Με ενθουσίασε η ιδέα της κυβέρνησης να φτιάξει Εξεταστική για το Μνημόνιο. Και με ενθουσίασε διότι προφανώς πιστεύουν πως υπάρχει κάτι να εξετάσουμε, άρα ξέρουν πράγματα που δεν ξέρουμε εμείς.

Τι ξέρουμε εμείς;

Οτι το 2010 η Ελλάδα χρεοκόπησε και μπήκε στο Μνημόνιο επειδή δεν μπορούσε να βρει αλλού λεφτά και θα αναγκαζόταν να κάνει στάση πληρωμών.

Οτι για τη χρεοκοπία ευθύνονται η κυβέρνηση Καραμανλή που οδήγησε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό κι η κυβέρνηση Παπανδρέου που όχι μόνο δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αλλά και το επιδείνωσε λόγω ανικανότητας.

Οτι το Μνημόνιο ήταν ένα άτεχνο ανακάτεμα επώδυνων αλλά απαραίτητων δημοσιονομικών μέτρων, δίκαιων και άδικων ρυθμίσεων, χρήσιμων και αχρείαστων μεταρρυθμίσεων, το οποίο φτιάχτηκε κυριολεκτικά στο πόδι και εξυπηρετούσε ανάγκες της χώρας αλλά και σκοπιμότητες των δανειστών.

Οτι είχε αποτελέσματα δυσανάλογα με το κοινωνικό κόστος του.

Αυτά ξέρουμε εμείς. Κι ως εκ τούτου τα πράγματα είναι σαφή και δεν έχει μείνει τίποτα να ερευνήσουμε, ούτε να εξετάσουμε.

Υπάρχει όμως και άλλη εκδοχή.

Οτι η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε αλλά τη χρεοκόπησαν εκείνοι που τη ζήλευαν για τη λεβεντιά της σε συνεργασία με όσους έκλεψαν αλλά δεν έφεραν πίσω τα κλεμμένα.

Οτι στο Μνημόνιο την έβαλαν χωρίς λόγο οι Γερμανοί (που ήθελαν να την αγοράσουν φθηνότερα) σε συνεργασία με τους «τοκογλύφους (που μας έχουν δανείσει με το τοκογλυφικό επιτόκιο του 1% – 1,2% για να σώσουν τις τράπεζες) και ενδεχομένως τους Εβραίους μαζί με τους Νεφελίμ.

Οτι η τρόικα δεν ήταν μια ομάδα τεχνοκρατών αλλά κάτι σαν Βέρμαχτ με γκρίζα κοστούμια. Γι’ αυτό η Ελλάδα μετατράπηκε σε κατεχόμενη χώρα και οι κυβερνήσεις της αποτελούνταν από δωσίλογους.

Ολοι αυτοί (μαζί με τα αδέλφια του Παπανδρέου…) πουλούσαν CDS με αποτέλεσμα η χώρα να πάθει ανθρωπιστική κρίση και να αυξηθούν οι αυτοκτονίες έως τη στιγμή που εμφανίστηκε ο Βαρουφάκης και μας έφτιαξε τη διάθεση.

Ομολογουμένως αυτήν τη δεύτερη εκδοχή δεν την έχουμε εξετάσει κι ορθώς η κυβέρνηση προχωράει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ώστε να τη διερευνήσει.

Υποθέτω όμως ότι δεν θα είναι απλό.

Αφενός επειδή είναι επιβεβλημένο να κληθούν να καταθέσουν όλοι οι πρωτεργάτες του Μνημονίου.

Οχι μόνο οι Ελληνες που το αποδέχτηκαν αλλά και η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, ο Τρισέ, ο Σαρκοζί, ο Στρος-Καν, ο Μπαρόζο και ο Ντράγκι που το επέβαλαν.

Αφετέρου επειδή ακόμη κι αν δεχτούμε ότι θα τους φέρει όλους η Ζωή με το ζόρι, πάλι υπάρχει πρόβλημα.

Διότι τους Νεφελίμ πού θα τους βρει;