Η τετράμηνη παράταση δεν έλυσε κανένα ουσιαστικό πρόβλημα της χώρας, της επιτρέπει όμως να αντιμετωπίσει με το κεφάλι οριακά έξω από το νερό τα πολύ δύσκολα που έρχονται.

Υπήρξε ήδη ένα θετικό παρεπόμενο, καθώς για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η αντιπολίτευση φαίνεται πως αποδέχεται τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Με δεδομένη την πολυπλοκότητα του ελληνικού προβλήματος, αυτή η συναίνεση μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πραγματικών αιτιών της κρίσης, που μας οδήγησε εκτός αγορών και εντός Μνημονίων.

Είναι σαφές ότι το οικονομικό πρόβλημα της χώρας αφορά όχι μόνο το χρέος και το έλλειμμα, αλλά και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Απαιτείται λοιπόν ένα πλέγμα παρεμβάσεων και στις τρεις συνιστώσες του, καθώς το χρέος δημιουργήθηκε από τα ελλείμματα, που, βέβαια, προέκυψαν από την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Με βάση την πρόσφατη συμφωνία βρισκόμαστε σήμερα, ως επισπεύδοντες, στην αφετηρία σύνταξης ενός τεκμηριωμένου, εμπροσθοβαρούς, τολμηρού αλλά και κοινωνικά δίκαιου προγράμματος μεταρρυθμίσεων και της ανάδειξης ενός νέου εξωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου, με τελικό ζητούμενο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης, προνοώντας ταυτόχρονα για την πάταξη της διαφθοράς και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Ο Πρωθυπουργός χρειάζεται να ηγηθεί αυτού του τεράστιας σπουδαιότητας έργου και να δεσμευτεί πως θα κάνει τα πάντα ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί, επιτέλους, σε «κανονικό» ευρωπαϊκό κράτος. Προς τούτο, απαιτούνται πίστη στις μεταρρυθμίσεις, αφοσίωση στο εγχείρημα, ηγεσία μέσω παραδείγματος, επιμονή στους στόχους, αντίσταση στις σειρήνες ενσωμάτωσης στο σύστημα της διαπλοκής, εμπιστοσύνη στους άξιους και στελέχη αποφασισμένα να συγκρουσθούν όπου χρειαστεί, προκειμένου να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον!

Η μάχη με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας τώρα αρχίζει και προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς η κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις χωρίς έναν στέρεο και αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό και έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσει την πολιτιστικά εδραιωμένη αντίσταση της ελληνικής κοινωνίας στις αλλαγές.

Ομως όλοι, ακόμη και οι δανειστές, προσδοκούν να πετύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική δημοκρατική λύση εξουσίας. Το άλλο σενάριο είναι πραγματικά εφιαλτικό.

Ο Πάνος Πλαγιαννάκος είναι χρηματοοικονομικός σύμβουλος