Ενα από τα πράγματα που βαριέμαι θανάσιμα να κάνω είναι να διαβάζω τις αναρτήσεις στη Διαύγεια, παρότι εκεί μπορείς να βρεις διαμάντια μέσα στη λάσπη –το κάνω όσο πιο ποιητικό μπορώ. Εκεί οι συνάδελφοί μου ανακάλυψαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος «σκάσε τώρα από τη ζήλεια σου Γιώργο, έγινα υπουργός» Κοτζιάς είχε διορίσει, προφανώς εις επίρρωσιν των όσων ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά υποστήριζε περί αξιοκρατίας και διαφάνειας, το ξαδερφάκι του Πρωθυπουργού Γιώργο Τσίπρα του Ηρακλή.

Εκεί, στη Διαύγεια λοιπόν, λίγες αποφάσεις παρακάτω από τον διορισμό Τσίπρα, ανακάλυψα και εγώ τον ακόλουθο διορισμό, επίσης με υπογραφή του φίλου Νίκου «έγινα κι εγώ υπουργός Εξωτερικών» Κοτζιά:

«Διορίζεται στο Πολιτικό Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών Νικολάου Κοτζιά από 27-1-2015 ο Γεώργιος Μητράκος του Θεοδώρου (ΑΔΤ: ΑΙ576620), σε θέση Ειδικού Συμβούλου κατηγορίας ΠΕ με βαθμό Β’ και εισαγωγικό ΜΚ.

Η υπηρεσία του ανωτέρω λήγει αυτοδικαίως με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο λήξη της θητείας του υπουργού Εξωτερικών».

Ποιος λοιπόν είναι αυτός ο Μητράκος, του οποίου τα τρομερά προσόντα οδήγησαν τον υπουργό να τον διορίσει ειδικό σύμβουλο παρά τω πλευρώ του, με το που ανέλαβε υπουργός; Εμένα μου είναι παντελώς άγνωστος. Αλλά στους διαδρόμους του νεοκλασικού κτιρίου της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας σέρνει βαριά τα πόδια της η φήμη ότι πρόκειται για τον γαμπρό του συναγωνιστή και συντρόφου υπουργού! Αν δεν πρόκειται για μία ακόμη άθλια προβοκάτσια των αντεπαναστατικών δυνάμεων, θα ήθελα να είχα μια απάντηση του σ. υπουργού στο κρίσιμο ερώτημα «ποιος είναι ρε παιδιά αυτός ο Μητράκος και τι σχέση έχει με τον Κοτζιά;».

Φαντάζομαι δεν είμαι και ο μόνος.

Εξηγήσεις μηδέν

Στο μεταξύ, δακρύζω με τις επιδόσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία όπως και να το δεις, όπως και να το κάνεις, σκίζει ρε παιδί μου. Χθες ας πούμε, ανακαλύψαμε (γιατί δεν ανακοινώθηκε τίποτε προηγουμένως) ότι κατόπιν προσκλήσεως του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών, έφθασε στην Αθήνα η donna Delcy Eloina Rodriguez Gόmez, υπουργός των Εξωτερικών της αγαπημένης Βενεζουέλας. Η donna Delcy (και όλα τα υπόλοιπα) συναντήθηκε με Τσίπρα και Κοτζιά και μετέφερε –συνάγω –τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του συντρόφου, συναγωνιστή και διεθνιστή προέδρου της φίλης Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, πράγμα το οποίο με γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον μας. Διότι όπως είναι διεθνώς παραδεκτό, άμα σε στηρίζει η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, δεν σε φοβίζει τίποτε!

Επειδή, αν δεν κάνω λάθος, και μάλλον δεν κάνω, είναι ο/η πρώτος/η υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται την Αθήνα επί νέας κυβέρνησης, θέλει να μας εξηγήσει κανείς γιατί δεν ανακοινώθηκε εκ των προτέρων η επίσκεψη, τι έκανε αυτή η γυναίκα εδώ και ποια τελικά η χρησιμότητα αυτής της επίσκεψης; Επίσης, το έχουν σκοπό να κόψουν τις γελοιότητες αυτού του είδους ή όχι;

Πάρτι

Στο μεταξύ χθες, και αφού ο πρόεδρος Αλέξης είχε τη γνωστή συνάντηση με την donna Delcy (και λοιπά και λοιπά) υπουργό της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας, ανταποκρίθηκε και σε πρόσκληση του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια (τα σέβη μου πατριώτη), να συμφάγει με τον καινούργιο Πρόεδρο, τον Προκόπη, Πάκη για εμάς τους φίλους του, Παυλόπουλο και τον πικραμένο «αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις» πρόεδρο Αντώνη.

Εφαγαν, πληροφορήθηκα, σφυρίδα και χόρτα, ήπιαν και λευκό κρασί, είπαν και διάφορα σε «χαλαρό» κλίμα και εν συνεχεία ο πρόεδρος Αλέξης αψήφησε αυτό που λέγεται (και ισχύει) στα τραπέζια αυτού του είδους: «Ποτέ μη φεύγεις πρώτος, πριν κλείσεις την πόρτα θα αρχίσουν να δουλεύουν τα φτυάρια».

Είχε μία (ακόμη) σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και αποχώρησε.

–Πώς ήταν μεταξύ τους; ρώτησα έναν εκ των συμμετεχόντων στο τραπέζι.

–Εντάξει, καλά, τίποτε ιδιαίτερο. Κάθησαν ο ένας απέναντι στον άλλον. Ο Τσίπρας με τον Παπούλια και ο Σαμαράς με τον Παυλόπουλο.

Για τρελό κέφι μού κάνει όλο αυτό το σκηνικό.

Σπεσιαλίστας

Σε τρελά κέφια είναι, επίσης όπως διαπιστώνω, και ο πρόεδρος ενός μικρού, τόσο δα κόμματος, ονόματι ΠΑΣΟΚ/Βενιζέλου, ο πασίγνωστος πρόεδρος Βαγγέλης. Ανταποκρινόμενος προφανώς στις προκλήσεις του 2% στο οποίο έχει φτάσει –με τις άοκνες προσπάθειές του –το κόμμα αυτό, διέγραψε από την Κεντρική Επιτροπή τον ζωντανό μύθο της δημοκρατικής παράταξης, τον ακάματο εργάτη της ανασυγκρότησης, τον πολιτικό – ιδέα Απόστολο Κακλαμάνη! Και από κοντά τούς Μανώλη Οθωνα, Χάρη Τσιόκα, Κώστα Τριαντάφυλλο, Παύλο Γερουλάνο και Ντίνα Λάζαρη. Οι δύο τελευταίοι, λέει, διαμαρτυρήθηκαν έντονα και τους απέδωσε και πάλι την ιδιότητα του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής, διότι αυτός είναι ο πρόεδρος, μεγαλόψυχος! (μεταξύ μας, και ο Μανώλης Οθωνας είχε διαμαρτυρηθεί, αλλά δεν είδα να γίνεται κάτι).

Τούτων δοθέντων, δεν μπορώ να μη θυμηθώ αυτό που συχνά λέει ο εξ Ιωαννίνων πατριώτης μου, τέως βουλευτής Μιχάλης Κασσής για τον πρόεδρο Βαγγέλη:

–Παιδί μου, αυτός στο Σύνταγμα να κάτσει και να μοιράζει χρυσές λίρες, πάλι κανένας δεν θα τον πλησιάζει γιατί όλοι θα πιστεύουν ότι είναι κάλπικες!

Οι λίρες, διευκρινίζω, όχι ο πρόεδρος. Αυτός είναι αυθεντία, case study που λένε, στο πώς διαλύεται μια ολόκληρη παράταξη.

Ολα μένουν ίδια

Διευκρινίσεις για την πρόσληψη του τέως (βουλευτή, υφυπουργού) Αντώνη Μπέζα ως συμβούλου στον Δήμο Πάργας μού δόθηκαν από το γραφείο του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, ο οποίος επίσης ζήτησε αρμοδίως από τον δήμαρχο της πόλης Α. Νάστα. Δεν θα αμείβεται, μου είπαν, με 3.126,47 ευρώ τον μήνα, αλλά με 1.150 ευρώ συν 150 ευρώ επίδομα τέκνων, συν την ασφάλισή του, που θα ανέρχεται σε 400 ευρώ μηνιαίως.

–Μα στην απόφαση αναφέρονται τα εξής: «Η συνολική δαπάνη προϋπολογίζεται σε 30.120 ευρώ και θα βαρύνει τους KA 6031 και σε 7.397,64 ευρώ και βαρύνει τον KA 6053 του προϋπολογισμού έτους 2015 του Δήμου Πάργας» παρατήρησα.

Ναι, μου εξήγησαν, τόσο είναι, αλλά ο δήμαρχος έχει προσλάβει και άλλον ειδικό σύμβουλο, με μια αντίστοιχη αμοιβή αυτής που θα παίρνει ο Μπέζας.

Εχουμε λοιπόν στον Δήμο Πάργας δυο ειδικούς συμβούλους που βοηθούν και στηρίζουν τον δήμαρχο Νάστα στο πολύπλευρο έργο του, εκ των οποίων ο ένας –τον άλλον δεν τον γνωρίζω -, ο Μπέζας, ανήκει κατά κυριολεξία στη φάση «από δήμαρχος, κλητήρας».

Αλλάζει κάτι στο χθεσινό μου σχόλιο μετά τη διευκρίνιση που μου παρέσχε ο υπουργός Βούτσης; Οχι φυσικά. Αντιθέτως. Είναι ακόμη χειρότερη η εικόνα για κάποιον ο οποίος διατείνεται ότι είναι πολιτικός μηχανικός, έχει χρηματίσει υφυπουργός και βουλευτής και δέχεται να διοριστεί σύμβουλος δημάρχου για 1.150 ευρώ τον μήνα. Επειδή δε –για να το χοντρύνω κι άλλο τώρα, γιατί νευρίασα –η απόσταση Ηγουμενίτσας (όπου κατοικεί) – Πάργας (όπου λογικά θα εργάζεται ο Μπέζας) είναι πηγαινέλα 100 χιλιόμετρα, δεν βλέπω τη σχέση value for money αυτής της πρόσληψης. Ο Μπέζας γιατί τη βλέπει;