρεωστήτως καταβληθέντα. Γιατί δεν κατασχέθηκαν, ακριβώς ως προϊόντα εγκλήματος;

Για τι ποσά μιλάμε; Θα αναφέρω τις αμοιβές μιας γνωστής προσωπικότητας (με τα όλα της) της ΔΕΗ, διότι και εγώ έχω αναφερθεί κατ’ επανάληψιν στην περίπτωσή του. Πρόκειται για τον νομικό σύμβουλο της επιχείρησης Αργ. Οικονόμου: ο κύριος για το χρονικό διάστημα 2010 – 2012 έλαβε αμοιβές 261.612 ευρώ. Ο χουβαρντάς Ζερβός του έδωσε για το ίδιο διάστημα 80.499 ευρώ επιπλέον. Προφανώς, γιατί έδωσε την πρώτη θετική γνωμάτευση ότι μπορούν να δοθούν ακινδύνως τα bonus, από τα οποία θα έπαιρνε και αυτός το κατιτίς του. Διερωτώμαι εάν μπορεί, αυτός ειδικά, να παραμένει στην ΔΕΗ ύστερα από όλο αυτό.

(Και φυσικά, υποθέτω ότι η Εισαγγελία Εφετών θα ασχοληθεί με την καραμπινάτη υπόθεση της αποδοχής προϊόντος εγκλήματος.)

Πρόταση

Ενημερώνω σχετικά, ύστερα και από σχετική συνομιλία μου με τον υπουργό Λαφαζάνη, ότι τον Ζερβό θα διαδεχθεί προσωρινά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Δόλογλου, αλλά δύσκολα τον βλέπω να μακροημερεύει στη θέση αυτή. Θα μείνει διότι είναι ο μόνος που έχει δικαίωμα υπογραφής και μέχρις ότου βρεθεί ένας αγωνιστής της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης να αναλάβει στη θέση του Ζερβού.

Προτείνω ανεπιφύλακτα τον αγωνιστή Νίκο Φωτόπουλο, ο οποίος τα έχει πλάκα τα γαλόνια του αντιμνημονιακού αγώνα και επιπλέον τα εξαιρετικά προσόντα να «ολοκληρώσει» το έργο Ζερβού.

Ασε, δε, που ενίοτε κάνει και επίδειξη υψηλού πολιτικού ήθους κερνώντας «ξιδάκι» όσους αποπειρώνται να μιλήσουν για τις κάτω από το τραπέζι αυξήσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Συναγωνισμός

Πληροφορήθηκα προσφάτως ότι την εισβολή ομάδας ελεγκτών του Ελεγκτικού Συνεδρίου δέχθηκε το ΕΣΗΔΗΣ (εξηγώ, διότι μισώ τα αρχικά, Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων σημαίνει όλο αυτό). Οι ελεγκτές αναζητούν στοιχεία (ξεσκονίζουν κατά το κοινώς λεγόμενο) οτιδήποτε αφορά το ΕΣΗΔΗΣ, από το πώς προμηθεύτηκαν καρέκλες, τραπέζια και φωριαμούς έως το πώς προσελήφθη το προσωπικό.

Γιατί όλο αυτό, ουδείς γνωρίζει μετά βεβαιότητος. Αυτοί που γνωρίζουν τα εσώτερα υποστηρίζουν ότι όλο αυτό έχει να κάνει με την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους δύο θεσμούς, καθώς η λειτουργία του ΕΣΗΔΗΣ όπως και να το κάνεις έχει αφαιρέσει «έργο» από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Εγώ θα την ονόμαζα αυτή την κατάσταση «ευγενή άμιλλα».

Στην κορυφή

Ομως την επιτυχία σε αυτό τον τομέα, του ελέγχου των δημοσίων συμβάσεων, την έκανε ο, ένας ακόμη, φίλος μου στην κυβέρνηση, ο σύντροφος Παναγιώτης Κουρουμπλής, με την πρόσληψη της προεδρικής θυγατέρας Πετρούλας Σαρτζετάκη.

Επειδή ακούστηκαν πολλά και διάφορα για την τοποθέτηση της κοπελιάς ως επικεφαλής της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας –θέση εξαιρετικά νευραλγική για τα οικονομικά του υπουργείου, θα σημειώσω –μεταφέρω την έγκυρη πληροφόρηση που μου παρείχε ο ίδιος ο Κουρουμπλής, επί του συγκεκριμένου:

–Δεν τη γνώριζα την κοπέλα. Απλώς τηλεφώνησα σε ένα φίλο μου εισαγγελέα και του ζήτησα αν γνωρίζει κάποιον δικηγόρο, νομικό, με εξειδίκευση στις δημόσιες συμβάσεις. «Εχω την καλύτερη» μου απάντησε. Ποια είναι; του λέω. «Πετρούλα Σαρτζετάκη» ονομάζεται, είναι πολύ κατηρτισμένο άτομο περί αυτά. Την κάλεσα την κοπέλα στο υπουργείο, την είδα, μιλήσαμε, μου έκανε καλή εντύπωση και τη διόρισα. Αυτό είναι όλο.

Εγώ, από την πλευρά μου, θα αποκαλύψω ότι ο εισαγγελέας είναι ο γνωστός Βασίλης Φλωρίδης, επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων. Γνώρισε την Πετρούλα την εποχή που επόπτευε της Αρχής, του έκανε καλή εντύπωση και το βιογραφικό της ήταν άριστο: πλην των άλλων, έχει σπουδάσει στη Γαλλία, ακριβώς έλεγχο δημοσίων συμβάσεων.

Παιδιά, και να κολλήσει κάπου το κορίτσι, μην τρελαίνεστε, θα ζητήσει βοήθεια από τον τεράστιο μπαμπά της, τον κύριο Χρήστο.

Αηδιαστική αλήθεια

Διαπιστώνω ότι διάφοροι σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι μέσα ή πέριξ της κυβέρνησης την πέφτουν στο αγόρι από την Ολλανδία με το όνομα – πονοκέφαλος Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, που προΐσταται του Eurogroup. Προειδοποιώ ότι ίσως πρέπει να μετριάσουν λίγο τον θυμό και την οργή τους κατά του βοστρυχοφέροντος (αυτό δεν το εξηγώ) Γερούν, διότι σύντομα μπορεί να κληθούν να τον ψηφίσουν για την προεδρία του Eurogroup!

Ή, αλλιώς πώς, να υποχρεωθούν –και για να το κάνω πιο disgusting –να γλείψουν εκεί που έφτυναν.

Οχι πως με απασχολεί ιδιαίτερα το γεγονός, αλλά ενημερώνω σχετικά ότι τον Ιούνιο που λήγει η θητεία του Γερούν θα διεξαχθεί εκλογή νέου προέδρου του Eurogroup. Υποψήφιος θα είναι ο «δικός» μας και αντίπαλός του ο νυν υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, «φίλος» Βαρουφάκη, Λουίς ντε Γκίντος, καραδεξιός και με πολλά νεύρα με την Ελλάδα.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η αριστερή δημοκρατική προοδευτική κυβέρνησή μας θα ψηφίσει αυτό τον τύπο. Αρα, με τα χίλια στον Γερούν θα πάει. Τουτέστιν, ό,τι έλεγα στην αρχή!

Δήμαρχος στο Ναγκασάκι

Είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρο αυτό που γίνεται καθημερινά με τις αντοχές της χώρας, και ειδικότερα με τα ταμειακά της αποθέματα, και αν αυτά επαρκούν για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών. Ακόμη και για όλους εμάς που ζήσαμε το θρίλερ της συντεταγμένης, και με τα μάτια δεμένα, πορείας προς το Μνημόνιο το 2010, αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα ξεπερνάει κάθε περιγραφή.

Είναι ίσως περιττό να αθροίσει κανείς σε όλα όσα συμβαίνουν και διακινούνται πληροφορίες και εκτιμήσεις για το πού πάει το πράγμα. Αλλά είναι εξαιρετικά χρήσιμο να τονιστεί ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά να επισυμβεί ένα ατύχημα, ακριβώς λόγω του πλήθους των άκαιρων παρεμβάσεων που έχουν γίνει από πλευράς της κυβέρνησης, παρεμβάσεις οι οποίες με την προσθήκη της εμφανούς απειρίας, αλλά και της αδυναμίας διαχείρισης της κρίσης, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Ενα μόνο κενό έχω, σε ό,τι αφορά αυτό που εξελίσσεται: αν δηλαδή η μη αναστροφή της πορείας προς τα βράχια έως αυτή την ώρα οφείλεται απολύτως στην αδυναμία της κυβέρνησης ή εάν γίνεται συνειδητά.

Παρότι δεν μου αρέσει να απαντώ με ένα ναι ή ένα όχι στα διλήμματα, έχω την αίσθηση ότι η πραγματικότητα είναι πιο κοντά στη δεύτερη εκδοχή. Οτι πρόκειται για μια συνειδητή πορεία σύγκρουσης με την Ευρώπη, διότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός ειδικότερα για κάποιον λόγο, ο οποίος προφανώς έχει να κάνει με τη μεταφυσική, πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι μπλοφάρουν. Και πως μπροστά στη νωπή εντολή του ελληνικού λαού θα παραβλέψουν /μεταλλάξουν/διαφοροποιήσουν τη λαϊκή εντολή που έχουν λάβει ή πρόκειται να λάβουν από τους δικούς τους λαούς. Δύσκολο, έως αδύνατον.

Από την άλλη πλευρά, ακούγεται παράλογο, έως και περίεργο, αλλά οι τελευταίοι συνομιλητές του Πρωθυπουργού έμειναν με την εντύπωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προσφύγει σε νέες εκλογές, το συντομότερο δυνατό, στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δεν χαλαρώσουν τις πιέσεις!

Υποθέτω για να διευρύνει την εκλογική του δύναμη. Αλλά όπως σημειώνει και ένας φίλος μου, «μετά τη βόμβα στο Ναγκασάκι, είτε με 36% εκλεγόσουν δήμαρχος είτε με 56%, το ίδιο ήταν».