Η Δανία ρίχνει τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών στην προσπάθειά της να ανακόψει την ανατίμηση της κορόνας. Το κόστος της προσπάθειας αυτής, ωστόσο, δείχνει ότι εάν υπάρξει νέα επίθεση από τους κερδοσκόπους, η χώρα μπορεί να χρειαστεί να απαντήσει πιο επιθετικά –να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Η Δανία αποκάλυψε πρόσφατα ότι τα αποθέματά της σε ξένο νόμισμα αυξήθηκαν κατά 26 δισ. δολάρια, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση όλων των εποχών. Η κεντρική τράπεζα τυπώνει κορόνες για να μπορεί να τις πουλήσει στις αγορές συναλλάγματος. Στόχος της είναι να μην αφήσει την ισοτιμία της κορόνας να ξεφύγει από την ισοτιμία του 7,46 απέναντι στο ευρώ.

Οι ανοδικές πιέσεις στην κορόνα προκλήθηκαν μετά την απόφαση της Ελβετίας να εγκαταλείψει το άνω όριο της ισοτιμίας του φράγκου έναντι του ευρώ. Επίσης από την απόφαση της ΕΚΤ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση χωρίς προηγούμενο για την Ευρώπη. Η κυβέρνηση της Δανίας έχει αναφέρει ότι είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τις εξαγωγές να δεχτούν πλήγμα από μια ανατίμηση του εθνικού της νομίσματος. Οπως όλα δείχνουν, όμως, ο πόλεμος με τους κερδοσκόπους δεν έχει τελειώσει ακόμη καθώς οι αγορές εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η κορόνα θα ενισχυθεί.

Θεωρητικά η συμμετοχή της Δανίας στην ΕΕ απαγορεύει στη χώρα να επιβάλει περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων ανάμεσα στις χώρες – μέλη. Επίσης, θεωρητικά, δεν θα επιτρεπόταν να επιβάλει περιορισμούς στο εσωτερικό ή να φορολογήσει μονομερώς τις συναλλαγές σε συνάλλαγμα. Στην πράξη, ωστόσο, τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά. Καθώς η πορεία του ευρώ είναι από τις χειρότερες φέτος έναντι του δολαρίου, αφού το ενιαίο νόμισμα υποχωρεί συνεχώς, η Δανία μπορεί να χρειαστεί κάτι περισσότερο από μειώσεις επιτοκίων και πωλήσεις του εθνικού της νομίσματος για να αμυνθεί. © Bloomberg News

Ο Μαρκ Γκίλμπερτ είναι αρθρογράφος

του Bloomberg