Αν και είναι μια ιστορία για το φως, αρχίζει το σούρουπο. Ενα βράδυ στην Κοπεγχάγη. Δύο φίλοι μοιράζονται μια μπίρα και μια συζήτηση για το φως. Συζητούν τη μεγάλη αποτελεσματικότητα των ηλιακών συλλεκτών και την ομορφιά των φώτων LED. Ξαφνικά, σκέφτονται ότι αυτές οι δύο ιδέες μπορούν να συνδυασθούν. Και έτσι γεννιέται ο Μικρός Ηλιος.

Οι δύο φίλοι είναι ο καλλιτέχνης Ολαφούρ Ελίασον, έργα του οποίου φιλοξενούνται στις μεγαλύτερες γκαλερί τέχνης του κόσμου, και ο μηχανικός Φρέντερικ Οτενσεν. «Είχαμε ταξιδέψει και οι δύο στην Αφρική. Ετσι σκεφτήκαμε ότι αυτός ο Μικρός Ηλιος μπορεί να είναι προσβάσιμος από όσους δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Η ομορφιά ήταν πως όταν ολοκληρώσαμε τη συζήτηση, συγκινημένοι από την ιδέα μας, ο ήλιος είχε δύσει και το μόνο που έφεγγε ήταν μια αναμένη λάμπα LED που τροφοδοτούνταν από το ηλιακό πάνελ του Φρέντερικ» θυμάται ο καλλιτέχνης.

Μέσα σε τρία χρόνια, περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι, που μέχρι τότε δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, σε δέκα χώρες της Αφρικής απέκτησαν έναν Μικρό Ηλιο. Ζητήθηκε και η συνεργασία του ομίλου Bloomberg, που ήδη έχει επενδύσει περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ στο σχέδιό τους, το οποίο διαχειρίζεται μια μικρή ομάδα 14 ατόμων. Φέτος, με τη συνεργασία της δανέζικης εταιρείας Velux, πραγματοποίησαν έναν παγκόσμιο διαγωνισμό για τον σχεδιασμό λαμπτήρων που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Ηδη έχουν λάβει περισσότερα από 300 σχέδια για τη δημιουργία των λαμπτήρων του μέλλοντος που πρόκειται να παρουσιασθούν στα μέσα Μαρτίου. Το σχέδιο που θα κερδίσει θα παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα: 29.000 λάμπες θα σταλούν σε κοινότητες της Αφρικής που δεν έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Μικρός Ηλιος προσφέρει τέσσερις ώρες ηλεκτρικής ενέργειας όταν είναι στο μάξιμουμ της λειτουργίας του και δέκα ώρες όταν βρίσκεται στο μίνιμουμ. Η διάρκεια ζωής του είναι τουλάχιστον δύο χρόνια. Κοστίζει 10 ευρώ. Ο Ελίασον θεωρεί πως η πατερναλιστική αντιμετώπιση των Αφρικανών είναι λανθασμένη. «Είναι σαν να τους λέμε ότι εμείς είμαστε ισχυροί και εκείνοι όχι» παρατηρεί. Γι’ αυτό και η πρόταση είναι οι Μικροί Ηλιοι να δοθούν στις κοινότητες οι οποίες θα τους μεταπωλήσουν βγάζοντας ένα μικρό κέρδος. Η ομάδα ήδη συνεργάζεται με 400 αφρικανικές εταιρείες. Τελικός στόχος, οι Μικροί Ηλιοι να βρεθούν στα χέρια περισσότερων από 1,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα παγκοσμίως.

Η ιδιαιτερότητα του σχεδίου είναι η διαδραστικότητα μεταξύ τέχνης και επιστήμης. «Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα μέλλον για όλους» παρατηρεί ο Ελίασον. «Να κατανοήσουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μόνο μαζί. Το μόνο μέλλον που έχει νόημα είναι εκείνο όπου η Δύση και η Αφρική συνεργάζονται».