Εμείς, κομματικά ανένταχτοι πολίτες, προοδευτικοί μεταρρυθμιστές και επίμονοι ευρωπαϊστές, αντισταθήκαμε στις αριστερές σειρήνες του ΣΥΡΙΖΑ και στα κεντρώα κελεύσματα του Ποταμιού, αναγνωρίζοντας την ανάγκη μιας ισχυρής σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας. Για τον σκοπό αυτό συμπαραταχθήκαμε με το ΠΑΣΟΚ, ως Ελιά στις ευρωεκλογές και ως ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, για τρεις βασικούς λόγους. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει η βασική δύναμη στην Κεντροαριστερά, διακήρυξε την ανάγκη της ενότητας του χώρου χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς και υπηρέτησε με υπευθυνότητα το εθνικό συμφέρον στα χρόνια της κρίσης.

Η συμπαράταξη αυτή αποτελούσε ένα πρώτο βήμα προκειμένου να ακολουθήσουν άλλα που θα οδηγούσαν σε ευρύτερες συσπειρώσεις και ευνοϊκούς συσχετισμούς για την υπέρβαση του παλιού. Τα βήματα αυτά δεν μπόρεσαν ακόμα να πραγματοποιηθούν. Ομως, η ανάγκη μιας συντεταγμένης πορείας ενότητας και ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα κατέστη ακόμα πιο επιτακτική μετά την πρόσφατη απογοητευτική εκλογική επίδοση.

Το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον κύκλο του. Εάν δεν θέλει να έχει την τύχη της ΔΗΜΑΡ, οφείλει στο επικείμενο Συνέδριο να γυρίσει σελίδα και εκλέγοντας την κατάλληλη ηγεσία να δρομολογήσει διαδικασίες επανίδρυσης, που θα οδηγήσουν με τη συμμετοχή ευρύτερων δυνάμεων στη δημιουργία ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, με νέα σύμβολα, θέσεις πολιτικές. Πιθανόν μια τέτοια επιλογή να βρει αντίθετους όσους παραμένουν καθηλωμένοι στα ιερά κειμήλια του Κινήματος. Θα τύχει όμως της υποστήριξης πολλών περισσότερων που αναζητούν το νέο αφουγκραζόμενοι την κοινωνία χωρίς συναισθηματικές αγκυλώσεις. Ανάμεσα σε αυτούς και πολλοί από εμάς, που μόνο σε μια τέτοια προοπτική θα έχει νόημα να συνεχίσουμε τη συμπόρευσή μας.

Εκτός όμως από κατεύθυνση, η προοπτική αυτή θα πρέπει να αποκτήσει άμεσα ιδεολογικό στίγμα και πολιτικό περιεχόμενο. Να οριοθετηθεί από τον κεντρώο φιλελευθερισμό και τον αριστερό κρατισμό, διαμορφώνοντας τις ιδεολογικές συντεταγμένες ενός σύγχρονου προοδευτικού ριζοσπαστισμού. Θα πρέπει επίσης να διατυπωθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για την έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση της χώρας με βασικούς άξονες την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και να προταθούν συγκεκριμένες διαδικασίες για τη συνεργασία και τη σύγκλιση των ευρύτερων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.

Οι διεργασίες αυτές θα δώσουν ταυτόχρονα τη δυνατότητα να στοιχηθούν οι δυνάμεις εντός και πέριξ του ΠΑΣΟΚ με όρους πολιτικούς έτσι ώστε οι κρίσιμες επιλογές να προκύψουν μέσα από την αντιπαράθεση ιδεών και προτάσεων και όχι προσωπικών μηχανισμών.

Ο Γιάννης Τούντας είναι καθηγητής Ιατρικής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Πολιτείας 2012