Οι Ισπανοί και οι Ιταλοί κλαίνε. Οι Ταϊλανδοί θρηνούν. Οι Γερμανοί –πιο συγκρατημένοι –εκφράζουν ανησυχίες. Και από το Ντουμπάι ακούγονται ολοθυρμοί. Μα πού είναι οι ρώσοι τουρίστες;

Η οικονομική κρίση στη Ρωσία, οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία, οι διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα και η μεγάλη πτώση του ρουβλίου τους τελευταίους μήνες έχουν κάνει τους Ρώσους να αλλάξουν τα σχέδιά τους για διακοπές. Εκεί που κάποτε πήγαιναν σε κοσμοπολίτικους προορισμούς χωρίς να υπολογίζουν τα έξοδα, τώρα φαίνεται να προσανατολίζονται σε επιλογές μαζικής αγοράς στην Τουρκία και στην Αίγυπτο, δύο χώρες μάλιστα που υπέγραψαν συμφωνίες με ρώσους tour operators να δέχονται πληρωμές σε ρούβλια προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες, «κλέβοντάς» τους από άλλες αγορές.

Η Μαρίνα Κολέσνικ, επικεφαλής της δημοφιλούς τουριστικής ρωσικής ιστοσελίδας Travel.ru, παραδέχεται ότι φέτος οι πελάτες της αντί να κλείσουν ταξίδια για Παρίσι, Λονδίνο ή Μαδρίτη προτιμούν πιο φθηνούς προορισμούς όπως η Πράγα και το Ταλίν ή ακόμα και η Αγία Πετρούπολη. Επί χρόνια οι ρώσοι επιχειρηματίες έχτιζαν αυτοκρατορίες προσφέροντας στους εύπορους Ρώσους εισαγόμενα αγαθά και ξένες υπηρεσίες –από γαλλικό κρασί και αμερικανικά ηλεκτρονικά έως ιταλική μόδα και υψηλού επιπέδου διακοπές. Οι Ρώσοι ξόδευαν πολλά γι’ αυτό και ήταν περιζήτητοι –κι ας χαρακτηρίστηκαν από πολλούς ως οι πιο κακομαθημένοι τουρίστες του κόσμου. Ομως με το ρούβλι να έχει χάσει φέτος 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου και την ύφεση να απειλεί τη ρωσική οικονομία, όλοι προσπαθούν να προσαρμοστούν.

«Η ισοτιμία έχει ανέβει στα ουράνια» λέει ο Ντμίτρι Σβετλάνοφ, σύμβουλος ασφαλίσεων που ετοιμαζόταν να περάσει την Πρωτοχρονιά στην Ευρώπη μαζί με την οικογένειά του και να κάνει σκι στις Αλπεις. Τελικά το ακύρωσε και επέλεξε να παραμείνει στη Μόσχα. «Δεν είναι ρεαλιστικό να πληρώνω τόσα χρήματα αυτή τη στιγμή» λέει στο πρακτορείο Bloomberg. Στην Ισπανία ξενοδόχοι, Αρχές και τουριστικοί πράκτορες οργανώνονται, δημιουργώντας κοινό μέτωπο για να προσελκύσουν τους ρώσους τουρίστες –φέτος οι αφίξεις τους υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένες σε αυτή τη χώρα της Ιβηρικής κατά 30%. Σε συνέδριο που έκαναν πρόσφατα κάλεσαν συναδέλφους τους από τη Ρωσία και τους υποσχέθηκαν ό,τι μπορούσαν. Οι προβλέψεις είναι πως αυτή η χρονιά «δεν θα είναι εύκολη» και μάλλον θα είναι «ιδιαίτερα περίπλοκη» στο θέμα του τουρισμού. Οι τιμές είναι μειωμένες, οι προσφορές πολλές, οι εκπτώσεις συζητήσιμες και τα παζάρια δεκτά λέει εκπρόσωπος των ισπανών τουριστικών πρακτόρων στην «Ελ Παΐς». Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος, οπότε και κλείνονται τα μεγάλα τουριστικά πακέτα, απέχουν μια ανάσα. Για όλους αυτούς αλλά, φυσικά, και για την Ελλάδα.