Project Syndicate

Η Σαουδική Αραβία τα θέλει όλα: να σώσει τον ΟPΕC, να πετύχει καλύτερο διαμοιρασμό των εισοδημάτων και περισσότερη βιομηχανοποίηση, αλλά και να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς που έχει στις πωλήσεις αργού πετρελαίου, άλλων πετρελαιοειδών, πετροχημικών και φυσικού αερίου. Αν θα πετύχουν τον στόχο τους οι Σαουδάραβες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον κλάδο παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Η επανάσταση στο σχιστολιθικό πετρέλαιο στις ΗΠΑ έπληξε τα μέλη του ΟPΕC με διαφορετικό τρόπο. Χώρες όπως η Αλγερία, η Ανγκόλα και η Νιγηρία έχασαν σχεδόν όλο το μερίδιο αγοράς τους στις ΗΠΑ. Χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ έχασαν πολύ μικρότερο μερίδιο.

Οπως διαμορφώνονται πλέον οι συνθήκες, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να συνεχίσει την ίδια πολιτική –να μην προχωρήσει σε μείωση παραγωγής διατηρώντας χαμηλά τις τιμές μέχρις ότου οι δυνάμεις της αγοράς προκαλέσουν αύξησή τους. Ακόμη και τότε η αύξηση των τιμών θα είναι περιορισμένη. Είναι προς το συμφέρον της Σαουδικής Αραβίας να αυξηθούν αρκετά οι τιμές του πετρελαίου ώστε να ωφεληθεί η ίδια η οικονομία της, αλλά όχι τόσο ώστε να ευνοείται σημαντικά η παραγωγή από χώρες εκτός ΟPΕC. Για να διατηρήσει τις τιμές στο επίπεδο που θέλει η Σαουδική Αραβία μπορεί μάλιστα ακόμη και να αυξήσει ξανά την παραγωγή.

Η στρατηγική αυτή βέβαια ενέχει κινδύνους. Βραχυπρόθεσμα οι υπερβολικά χαμηλές τιμές μπορεί να προκαλέσουν πολιτική αστάθεια σε ορισμένες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος προέρχεται από τη βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Τα επόμενα χρόνια οι παραγωγοί αυτοί αναμένεται ότι θα βελτιώσουν την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, θα μειώσουν το κόστος τους και θα αυξήσουν ξανά την παραγωγή. Σε εκείνο το σημείο, η τρέχουσα στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να μην είναι αρκετή για να διατηρήσει την κυριαρχία της στην αγορά.

Ο Ανας Αλχατζι είναι επικεφαλής οικονομολόγος της NGP Energy Capital Management